SiolNET. Novice Slovenija
0,74

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Židan in Jerkičeva: Prekarno delo je družbeno zlo, ki ne koristi nikomur #video

0,74

termometer

Predsednik DZ Dejan Židan se je odzval povabilu predsednice Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidije Jerkič na srečanje, na katerem sta med drugim izpostavila pomen socialnega dialoga. Kot je Jerkičeva dejala v izjavi za medije po srečanju, pričakujejo nadaljnje učinkovito delo ESS, Židan pa je napovedal posluh za zahteve sindikatov.

Kot je pojasnila Jerkičeva, sta z Židanom govorila predvsem o zahtevah ZSSS v času trenutnega sklica DZ. "Predsednika smo seznanili z nekaterimi našimi aktivnostmi in vlogami, zlasti pa smo izrazili pričakovanje, da bo tudi v novem mandatnem obdobju Ekonomsko-socialni svet (ESS) tisto mesto, kjer se bo usklajevalo vso zakonodajo in stališča med socialnimi partnerji," je dejala.

Jean-Claude Juncker Novice Juncker naj bi "prezrl" pravno mnenje o arbitraži. Židan: "Dobro, da odhaja"

Govorili so tudi o "širših težavah"

Od Židana pričakujejo, da bo pri sprejemanju zakonodaje posebej pozoren na to, da bo sodelovanje socialnih partnerjev tudi v prihodnje takšno kot do zdaj. Govorili so tudi o "širših težavah", med drugim o tem, da je v koalicijski pogodbi po besedah Jerkičeve zaznati ponovno ukinjanje državnega sveta.

Glede tega so Židana opozorili, da je državni svet edino mesto, kjer lahko sindikati na državni ravni izražajo svoja stališča, ne da bi bili odvisni od političnih strank.

Marjan Šarec, Dejan Židan, Miro Cerar Posel danes Kdo bo izbranec Šarca, Cerarja in Židana za upravljanje državnih milijard

Tema pogovora je bilo tudi prekarno delo

Po Židanovih besedah so v pogovoru izpostavili predvsem pomen socialnega dialoga, ki je med drugim namenjen sprejemanju bolj trajnostnih družbenih odločitev. Napovedal je, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da bo socialni dialog v DZ upoštevan in dodatno izboljšan.

Tema pogovora je bilo tudi prekarno delo, ki ga oba razumeta kot "neke vrste družbeno zlo, ki ne koristi nikomur, škoduje pa posamezniku, saj mu bistveno oteži življenje in načrtovanje življenja, ter tudi družbi".

Dejan Židan Novice Dejan Židan pričakovano ostaja na čelu stranke SD

O minimalni plači z Jerkičevo nista govorila

Kot je še poudaril predsednik DZ, bi morali imeti vsi zaposleni interes biti včlanjeni v sindikat, saj so delavske pravice posledica več kot sto let trajajočega boja sindikatov.

O minimalni plači z Jerkičevo nista govorila, je pa Židan poudaril, da mora ta biti nad pragom revščine. Jerkičeva je dodala, da minimalna plača ne sme predstavljati socialnega korektiva, menila pa je, da jih na tem področju čaka še kar precej dela.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 133
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin