SiolNET. Novice Slovenija
0,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zgornjesavinjčani s protestnim shodom opozorili na razmere v ZD Nazarje

0,20

termometer

Zdravstveni dom Nazarje protesti
Civilna iniciativa je že v preteklih dneh na družbenem omrežju objavila svoje zahteve. Med drugim od sveta zavoda Zgornjesavinjskega zdravstvenega doma zahteva, da oceni delo dosedanjega vodstva in zagotovi transparentnost delovanja sveta zavoda. Foto: STA

Zgornjesavinjčani so danes s protestnim shodom opozorili na razmere v Zdravstvenem domu (ZD) Nazarje, iz katerega so marca odšli trije družinski zdravniki. Ogorčeni so, ker so ostali brez 24-urne dežurne zdravniške oskrbe. Direktorica ZD Nazarje Darja Es pa je napovedala zagotovitev zdravstvenega varstva in normalne pogoje dela za zaposlene.

Kot je povedal predstavnik Civilne iniciative za ohranitev zdravja Zgornjesavinjčanov Viktor Mikek, so se na shodu, ki se ga je udeležilo nekaj sto ljudi, zbrali z namenom opozoriti na pravico do učinkovitega zdravstvenega sistema, ki jim kot državljanom pripada.

Da je nekaj narobe, so prvič po besedah Mikeka izvedeli, ko so marca dali odpoved trije družinski zdravniki, uradno zaradi preobremenjenosti, a naj bi bilo razlogov več.

O tem priča tudi pismo zdaj že nekdanje zdravnice ZD Nazarje, s katerim je poskušala opozoriti na nepravilnosti tako vodstva zdravstvenega doma, kot tudi občin ustanoviteljic.

Zdravstveni dom Nazarje protesti Foto: STA

Zdravniki se niso več počutili varni pri svojem delu

V pismu je zdravnica opozorila, da so se razmere za delo v zadnjih letih poslabšale do te mere, da se zdravniki niso več počutili varni pri svojem delu. Izpostavila je tudi istočasno dvojno, trojno delo in neustrezno, nevarno in dotrajano opremo. Še posebej je opozorila na dotrajano reševalno vozilo, ki je nevarno za prevoz bolnikov in zdravstvenega osebja.

Prav tako je zdravnica opozorila tudi na pomanjkanje strokovnega vodenja in vizijo razvoja zdravstva, kot tudi na izrazito slabe odnose med zaposlenimi, predvsem odnos vodstva ZD Nazarje, ki je bil do zaposlenih velikokrat neprimeren.

Mikek je županom Zgornjesavinjske doline očital, da kot ustanovitelji ZD Nazarje v 12 letih niso uspeli zgraditi ustrezne stavbe za nov zdravstveni dom.

Zdravstveni dom Nazarje protesti Foto: STA

čakalna doba zdravnik pregled Novice V Nazarjah napovedan protestni shod zaradi razmer v tamkajšnjem zdravstvu

Civilna iniciativa vodstvu zavoda izreka nezaupnico

Civilna iniciativa je že v preteklih dneh na družbenem omrežju objavila svoje zahteve. Med drugim od sveta zavoda Zgornjesavinjskega zdravstvenega doma zahteva, da oceni delo dosedanjega vodstva in zagotovi transparentnost delovanja sveta zavoda.

Civilna iniciativa vodstvu zavoda izreka nezaupnico in od njega zahteva prevzem odgovornosti za nastalo situacijo, pričakuje dolgoročno strokovno vizijo delovanja zavoda in takojšnjo vzpostavitev 24-urne zdravniške dežurne službe po celotni dolini. Na odgovornost kliče tudi župane občin in pričakuje petletni načrt vlaganj v zdravstveni dom in vozila ter izpolnitev obljub o novem zdravstvenem domu.

zdravniki zdravstvo stavka UKC KC Novice Zasebni zdravniki in zobozdravniki razmišljajo o prekinitvi sodelovanja z ZZZS

Zdravstveni dom Nazarje protesti Foto: STA

Po oceni direktorice Zgornjesavska dolina ne dobi dovolj sredstev

Esova je v pisnem odzivu na današnji protestni shod zapisala, da razume stisko in skrb občanov. "Zagotavljam, da so vsa prizadevanja Zgornjesavinjskega zdravstvenega doma Nazarje usmerjena v to, da zagotovimo ustrezno zdravstveno varstvo za občane in normalne pogoje dela za naše zaposlene," je dejala.

Po njeni oceni Zgornjesavinjska dolina ne dobi dovolj sredstev za plačilo zdravnikov, zato je zdravnikov premalo, so preobremenjeni, utrujeni, delajo na več deloviščih in pregorevajo, zato razume, da ne zmorejo več. "In to moramo spremeniti. Nujno bomo potrebovali več sredstev zdravstvene blagajne, saj je naše področje specifično, izolirano, razgibano, oddaljeno od velikih centrov. Zato potrebujemo zdravnike tukaj in jim tudi želimo zagotoviti normalne pogoje za delo," pravi Esova.

Jure Poglajen Novice Slovenska zobozdravnika v grškem begunskem centru pregledala okoli 300 ljudi #video

Ekipa do jeseni takšna, da bodo lahko izvajali redno delo

Napoveduje, da bo kot direktorica ZD Nazarje storila vse, da bo do jeseni ekipa zdravnikov takšna, da bodo lahko spet izvajali redno delo in tudi nujno medicinsko pomoč. V vmesnem času po dogovoru z ministrstvom za zdravje in Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije pa bodo nujno medicinsko pomoč za njihove občane izvajali zdravstveni domovi sosednjih občin.

Od lokalne skupnosti pa Esova pričakuje, da jim bo prisluhnila in pomagala zagotoviti nov, sodoben zdravstveni center ter prepotrebna reševalna vozila.

Dodala je še, da razmere po odhodu treh zdravnikov rešujejo. Med drugim je začel delati en upokojeni zdravnik, prav tako obravnavajo prošnji dveh tujih zdravnic za zaposlitev, pri čemer Esova upa, da postopki za njuno zaposlitev ne bodo trajali predolgo. Objavljeni so tudi razpisi za zaposlitev še več družinskih zdravnikov, saj bi ZD Nazarje za ureditev razmer vsaj za začetek potreboval skupno pet zdravnikov družinske medicine.

Zdravstveni dom Nazarje protesti Foto: STA

Zdravstveni dom Kranj Novice Kranj: gneča in zmeda po odpovedi zdravnikov #video past Novice Zdravniki opozarjajo na zavajajoče oglaševanja zobne paste, inšpektorat nakup odsvetuje Aleš Šabeder Novice Šabeder po zavrnitvi s strani ZZZS: zaplet z družinskimi zdravniki bodo reševali z arbitražo #video

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • uporabnik51 / 14.05.2019. ob 20:40 0 0

    Končno! Ponosen sem na Gornjesavinjčane, da so prišli povedat, da imajo mečkanja ministrstva, vlade in dohtarjev dovolj. Če pošteno plačujejo prispevke, zaslužijo pošteno zdravstvo. Če ga Šabeder ne more urediti, naj gre, z njim vred pa tudi Šarec. In naj nehajo s tem privatnim sranjem, vsi vemo, kaj dobiš pri javnem zobozdravniku. Zasebnik te pa stane, da bankrotiraš. Če teh zadev ne znamo urediti zdaj, ko imamo proračunske presežke - za za boga milega, kdaj pa potem???

    0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin