Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 6. 2015,
21.49

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Dejan Židan računovodstvo kmetija

Ponedeljek, 22. 6. 2015, 21.49

5 let, 4 mesece

Židan: Na kmetiji se bodo sami odločili, ali bodo vodili računovodstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Koalicija se je na današnjih večernih usklajevanjih dogovorila, da v prihodnje ne bo več obvezne meje, ki bi določala, kdaj morajo na kmetiji začeti voditi računovodstvo.

"Na kmetiji se bodo sami odločili, ali bodo vodili računovodstvo ali bodo ostali v pavšalnem sistemu. To je tudi to, kar smo kmetom obljubili," je za STA povedal kmetijski minister Dejan Židan.

Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) je v DZ skupaj s potrebnimi podpisi podpore maja vložila pobudo za spremembo zakona o dohodnini, v okviru katere bi med drugim ukinili prag za obvezni vstop v računovodstvo, ki je zdaj določen pri 7500 evrih.

Vlada: Zdaj veljavna ureditev skladna s strokovnimi usmeritvami Iz urada vlade za komuniciranje so po današnji dopisni seji vlade popoldne sporočili, da je zdaj veljavna ureditev po mnenju vlade skladna s strokovnimi usmeritvami, z mednarodno prakso in načeli davčnega sistema, predvsem z načelom enakopravne obravnave zavezancev. Ta namreč zahteva primerljivo davčno obravnavo davčnih zavezancev v enakem oz. primerljivem položaju in obdavčitev glede na sposobnost za plačilo davka, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Vlada je zato ocenila, da bi bilo pred spremembo zakona v tem delu primerneje proučiti ustreznost obstoječe ureditve v kontekstu priprave sprememb sistema ugotavljanja katastrskega dohodka in proučitve učinkovitosti vseh režimov pavšalne obdavčitve v sistemu dohodnine.

Tisti, ki plačujejo DDV, se bodo odločili, ali bodo vodili računovodstvo ali ne Kot je pojasnil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Židan, vlada ni sprejela mnenja proti ukinitvi obveznega praga za vstop v računovodstvo, ampak t. i. hibridno mnenje.

"Danes zvečer smo imeli koalicijsko usklajevanje in smo se dogovorili, da v prihodnje v dohodnini ne bo več prisilne meje, kdaj morajo na kmetiji voditi računovodstvo," je dejal Židan. Tistim, ki ne plačujejo DDV, tako in tako ni treba stopiti v računovodstvo, tisti, ki pa ga, pa se bodo lahko prostovoljno odločili, ali bodo vodili računovodstvo ali ne, je pojasnil.

Ne spreglejte