Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
20. 12. 2017,
16.10

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,15

11

Natisni članek

Outfit7 Iza Login Samo Login

Sreda, 20. 12. 2017, 16.10

6 let, 4 mesece

Znanstveniki, najbogatejša Slovenca sta pripravljena financirati vaše projekte

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,15

11

Iza Login, Outfit7 | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Fundacija Login5 je pripravila izziv znanstvenikom, pripravljena je financirati njihove projekte, če bodo ti znatno pripomogli k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov, je sporočil Samo Login.

"Naša fundacija vlaga energijo in denar v projekte, ki bodo zagotovili življenje na Zemlji prihodnjim generacijam. In ker moramo drastično zmanjšati izpuste toplogrednih plinov že v desetih letih, je čas postal najbolj omejujoči dejavnik pri implementaciji potrebnih rešitev," je v sporočilu za javnost, v katerem se je dotaknil sodne prepovedi poročanja medijev o zasebnosti zakoncev Login, zapisal Samo Login.

Zakonca Samo in Iza Login, najbogatejša Slovenca, sta s kupnino od prodaje svojega deleža podjetja Outfit7 leta 2013 ustanovila fundacijo pod imenom Izzis5, ki so jo letos preimenovali v Login5. Fundacija ima sedež v prestolnici Liechtensteina, Vaduzu, njen slogan pa je Čist zrak. Čista voda. Čista zavest.

Samo in Iza Login sta v začetku leta podprla iniciativo Giving Pledge, s katero se je 168 bogatašev zavezalo, da bodo večino svojega bogastva namenili za človekoljubne projekte. Iniciativo Giving Pledge so leta 2010 začeli ustanovitelj Microsofta Bill Gates in njegova žena Melinda ter investicijski milijarder Warren Buffett, v njenem okviru pa spodbujajo najbogatejše, da "večino svojega bogastva namenijo za človekoljubne namene".

Proračun za izziv ni omejen, prednost pa bodo imele rešitve, ki so učinkovite. Cilj izziva je tudi, da bi bilo predlagane rešitve mogoče uresničiti v približno desetih letih. "Ne skrbite, če vaša ideja še ni pripravljena na implementacijo, vseeno bi jo radi slišali: skupaj z vašimi ocenami o tem, koliko raziskav in razvoja bi bilo potrebnega," znanstvenike nagovarjajo v Login5.

Pri ocenjevanju prejetih prijav bodo upoštevali naslednje kriterije:
- etični pogled rešitve,
- časovni okvir, potreben za raziskave in implementacijo,
- predvidena količina prihodnjih toplogrednih plinov, ki bi jih umaknili iz atmosfere oz. jih ne bi izpustili v atmosfero glede na vsak vložen dolar.

Strast, da se ideje spremenijo v rešitve

Znanstveniki oziroma vsi s predlogi lahko te pošljejo na elektronski naslov challenge@login5.org do 1. marca 2018. Hkrati pozivajo k čimprejšnji oddaji predlogov, saj človeštvu zmanjkuje časa. Poudarjajo, da se bodo, če bo ideja zelo dobra, z njo začeli ukvarjati takoj. Želijo si, da bi bil avtor ideje del implementacijskega procesa, "saj je potrebna strast, da se ideje spremeni v rešitve".

Več o razpisu ter o pogojih oddaje prijave (s tem, ko na zgoraj omenjeni naslov pošljete svoj predlog, sprejemate te pogoje), lahko (v angleščini) preberete tukaj.

Ne spreglejte