Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 12. 2017,
13.39

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Stanislav Zore Geza Filo božič

Natisni članek

Ponedeljek, 18. 12. 2017, 13.39

6 let, 7 mesecev

Zore: Noč ni končna usoda človeštva. Filo: Večna ljubezen je le Bog.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
božični okraski | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore in evangeličanski škof Geza Filo sta vsak v svoji poslanici ljudem zaželela vesel božič. Tudi današnji čas potrebuje odrešenje, je poudaril Zore, Filo pa, da božična skrivnost daje ljudem pogum.

Filo je poudaril, da so vsa neravnovesja, zaradi katerih trpi zdajšnji svet, povezana s temeljnim neravnovesjem, ki ima korenine v človekovem srcu. Božična skrivnost ljudem skozi 2.000 let daje pogum, ki razširja srce. Vsem je zaželel vesel božič ter naj vse spremlja beseda miru in rešitve v letu 2018. Ob božiču obhajamo srečni dan, ko je Bog stopil med ljudi in nase vzel človeško usodo, je dejal ter poudaril, da človeška ljubezen ni absolutna in jo ogrožata greh in smrt. Človek potrebuje večno ljubezen, ki bo vzdržala v vseh življenjskih razmerah. Taka večna ljubezen je po besedah Fila samo Bog, ki se je sklonil k človeku, zato je njegovo rojstvo zagotovilo vsem in vsakomur, da se lahko v ljubezni podarja drugim.

Sovraštvo in maščevanje, spori in delitve scefrajo in ranijo toliko življenj. Preveč je tega, da bi si ob božičnem sporočilu, ki se navzven tako globoko dotakne slehernega srca, še naprej zatiskali oči in ne bi pogumno stopili na pot božičnega miru, je dejal evangeličanski škof.

"Noč ni končna usoda človeštva"

Zore je poudaril, da so vsi časi zemeljske zgodovine potrebni odrešenja. "Tudi čas, ki ga živimo danes. V njem je veliko teme, veliko noči," je dodal. Bog je uslišal prošnjo človeštva tako, da je poslal svojega Sina, ki se je rodil kot človeški otrok. K sodelovanju je povabil Marijo, ki je predano sprejela Božjo ponudbo, ko je dejala: "Glej, dekla sem gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi." Ljudje po opozarjanju nadškofa Zoreta potrebujejo upanje. "Ljudje potrebujemo zagotovilo, da noč ni končna usoda človeštva," je dejal.

Mir je zaželel vsem tistim, ki "božič praznujejo kot družinski praznik, saj se je tudi Božji sin rodil v družini". Prav tako ga je zaželel "vsem preizkušenim bratom in sestram, saj potrebujejo upanje, vsem Slovencem po svetu, ki naj jim prinese košček domačnosti, bratskim cerkvam, ki živijo iz iste skrivnosti učlovečenja, in vsem tistim, ki v naši državi odločajo, da bodo vse odločitve vodile k miru in sodelovanju".

Ne spreglejte