Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 1. 2014,
21.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

koalicijska pogodba referendum

Sreda, 29. 1. 2014, 21.44

8 let

Koalicijska pogodba: od reševanja mladih do iskanja denarja za ceste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ključne prioritete v predlogu nove koalicijske pogodbe v primerjavi z osnutkom dokumenta ostajajo enake, ni pa v njem denimo napovedi referenduma o Neku in reformnega sveta za zdravstvo.

Predlog nove koalicijske pogodbe, ki so ga v torek zvečer uskladila vodstva koalicijskih strank in ga je pridobila STA, je skoraj še enkrat daljši od prvotnega osnutka.

Ključne zaveze koalicijskih partnerjev o tem, da ne bodo posegali v minimalno plačo ter da ne bodo zviševali ali uvajali novih davkov in drugih dajatev, razen če se o tem drugače ne dogovori s socialnimi partnerji, ostajajo. Dodatno pa se je koalicija zavezala, da bo pokojnine in regres za upokojence ohranjala na dosedanji ravni.

Prioriteta ostaja zagon gospodarstva Med prioritetami do konca mandata ostajajo zagon gospodarstva, pametnejše črpanje evropskih sredstev, okrepitev Slovenije s trajnostno rabo naravnih virov in reforma zdravstva. V koalicijski pogodbi sicer ni več predvidene ustanovitve reformnega sveta, ki bi kot posvetovalni organ vlade sodeloval pri pripravi zdravstvene reforme.

Več pozornosti tokrat namenjajo mladim, ki jim želijo "vrniti prihodnost". Poleg tega, da se bodo pristojnosti mladinske politike skupaj z uradom za mladino z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport prenesle v kabinet premierke, med drugim napovedujejo ukrepe za krepitev podjetnosti in lažje vključevanje ranljivih skupin mladih na trg dela ter zagotovitev bivanjske avtonomije mladih, s poudarkom razvoju neprofitnih najemniških stanovanj za mlade ter na zagotavljanju mobilnosti in podpori mladim družinam.

Glede lastništva v državnih podjetjih pa so v koalicijsko pogodbo zapisali, da mora država zagotoviti glasovalne pravice v Zavarovalnici Triglav, Aerodromu Ljubljana in Telekomu Slovenije.

Kaj bo s financiranjem cest? Na področju prometa si bodo prizadevali poiskati rešitev za financiranje državnih cest in pripravili nacionalni program za izgradnjo železniške infrastrukture. Prav tako bodo vzpostavili učinkovit sistem cestninjenja za tovorna vozila. Predvideva se denimo sprememba resolucije o nacionalnem programu avtocest, ob upoštevanju možnosti javno-zasebnega partnerstva za Dars.

Na področju energetike je iz koalicijske pogodbe izpadla zaveza o tem, da bi pripravili referendum o izgradnji drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško (Nek), kljub temu, da je prvak DeSUS Karl Erjavec pred dnevi dejal, da bi bilo prav, da pred tako veliko naložbo o tem povprašajo državljane.

Preučili pa bodo možnosti za združitev srebrov GEN in HSE, prestrukturirati nameravajo energetiko v Zasavju in podaljšati zakon o postopnem zapiranju rudnika Trbovlje-Hrastnik najmanj do leta 2018.

Zaznati je namero za sprejetje novega družinskega zakonika Na področju dela, družine in socialnih zadev napovedujejo revizijo ukrepov aktivne politike zaposlovanja v preteklih šestih letih, pozornost pa bodo usmerili tudi v boljše delo zavoda za zaposlovanje. Podvojili bodo vključitev dolgotrajno brezposelnih v javna dela, reorganizacija centrov za socialno delo pa bo prioriteta v letošnjem letu.

Tudi v novem predlogu je zaznati namero za sprejetje novega družinskega zakonika in ureditve pravic istospolnih, a ti dve nameri nista zapisani ena ob drugi.

Dokument bodo sicer morali potrditi še organi strank, kar naj bi se zaključilo do 13. februarja.

Ne spreglejte