SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

17. teden: Krvava bilanca spopadov v Libiji

4

termometer

Pregled tedna od 18. do 24. aprila.

Nasilje v arabskem svetu se nadaljuje. V Libiji še vedno potekajo srditi spopadi med silami libijskega samodržca Moamerja Gadafija in libijskimi uporniki. Od začetka spopadov za tretje največje libijsko mesto Misrata je bilo ubitih že okoli tisoč ljudi, večinoma civilistov. Padec režima še naprej zahtevajo tudi v Siriji, kjer je bilo v protestih do zdaj ubitih že najmanj 80 protestnikov. V Jemnu pa se stvari nekoliko umirjajo. Dolgoletni predsednik, ki je na oblasti že od leta 1978, je pristal na prenos oblasti v državi.

Razmere v okolici japonske jedrske elektrarne Fukušima ostajajo kaotične. Tamkajšnje oblasti so 20-kilometrski evakuacijski pas okoli elektrarne razglasile za zaprto območje, saj je sevanje na tem področju še vedno previsoko. V Kijevu pa so na donatorski konferenci zbirali sredstva, s katerimi bi lahko zgradili nov sarkofag nad reaktorjem v Černobilu, kjer je pred 25-leti prišlo do najhujše jedrske nesreče.

Srbija je prvič jasno povedala, da se je pripravljena pogajati o delitvi Kosova. Priština na to ne pristaja, saj meni, da je neodvisnost države nepovratna. Na Hrvaškem pa še vedno odmeva sodba hrvaškim generalom.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin