Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 12. 2016,
12.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Natisni članek

nesreča nesreča petarde pirotehnika Policija

Sreda, 21. 12. 2016, 12.39

6 let, 6 mesecev

Znane podrobnosti nesreče, zaradi katere so fantu amputirali roki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Policija | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

14-letni fant, doma z območja Šentjurja, se je v sobi v domači hiši izjemno hudo poškodoval s pirotehničnim izdelkom.

Za zdaj še ni natančno potrjeno, za kateri pirotehnični izdelek je šlo, vse pa kaže, da bi lahko šlo za večji pirotehnični izdelek, kot so na primer Cobra, Mega oziroma druga večja pirotehnična sredstva, katerih prodaja ni dovoljena.

Pri eksploziji je fant dobil izjemno hude poškodbe obeh rok, ki so ju morali amputirati, ter poškodbe glave. Eksplozija je bila tako močna, da je poškodovala tudi del sobe.

60 odstotkov poškodovancev s pirotehničnimi izdelki je mlajših od 20 let, pravi predstojnik oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline Uroš Ahčan. | Foto: Ana Kovač 60 odstotkov poškodovancev s pirotehničnimi izdelki je mlajših od 20 let, pravi predstojnik oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline Uroš Ahčan. Foto: Ana Kovač

Kaj povedo poškodovanci?

Kaj po sprejemu v bolnišnici povedo poškodovane osebe? "Zelo malo govorijo zaradi tragičnih posledic. Marsikateri od njih petarde dobi na sumljiv način, zato o tem ne želijo preveč govoriti. Noben od njih pred tem nima takšne izkušnje, pravijo, da če bi vedeli, ne bi naredili tega, ali pa zakaj ravno jaz," odgovarja Uroš Ahčan, predstojnik oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline.

V ljubljanskem UKC so v letošnjem letu obravnavali tri težje poškodbe zaradi pirotehnike in 15 lažjih, 60 odstotkov poškodovancev pa je mlajših od 20 let.

"Če si težko predstavljate, kako je živeti brez roke, imejte en dan svojo desnico v žepu, pa boste zelo občutili, kakšno je življenje brez ene roke," je preprost primer Ahčana.

V  Mariboru lani in letos brez težjih poškodb

Tudi če poškodovancu ne amputirajo prsta ali roke, lahko ima trajne posledice, razlaga Erik Vrabič, predstojnik oddelka za plastično in rekonstruktivno kirurgijo. | Foto: STA , Tudi če poškodovancu ne amputirajo prsta ali roke, lahko ima trajne posledice, razlaga Erik Vrabič, predstojnik oddelka za plastično in rekonstruktivno kirurgijo. Foto: STA , Za razliko od Ljubljane v mariborskem UKC lani in letos še niso obravnavali nobene težje poškodbe zaradi uporabe pirotehničnih sredstev. Imeli so le primere z lažjimi poškodbami, teh pacientov ni bilo treba napotiti na plastično kirurgijo, vse so uredili pri splošnem zdravniku ali na urgenci.

"Nekaj je predrznosti, veliko pacientov, ki so bili pri meni, pa se je poškodovalo, ko so se približali petardi in želeli preveriti, zakaj ni počila. Veliko primerov poškodb ob prezgodnji eksploziji povzroči tudi alkohol, ki se ga v tem delu leta uživa več. Refleksi so slabši, pogum pa večji," o vzrokih za poškodbe pravi Erik Vrabič, predstojnik oddelka za plastično in rekonstruktivno kirurgijo.

"Poškodbe so lahko zelo hude in posledice trajne. Če je poškodovan živec, bo na tistem delu roke slabši občutek, če je poškodovana tetiva, bo omejena uporaba prsta ali pa bo ta trd. To so trajne posledice in so funkcionalno moteče. Tu ne govorimo le o amputacijah," o težavah, s katerimi se srečujejo poškodovanci, še razlaga Vrabič.

Kateri izdelki so dovoljeni?

Rakete | Foto: Simon Plestenjak Foto: Simon Plestenjak

Med pirotehničnimi izdelki, katerih glavni namen je pok, so dovoljeni le tisti, ki spadajo v kategorijo F1. To so "mehkejši" pirotehnični izdelki, medtem ko so izdelki iz kategorij F2 in F3, katerih glavni učinek je pok, prepovedani (tu gre predvsem za petarde).

Kategorije:

Ognjemetni izdelki so razvrščeni v naslednje kategorije:

- kategorija F1: ognjemetni izdelki, ki predstavljajo zelo majhno nevarnost, povzročajo zanemarljivo raven hrupa in so namenjeni uporabi v strnjenih naseljih, vključno z ognjemetnimi izdelki, ki so namenjeni uporabi v stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih;

- kategorija F2: ognjemetni izdelki, ki predstavljajo majhno nevarnost in povzročajo nizko raven hrupa ter so namenjeni uporabi na omejenih območjih na prostem;

- kategorija F3: ognjemetni izdelki, ki predstavljajo srednje veliko nevarnost in so namenjeni uporabi na prostem, na velikih odprtih območjih in katerih raven hrupa ni škodljiva za zdravje ljudi;

- kategorija F4: ognjemetni izdelki, ki predstavljajo veliko nevarnost in so namenjeni za uporabo le strokovno usposobljenim osebam (splošno znani kot "ognjemetni izdelki za poklicno uporabo") in katerih raven hrupa ni škodljiva za zdravje ljudi.

Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, je fizičnim osebam dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do vključno 1. januarja.

 

Prvi ukrepi v primeru poškodbe:

- vsi ukrepi prve pomoči,

- ustavitev krvavitve,

- roka v višini srca,

- v primeru vnetja oblačil je treba posameznika povaljati po tleh ali ga pokriti s težkim oblačilom,

- rane in raztrganine je dobro vsaj delno očistiti, lahko z mlačno tekočo vodo in milom,

- čimprejšnji prevoz k zdravniku oziroma na urgenco, kjer lahko ocenijo obseg poškodb

od preprostih opeklin do kompleksnih poškodb in amputacij, poškodbe sluha.

Ne spreglejte