Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
6. 6. 2011,
13.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zdravilo plešavost moški depresija znanost raziskave

Ponedeljek, 6. 6. 2011, 13.23

8 let

Znanstveniki odkrili gen, ki bi morda lahko dokončno odpravil plešavost

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Volkodlakov" gen povzroča izdatno poraščenost predvsem po obrazu in zgornjem delu telesa in bi ga lahko izkoristili za zdravljenje plešavosti. Toda znanstveniki še ne vedo vsega, kar bi morali …

Ameriški in kitajski znanstveniki so v skupnih raziskavah odkrili genetsko napako, ki je "krivec" za hipertrihozo – izjemno redko stanje čezmerne dlakavosti, predvsem po obrazu in zgornjem delu telesa, imenovano tudi volkodlakov sindrom, poroča britanski Daily Mail. V zadnjih 300 letih naj bi odkrili le okoli 50 bolnikov s tem sindromom.

To odkritje ne daje novega upanja zgolj sicer zelo maloštevilnim bolnikom te sicer zelo neprijetne bolezni, temveč tudi množici moških, ki se ne morejo sprijazniti s pomanjkanjem las: znanstveniki so namreč prepričani, da bi s primernimi zdravili lahko sprožili podobno gensko mutacijo, ki bi pospešila rast las tam, kjer jih zdaj pogrešajo.

Rešitve vendarle ni pričakovati kmalu

Toda v isti sapi priznavajo, da iz te moke kruha vendarle še ne bo tako kmalu. Poglavitni zadržek je v tem, da (vsaj za zdaj) ne vedo, kako bi na ta način lahko sprožili rast las samo na ogolelih delih glave in ne hkrati tudi povsod drugod po telesu.

Zdravila, ki so trenutno na voljo, predvsem zavirajo izgubo las, pri dveh tretjinah bolnikov pa so celo nekoliko učinkovala pri obnavljanju že izgubljenih las. Zdravilo proti plešavosti, ki je doslej pokazalo največ rezultatov pri moških, sicer ni uporabno pri ženskah in otrocih, saj tema skupinama povzroča neželene stranske učinke. Pri dobrem odstotku bolnikov, ki jemljejo to zdravilo, so ugotovili tudi motnje v spolnostnem vedenju, a očitno je to majhna cena za moške, ki imajo zaradi izgube las psihološke težave. Te so pri mlajših moških še posebej poudarjene: raziskava, ki jo je naročila farmacevtska družba MSD, je pokazala, da je moškim med 18. in 24. letom plešavost večja skrb kot čezmerna teža, gube ali sivi lasje, saj so prepričani, da izguba las vpliva ne le na osebna, temveč tudi na njihova poklicna razmerja.

Kaj vse bi poskusili …

Čeprav je plešavost pri moških dedna, izgubo las, celo pri obeh spolih, lahko sprožijo tudi stres, neustrezna prehrana in pomanjkanje telesne aktivnosti. V iskanju čudežnega zdravila in zdravljenja so se nekateri s pomanjkljivim lasiščem zatekli k različnim metodam. Nekateri moški so prepričani, da jim je pomagalo, ko so se odpovedali kavi in čaju ter ju zamenjali za več vode ter svežega sadja in zelenjave. Ta nasvet sicer ne more škoditi tudi, če pri plešavosti ne pomaga, a so med "preverjenimi" metodami omenja tudi stanje na glavi, ki naj bi pospešilo pretok krvi v glavi in tako upočasnilo izgubo las; tega vendarle ne priporočamo.

Ne spreglejte