Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 4. 2019,
13.41

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Natisni članek

Aleš Šabeder ZZZS družinski zdravniki

Četrtek, 25. 4. 2019, 13.41

5 let

Šabeder po zavrnitvi s strani ZZZS: zaplet z družinskimi zdravniki bodo reševali z arbitražo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

1

Minister za zdravje Aleš Šabeder se je danes ponovno sestal s koordinativnim telesom družinske medicine. Potem ko je upravni odbor ZZZS zavrnil predlagani aneks k splošnemu dogovoru, bodo predlagatelji in podpisniki aneksa dogovor poskušali doseči na arbitraži 6. maja, je napovedal minister. Če jim to ne bo uspelo, bo o aneksu odločala vlada.

Ministrstvo za zdravje je namreč za reševanje težav v primarnem zdravstvu predlagalo aneks, s katerim bi mejo za odklanjanje novih bolnikov določili pri 1895 glavarinskih količnikih. Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pa je aneks v sredo zavrnil, saj da je to neuresničljiv cilj, za katerega bi potrebovali skoraj 300 dodatnih zdravnikov, ki pa jih trenutno ni.

Kot je v izjavi za medije po srečanju pojasnil Šabeder, pri aneksu številka ena ostaja odprto vprašanje, kako "eksplicitno zapisati dikcijo, da nihče od zavarovancev ne ostane brez osebnega zdravnika". Z aneksom morajo tako odgovoriti na vprašanje, kako delu populacije brez izbranega osebnega zdravnika tega zagotoviti, pa tudi to, kje se bodo opredeljevali zavarovanci, ki se selijo in izbirajo novega zdravnika, ali prehajajo od pediatrov k družinskim zdravnikom.

Za skupno mizo 6. maja

ZZZS. Kartica zavarovanja. | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Dogovor bodo podpisniki splošnega dogovora poskušali doseči 6. maja na arbitraži. Na mizi bodo po ministrovih besedah imeli tudi predlog, da neopredeljene bolnike prevzamejo tisti zdravniki, ki imajo najnižje glavarinske količnike znotraj ali zdravstvenega doma ali območne enote ZZZS. V tem primeru bi z ustrezno kadrovsko politiko to morala zagotoviti vodstva zdravstvenih zavodov, je dejal Šabeder.

"Vsi se strinjamo, da je meja, ki je bila postavljena, torej 1895 glavarinskih količnikov, tista, ki zagotavlja varno in kakovostno oskrbo. Seveda pa je treba tudi zagotoviti, da nihče od zavarovancev ne ostane brez izbranega osebnega zdravnika," je poudaril minister.

Če ne bo dogovora, bo odločala vlada

Če aneksa ne bodo sprejeli na arbitraži, bo o njem odločala vlada. Po Šabedrovih napovedih bi to lahko bilo že 15. maja, kar pomeni, da so še vedno znotraj odpovednega roka kranjskih zdravnikov. Ti so namreč kot prvi med nezadovoljnimi zdravniki z aprilom podali odpovedi delovnih razmerij, odpovedni rok pa se jim izteče 31. maja. Do takrat ministrstvu dajejo čas tudi celjski zdravniki, ki so sicer na podlagi obljube Šabedra o sprejemu aneksa zamrznili svoje napovedane odpovedi.

"Danes nimamo več zdravnikov v sistemu, torej imamo robne pogoje, takšne kot jih imamo, in znotraj tega je treba iskati rešitve," je razmere še ocenil Šabeder. Po njegovih besedah se tudi stroka zaveda, da je treba poskrbeti za vse zavarovance. "Vsi skupaj sledimo cilju, da v naslednjih letih zagotovimo bolj normalne pogoje in obremenitve za mlajše zdravnike, tako da bo tudi zanimanje za specializacijo družinske medicine večje," je dejal.

Na današnjem srečanju so govorili tudi o zmanjševanju administrativnih obremenitev družinskih zdravnikov, ki jih bodo po ministrovih napovedih zmanjšali v najkrajšem možnem času. Dogovorili so se tudi, da delovna skupina začne pripravo aneksa številka dva, v katerem bodo naslovili ostala odprta vprašanja v primarnem zdravstvu.

Ne spreglejte