SiolNET. Novice Slovenija
5,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Najbogatejša Slovenca: Ali je preveč, če si to želiva za najbližje?

5,45

termometer

Samo in Iza Login
Foto: Tania Mendillo

"Nikoli se nisem želel veliko izpostavljati javnosti, a v zadnjem obdobju se je zgodilo, da sva se z ženo zaradi zvedavosti nekaterih novinarjev morala obrniti po pomoč tudi na sodišče," najbogatejši Slovenec Samo Login pojasnjuje, zakaj sta z ženo prek sodišča zahtevala - in dosegla - prepoved nekaterih medijskih objav o njunem poslovnem in zasebnem življenju. 

Zakonca Samo in Iza Login, ki sta tudi letos pristala na vrhu Managerjeve lestvice najbogatejših državljanov, sta najprej z razlago, da nista javni osebnosti, dosegla sodno prepoved objave domnevno spornega članka v reviji Reporter Magazin, nato pa še v včerajšnji oddaji VVFaktor.

Kot v odzivu zdaj pojasnjuje Login, so šli novinarji obeh medijev po mnenju zakoncev "s svojim raziskovalnim novinarstvom predaleč".

"Ko ste se odločili, da boste pisali o najinih sorodnikih, se s tem nisva mogla sprijazniti, ker jim najin uspeh že tako velikokrat pomeni breme. Tako preprosto je: želiva si zasebnosti in deloma sva se sprijaznila, da je midva ne bova imela več v polni meri. Ali je preveč, če si želiva to za svoje najbližje," se sprašuje Login. Odziv v celoti objavljamo spodaj.

Reporter: Teh razkritij v prepovedanem članku sploh ni bilo

V uredništvu tednika Reporter so tudi zadnji javni odziv Sama Logina označili za zavajanje javnosti. Trdijo, da je Login navedel primere razkritij, ki v prepovedanem članku sploh niso bili zapisani.

"Dejansko najbolj osebne podrobnosti iz njunega življenja zakonca Login razkrivata sama v različnih intervjujih in prek družbenih omrežij. V članku, ki sta ga prepovedala, smo njune lastne izjave znova zapisali in ob tem navedli vir," so še zapisali v odzivu, ki ga objavljamo spodaj.

V uredništvu Reporterja zavračajo vse navedbe zakoncev Login. Med drugim trdijo, da so od bližnjih sorodnikov zakoncev omenili zgolj njuna odrasla sinova in le to, kar sta o njih za medije povedala že sama. Tudi soustvarjalec oddaje VV Faktor Bojan Požar je na Twitterju zapisal, da ne pozna sorodnikov Logina, da ga ne zanimajo in oddaja temu tudi ni bila temu namenjena.

Pismo Sama Logina

Dragi mediji,

nikoli se nisem želel veliko izpostavljati javnosti, a zadnje čase je prišlo do tega, da sva se z ženo zaradi zvedavosti nekaterih novinarjev morala obrniti po pomoč tudi na sodišče. Zasebnost je za naju pomembna stvar in ne mislim na dolgo razpravljati o njej. Najprej pismo, katerega sem včeraj poslal g. Šurli in g. Požarju in ga naslovil »Odprto pismo«:

Pozdravljena g. Šurla in g. Požar,

Razložil bi vama rad, zakaj sva posegla po pravnih sredstvih: ker ste šli s svojim raziskovalnim novinarstvom predaleč. G. Šurla: sami ste rekli, da niste našli nič spornega. In verjamem vam. Ker bi bil izredno presenečen, če bi. Z ženo sva se že navadila, da mediji pišete o naju. To naju ne veseli. Očitno še posebej jaz ne želim dajati izjav, a tokrat sem se vseeno odločil drugače.

Ko ste se odločili, da boste pisali o najinih sorodnikih, se s tem nisva mogla sprijazniti, ker jim najin uspeh že tako velikokrat predstavlja breme. Tako enostavno je: želiva si zasebnosti in do neke mere sva se sprijaznila, da je midva ne bova imela več v polni meri. Ali je preveč, če si želiva to za svoje najbližje?

G. Šurla in g. Požar – tudi vidva imata družine, mame, otroke... Kako bi se vidva počutila, če bi nekdo začel poročati, kje se vaša žena nahaja ravno sedaj? Kam vaši otroci hodijo v vrtec? Kako je ime vaši mami in kje stanuje? Pomislili bi na njihovo varnost in želeli bi si, da jih drugi – katerih v resnici vaši sorodniki res nič ne brigajo – pustijo pri miru.

Samo to si želiva tudi midva za najine sorodnike.

Vaš edini motiv je po vsej verjetnosti prodati več oglasnega prostora. Je to res vredno toliko, da ste pripravljeni do neke mere zmanjšati svobodo in varnost drugih ljudi? Dve sodnici menita, da je varnost vredna več. Vem, da je težje razmišljati o tem, ko gledate sorodnike drugih ljudi. Zato pomislite na svoje najbližje in kako bi se vi počutili v najini koži.

LP Samo Login

Ni pomembno, zakaj sva se prej pisala drugače. Vsak državljan brez kazenske kartoteke si lahko spremeni ime in priimek. In nikomur se zaradi tega ni potrebno zagovarjati.

In ker so nekateri novinarji mnenja, da je sigurno nekaj narobe z nama in da nekaj skrivava, bom razkril tudi podrobnosti glede prodaje Najdi.si in Outfit7.

Prodaja Najdi.si

Najdi.si je nastal kot ena uspešnih slovenskih poslovnih zgodb. Ideja za slovenski iskalnik (ne pa tudi za njegovo ime) je bila moja. Ravno tako sem jaz implementiral tudi večino srca iskalnika. Ker sem vanj vložil ogromno svojega znoja in krvi, sta mi Zvone Jagodic in Sašo Štravs dala tudi delež v novoustanovljenih podjetjih Interseek (lastniku iskalne tehnologije), in Najdi.si (lastniku slovenskega iskalnika), na kateri je bil prenešen razvoj tehnologije in iskalnika. Na samem začetku smo bili le trije, na vrhuncu pa je Najdi.si zaposloval več kot sto ljudi.

Žal obstaja objektivna ovira, zaradi katere vam ne morem postreči s povsem natančnimi številkami: v okviru preiskave proti tedanji upravi Telekoma, so mi zasegli vse pogodbe, ker le-te predstavljajo dokazni material. Vem pa, da moj delež v družbah Interseek in Najdi.si ni presegal 15%. V nobenem od podjetij nisem bil zastopnik in tako tudi odločitve glede prodaje niso bile moje. Leto po tem, ko je Telekom kupil 75% obeh družb, je prišlo do spora med Telekomom in vodstvom (Jagodicem in Štravsom) in Telekom je odkupil preostalih 25% in prevzel kontrolo nad družbama.

Od treh bivših solastnikov sem edino jaz svoje obveznosti oddelal do konca - ker Telekom ni imel razloga ali želje, da bi me odpustil. Bil sem soustanovitelj in sem imel temu primerno plačo – nizko. A kljub temu sem vztrajal do konca, ker se mi je to zdelo pošteno. Kako je novi lastnik upravljal s podjetjem po prevzemu, je bila njegova odgovornost in v to nisem bil vključen.

Prodaja Outfit7

Najprej naj povem, da je pri prodaji Outfit7 bilo veliko solastnikov, ki so imeli podobno velike ali pa manjše deleže, kot jaz pri prodaji Najdi.si. In to pomeni, da so prejeli denar od kupnine, a moči odločanja glede prodaje niso imeli. In prek dvesto od teh sedaj bivših solastnikov je zaposlenih v slovenski podružnici Ekipa2 in ima skupaj prek sto otrok. Ekipa2 posluje z dobrim dobičkom in plačuje davke in prispevke v Sloveniji.

Fundacijo, ki je prejela kupnino od prodaje, sva ustanovila leta 2013 pod imenom Izzis5, letos pa je bila preimenovana v Login5. Drugih podrobnosti o fundaciji nisva razkrila javnosti – ker nama ni treba. Lahko pa povem, da smo imeli glede lastniške strukture in mojega udejstvovanja v Najdi.si narejen skrbni pregled iz strani investicijske banke Goldman Sachs, ki je vodila prodajni proces Outfit7. Šele ko so zaključili pregled, ki je trajal več mesecev, so bili pripravljeni sodelovati z nami. Dobro ime jim je očitno zelo pomembno.

O pomembnih stvareh

Verjamem, da marsikoga vse zgornje zanima in da nekatere zanimajo podatki o sorodnikih, ter da nekdo želi pisati biografske zadeve katere nikoli nisva delila v javnosti ali pristala na pisanje o njih. A v resnici to niso najbolj pomembne stvari. Naša fundacija sedaj vlaga energijo in denar v projekte, ki bodo zagotovili življenje na Zemlji prihodnjim generacijam. In ker moramo drastično zmanjšati izpuste toplogrednih plinov že v desetih letih, je čas postal najbolj omejujoči faktor pri implementaciji potrebnih rešitev.

Zato je Login5 fundacija pripravila izziv znanstvenikom, kjer je pripravljena financirati njihove projekte, če bodo le-ti znatno prispevali k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov. Izziv je bil testno že deljen v manjšem krogu, tu pa ga prvič objavljamo javno. Vloga medijev bi vsekakor morala biti ozaveščanje ljudi. In to o pomembnih stvareh. Velika večina znanstvenikov se strinja, da so klimatske spremembe največji problem človeštva, ker za sabo potegnejo ogromno drugih težav, kot so vojne, lakota, migracije in potencijalno smrt več milijard ljudi. Veseli bomo, če boste objavili naš izziv in ga delili s čim več ljudmi.

Samo Login

 

Odziv uredništva Reporterja

"Zakonca Samo in Iza Login vse od začasne sodne odredbe, s katero je bila prepovedana prodaja revije Reporter Magazin, ker je bil v njem objavljena njuna življenjska zgodba, vztrajno zavajata javnost. To si seveda lahko privoščita, ker članka, na katerega se ves čas sklicujeta in v katerem naj bi razkrivali zasebne podrobnosti iz njunega življenja, prav zaradi njune prepovedi ni mogoče prebrati.

Zavajanje javnosti si je Samo Login privoščil tudi v zadnjem javnem pismu, s spraševanjem, kako bi se počutili v naši medijski hiši, če bi nekdo želel poročati o našem zasebnem življenju. Ob tem je namenoma navedel nekaj primerov razkritij, ki v prepovedanem članku sploh niso bili zapisani. Najprej sta nama zakonca Login po svojem odvetniku očitala, da smo hodili po pokopališčih, nato sta neresnično trdila, da smo iskali šolska spričevala, zdaj g. Login javnosti celo podtika, da smo spraševali, kam hodijo otroci v vrtec in podobno. To je sploh absurd, saj sta njuna sinova že odrasla.

Dejansko najbolj osebne podrobnosti iz njunega življenja zakonca Login razkrivata sama v različnih intervjujih in prek družbenih omrežij. V članku, ki sta ga prepovedala, smo njune lastne izjave znova zapisali in ob tem navedli vir. Zanju najbolj moteč podatek – kakšen je bil njun priimek pred spremembo – pa smo dobili iz uradno objavljene publikacije, ki jo lahko vsak državljan dobi na vpogled v javni knjižnici. Iza Login je sama v intervjuju za Ona Plus razkrila svoj dekliški priimek, naenkrat pa ta objava postane nesprejemljiva v članku, ki smo ga že natisnili, pa je sodišče urgentno na njun predlog objavo prepovedalo. In tudi prav ničesar osebnega nismo pisali o njunih sorodnikih, razen tega, da smo ob vseh, ki smo jih omenili, zapisali, da so uspešni, pridni in delovni, vsak na svojem področju. Podobno življenjsko zgodbo smo pred meseci objavili o družinskem ozadju prve dame ZDA Slovenke Melanie Trump, pa ni bilo prav nobenih težav.

Med bližnjimi sorodniki zakoncev Login smo omenili zgolj njuna odrasla sinova in pri tem zapisali le to, kar sta o svojih sinovih povedala za medije že sama. Vse njune zavajajoče navedbe zato zavračamo."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 86
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin