Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 6. 2013,
15.46

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 6. 2013, 15.46

8 let, 5 mesecev

Živite blizu NEK-a? Na voljo so vam brezplačne tablete kalijevega jodida (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Prebivalcem, starim do 40 let, ki živijo blizu Nuklearne elektrarne Krško, je kot prva zaščita v primeru jedrske nesreče v šestih posavskih lekarnah od danes na voljo odmerek tablet kalijevega jodida.

Sicer je odmerek kalijevega jodida odvisen od starosti posameznika, po smernicah Svetovne zdravstvene organizacije pa je predvideno, da se z njim varuje vse prebivalce stare do 40 let oziroma tako imenovano aktivno generacijo in njihove otroke, za katere so radioaktivni izpusti najbolj nevarni, je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Brigita Čokl.

NEK je prispeval 60.000 evrov Ob izpostavljenosti radioaktivnemu jodu je po zaužitju kalijevega jodida v eni ali dveh urah po tem zaščita skoraj 97-odstotna, s časovnim odmikom pa ta močno upada, je opozorila Čoklova in pristavila, da je zato hitro zaužitje bistvenega pomena. Sicer je rok uporabe tablet kalijevega jodida skoraj neomejen, je še poudarila.

Novinarske konference se je udeležil tudi predsednik uprave NEK-a Stane Rožman, ta je dodal, da je projekt razdeljevanja omenjenih tablet zadnja oblika strategije zagotavljanja jedrske varnosti, ki pa je po njegovih zagotovilih v Sloveniji na visoki ravni. Projekt oskrbe s kalijevim jodidom vodijo Uprava RS za zaščito in reševanje, ministrstvo za zdravje in NEK, ki je po Rožmanovih podatkih za nabavo kalijevega jodida za Posavce brez davka prispeval približno 60.000 evrov.

Direktor Uprave RS za jedrsko varnost Andrej Stritar je na novinarski konferenci pojasnil, da morajo omenjene tablete kot prvo zaščito v primeru malo verjetne jedrske reaktorske nesreče v pravilnem odmerku vzeti vsi do 40 let stari krški in brežiški občani, ki živijo znotraj 10-kilometrskega pasu od NEK-a. Za starejše od 40 let pa radioaktivni jod ni več tako nevaren, je opozoril.

Kot je dodal, so se za brezplačno razdeljevanje tablet približno 18.000 Posavcem odločili glede na novosprejeto doktrino, ki se od prejšnje razlikuje po svoji učinkovitosti in tem, da občani za primer nesreče kalijev jodid hranijo sami.

Sicer v NEK-u skrbijo, da se jedrska nesreča in radioaktivni izpusti ne bi nikoli zgodili. V primeru tovrstnih nesreč pa je treba zaužiti kalijev jodid, snov zadostuje za delovanje žlez v telesu, ki tako ne morejo absorbirati škodljivega radioaktivnega joda. Ta se nato izloči sam po naravni poti.

Upravičenci kupone prejeli po pošti Po besedah Srečka Šestana, poveljnika republiške Civilne zaščite, ta v primeru jedrske nesreče odredi zaužitje kalijevega jodida, so posavski upravičenci po pošti prejeli kupon za nabavo tablet in zgibanko o njihovi pravilni uporabi. Uprava RS za zaščito in reševanje pa ima na zalogi dovolj tovrstnih tablet, ki jih lahko vsem prebivalcem Slovenije zagotovi pravočasno oziroma v osmih do desetih urah, je še dejal.

Ne spreglejte