Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 12. 2016,
12.55

Osveženo pred

7 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

Natisni članek

najstniki poškodba UKC Ljubljana noad

Torek, 20. 12. 2016, 12.55

7 let, 4 mesece

14-letnik se je hudo poškodoval s pirotehniko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

Foto: STA

"Včeraj pozno popoldne nas je pretresla vest o 14-letnem dečku, ki se je hudo poškodoval s pirotehničnimi sredstvi," so sporočili iz UKC Ljubljana, kjer so dečka obravnavali.

"Dečka smo sprejeli v UKC Ljubljana, ima hudo poškodbo obraza, oči, sluha ter amputirani roki na ravni desnega in levega zapestja," je pojasnil Uroš Ahčan, predstojnik oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline.

Deček trenutno stabilen in pri zavesti. "Starši so seveda pretreseni. A kaj točno se je dogajalo v njegovi sobi, bo pokazala kriminalistična preiskava," je dejal Ahčan in dodal, da bo posledice čutil vse življenje. Fant je po Ahčanovi oceni kandidat za presaditev rok, a čakajo na napredek medicine, da mu bodo lahko pomagali.

Pozna se pri karieri, iskanju službe ...

"Dejstvo je, da se poškodovanega dela telesa po poškodbi nikoli več ne more povrniti v enako stanje. Vsaka telesna poškodba poslabša delovanje telesnega ustroja in estetski videz.  Poškodbe nas postavijo v slabši položaj, lahko tudi na rob družbe. Življenje brez roke ali noge, s težko poškodbo tudi drugih delov telesa, je težko življenje. Pozna se pri karieri, iskanju službe in lahko tudi pri iskanju partnerja. Življenje brez prstov, ali celo roke, oziroma brez obeh rok je še zlasti za tako mlado osebo, ki je na začetku svoje ustvarjalne poti, nepredstavljivo," je še poudaril Ahčan.

Število poškodb s pirotehničnimi sredstvi upada, a ...
"Zato želim ob tej pretresljivi zgodbi ponovno opozoriti vso slovensko javnost in novinarje, naj vsak dan opozarjajo na nevarno uporabo pirotehničnih sredstev in njihove grozljive posledice," je dejal. V medijih poročajo o hudih telesnih poškodbah, ki so posledica napačne uporabe pirotehničnih sredstev, potem pa se nekako prava slika izgubi.

Omenil je, da sicer zadnja leta število poškodb s pirotehničnimi sredstvi upada, k čemur je zagotovo pripomoglo ozaveščanje. "Mladi med 11. in 20. letom ne gledajo televizije in ne poslušajo radia, so pa najbolj ogrožena skupina, njihovi starši pa spremljajo medije. Zato so opozorila namenjena prav njim," je poudaril Ahčan in dodal, da je januarja letos zaradi petard brez leve roke ostal 15-letnik. Lani so v UKC Ljubljana sicer obravnavali 15 poškodovancev zaradi pirotehnike, trije pa so ostali trajno invalidni, je že pred dnevi pojasnil Ahčan.

V teh dneh preventivno akcijo Bodi zvezda, ne meči petard po Sloveniji predstavljajo predstavniki policije, nevladnih organizacij in zdravništva. Akcijo podpira tudi motokrosist Tim Gajser.

Ne spreglejte