Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 10. 2011,
9.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

nepremičnine

Nedelja, 23. 10. 2011, 9.18

8 let

ZPS opozarja na poznavanje pravil ob prodaji oz. nakupu nepremičnine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pogodbo o prodaji ali nakupu nepremičnine večina sklene le nekajkrat v življenju, zato je pomembno izbrati dobrega nepremičninskega posrednika, izpostavljajo v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Poudarjajo, da morajo potrošniki pred podpisom pogodbe o nepremičninskem posredovanju nujno poznati ključna zakonska pravila ter svoje pravice.

Pogodbo skrbno preberite V zvezi svetujejo, da potrošniki pogodbo pred podpisom skrbno preberejo ter se seznanijo s splošnimi pogoji poslovanja posrednika. Pogodba mora biti sestavljena v skladu z zakonom o nepremičninskem posredovanju, ki zagotavlja temeljno varstvo naročnika (potrošnika) pri najpomembnejših elementih pogodbe, to so višina plačila oz. provizije, obvezna vsebina pogodbe, obveznosti nepremičninskega posrednika in trajanje pogodbe.

ZPS odsvetuje hrambo denarja v nepremičninski družbi V začetku julija je začela veljati novela zakona o nepremičninskem posredovanju. Večina za potrošnike ni pomembna, saj gre za izenačevanje pogojev za delovanje nepremičninskih posrednikov iz drugih držav članic in za uskladitev z zakonodajo EU, pomembna pa je sprememba, ki nepremičninski družbi dovoljuje da sprejme denar od prodajalca ali kupca.

Tej določbi je zveza potrošnikov ostro nasprotovala, saj, kot poudarjajo, v zakonu ni nobene omejitve glede razpolaganja s tem denarjem. "Ocenjujemo, da takšna hramba denarja strank ni dovolj varna. Obstaja namreč nevarnost, da bi bili potrošniki oškodovani, saj je nepremičninska družba navadna gospodarska družba, ki po zakonodaji nima posebnega statusa. Nepremičninska družba namreč lahko prosto razpolagala s tem denarjem, zato takšno deponiranje odsvetujemo," je izpostavila odvetnica Živa Drol Novak.

Komunikacija naj poteka tudi pisno Na zvezi potrošnikom v prvi vrsti svetujejo, da pred podpisom pogodbe preverijo ponudbo na trgu ter pozorno preberejo pogodbo in splošne pogoje izbranega posrednika, vse nejasnosti naj razčistijo pred podpisom ter poskrbijo, da se morebitna dodatna pojasnila tudi zapišejo. Komunikacija s posrednikom o pomembnih dejstvih naj tudi v nadaljevanju poteka pisno, po elektronski ali navadni pošti, kar bo potrošnikom v pomoč ob morebitnih zapletih, saj je kasneje lažje ugotoviti, kaj je bilo dogovorjeno oz. sporočeno.

Potrošnikom svetujejo sklenitev pogodbe z enim posrednikom - v primeru, da se potrošniki odločijo za menjavo posrednika, naj najprej odpovedo pogodbo s prvotnim nepremičninskim posrednikom z izjavo, ki mu jo pošljejo s povratnico, šele nato naj sledi sklenitev pogodbe z novim.

"Ne podpisujte ničesar, dokler niste prepričani, kaj podpisujete" Potrošnike tudi opozarjajo, da kot kupci nepremičnin niso dolžni skleniti nobene pogodbe v primeru, da se odzovejo na izbrani oglas, saj je naročnik posredovanja že prodajalec. "Na ogledu nepremičnine naj potrošniki ničesar ne podpisujejo, dokler niso prepričani, kakšno listino naj bi podpisali. Če posredniška družba, ki oglašuje prodajo nepremičnine, kot pogoj za njen ogled od potrošnika kot potencialnega kupca zahteva podpis pogodbe o posredovanju, jo zaradi kršitve kodeksa prijavite Združenju družb za nepremičninsko posredovanje pri Gospodarski zbornici Slovenije", svetujejo v pravni pisarni zveze in vabijo potrošnike, da tudi njih obvestijo, če so doživeli podoben primer. "Zahtevajte pisno poročilo o dejanskem in pravnem stanju nepremičnine.

Nepremičninska družba odgovarja za škodo naročniku ali tretji osebi Nepremičninska družba odgovarja naročniku (npr. prodajalcu) ali tretji osebi (npr. kupcu) za škodo, ki nastane zaradi pravne ali stvarne napake, na katero ni opozorila, če je za napako vedela ali če bi jo lahko ugotovila s skrbnim preverjanjem, v kakšnem stanju je nepremičnina - npr. lastništvo nepremičnine ni povsem urejeno ali je dodatno obremenjeno (hipoteka, služnost...) ali pa pomanjkljivo vzdrževano, še svetujejo v pravni pisarni zveze.

Ne spreglejte