SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Žerjav: SLS je in bo ostala trden člen te koalicije

4

termometer

Predsednik SLS Radovan Žerjav, ki je napovedal odhod z vrha stranke, verjame, da bodo v SLS v prihodnjih tednih našli dobrega predsednika, ki bo nadaljeval zastavljeno politiko.

Po njegovem mnenju je nepotrebno, da zaradi njegovega odhoda nastane panika, ki bi bila povezana s stabilnostjo koalicije. Zagotavlja, da bo SLS ostala njen trden člen.

Na marčevskem kongresu ne bo več kandidiral za predsednika stranke Žerjav je že v pismu javnosti napovedal, da na marčevskem kongresu ne bo več kandidiral za predsednika stranke, vendar da je pripravljen še naprej opravljati funkcijo ministra za gospodarski razvoj. Da bi si premislil, ni možnosti, je pojasnil na novinarski konferenci.

Od kongresa dalje bo njegova ministrska funkcija stvar dialoga med novim vodstvom stranke in koalicijo, je povedal Žerjav. Če bi prišlo do odločitve o njegovi zamenjavi, naj se to po njegovih besedah zgodi nadzorovano, da ne bi prišlo do težav ali zastojev. O povezavi njegovega odhoda z vrha stranke s trdnostjo koalicije pa pravi, da "tu ni strahu, bojazni ali dilem, da bi se zaradi SLS dogajalo kaj nenadzorovanega".

Pojasnil, da se bo po umiku iz politike vrnil v zasebni sektor Ponovil je, da so za njegov odhod številni razlogi, tako osebni, kot taki, ki zadevajo stranko in širšo dnevno politiko. Zadnji dogodki v stranki, povezani s pozivi k odstopu mariborskega župana Franca Kanglerja, "pol pike na i" k njegovi odločitvi. Pojasnil je še, da se bo po umiku iz politike vrnil v zasebni sektor, v strokovne vode.

Pojasnil je še, da se bo po umiku iz politike vrnil v gospodarstvo in nadaljeval s svojim poklicem, morda si bo službo iskal celo v tujini. S pismom, v katerem pojasnjuje svojo odločitev, ni seznanil nikogar v stranki, prav tako o tem ni govoril s predsednikom vlade Janezom Janšo.

"Sem ter tja nam je to uspelo, sem ter tja ne" Žerjav je spomnil, da je želel v stranki vzpostaviti drugačno politiko, ki bi se razlikovala od politike drugih strank. "Sem ter tja nam je to uspelo, sem ter tja ne," je dejal. Po njegovih besedah so razmišljali s svojo glavo, kar pa večkrat komu ni bilo po godu. "Vedno znova so nas poskušali - strici ali kdor koli že so - predalčkati v eno ali v drugo smer, kar mi gre na živce," je dejal Žerjav. Ob tem je spomnil, da je za stranko storil vse, kar je bilo možno in da jo je prevzel takrat, ko jo je večina že odpisala.

Na vprašanje morebitnih stricev iz ozadja, ki bi vplivali na SLS, pa Žerjav odgovarja, da jih je bilo tekom njegovega predsednikovanja SLS vedno manj. Imen ne razkriva, saj da so to njihove "notranje stvari".

Po njegovem ni možnosti, da bi bilo moč radikalno spremeniti politiko SLS Prepričan je, da za SLS to ni konec, saj je bilo ob njemu "veliko dobrih, odgovornih, strokovnih in poštenih ljudi, ki so mi pomagali pri ne ravno preprostem poslu". Po njegovem ni možnosti, da bi bilo moč radikalno spremeniti politiko SLS, zato verjame tudi, da bo stranka obdržala javnomnenjsko podporo. Kdo je njegov osebni favorit za predsednika, pa Žerjav ni želel razkriti.

V politiki ga moti pomanjkanje samokritičnosti, saj nekateri po njegovih besedah niso sposobni oceniti, kdaj je čas za umik. "Nekoga moraš na osnovi statuta vreči iz stranke," je pojasnil. Žerjav je prepričan, da se bo nezadovoljstvo na ulici, ki se dogaja v Mariboru, razširilo tudi drugod po Sloveniji. Je pa izpostavil, da to sam zavrača in da je to posledica brezupne politike.

Sicer pa je Žerjav spomnil, da je sedem predsednikov parlamentarnih strank obljubilo, da bodo kateri koli vladi ustvarili pogoje, da bi lahko delovala, vendar "nekateri tega nočejo". Toda ob tem opozarja, da bo do tega moralo priti, tudi do ustavne spremembe referendumske ureditve. "Nočemo niti omogočiti, da bi kdo vendarle prevzel odgovornost za spremembe. Hkrati pa se pljuva po ministrih," je bil kritičen Žerjav. Za koalicijo bo po njegovih besedah preizkušnja interpelacija zoper ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka.

Prevc: Še vedno razmišljamo o tem, kako Žerjava prepričati, naj ostane predsednik V SLS po besedah vodje poslancev SLS Mihaela Prevca še vedno razmišljajo o tem, kako Žerjava prepričati, naj ostane predsednik. Po njegovem mnenju je eden glavnih razlogov za Žerjavovo odločitev politična blokada pri Žerjavovih prizadevanjih za izhod iz krize. Spomnil je, da je predsednik v minulih mesecih opoziciji poskušal dopovedati, da je treba stopiti skupaj, a sedaj ugotavlja, da je ta "vizija vedno težje uresničljiva".

Smer politike, ki jo je postavil Žerjav, je po besedah Prevca jasna in takega predsednika bodo tudi iskali. Spomnil je, da je vrh SLS odločitev glede izključitve Kanglerja sprejel zlasti zato, "ker je predsednik vnesel v SLS nove norme, visokih etičnih standardov in vrednot". Za to ceno lahko iz stranke tudi kdo odide, je ocenil Prevc. Zagotovil pa je, da SLS ostaja trden člen koalicije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin