Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 3. 2013,
9.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

SLS Radovan Žerjav Franc Bogovič

Sobota, 2. 3. 2013, 9.50

8 let

Bogovič novi predsednik SLS, Žerjav se je z vrha stranke poslovil (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Franc Bogovič od dosedanjega predsednika Radovana Žerjava prevzema vodenje SLS. Zanj je glasovalo 147 delegatov, proti jih je bilo pet.

Podpora po njegovem mnenju kaže, da bodo znali stopiti skupaj in SLS popeljati naprej. Po izvolitvi je napovedal, da se bo držal korenin, iz katerih SLS izhaja, Žerjav pa se je na kongresu poslovil zelo čustveno.

Potem ko je Žerjav sporočil, da se umika iz vrha stranke, je bil Bogovič na kongresu stranke na Brdu pri Kranju edini kandidat za njegovega naslednika.

Poudaril, da želijo stranko odpreti tudi navzven Po izvolitvi je novi predsednik SLS poudaril, da želijo stranko odpreti tudi navzven in na prihodnjih volitvah v Evropski parlament tudi dobiti poslanca iz svojih vrst, predvsem pa tudi stopiti v svet Evropske ljudske stranke na aktivnejši način.

Dejal je še, da se bo že dan po kongresu treba začeti intenzivno pripravljati na volitve. Napovedal je tudi pregled delovanja občinskih odborov, zvez in gibanj v okviru stranke. "Nekateri se nikakor ne morejo odmrzniti, mi pa mislim, da imamo čas za to, da gremo zdaj, ko prihaja pomlad, na naša polja in posejemo tista semena, ki bodo prinesla dobro žetev," je še povedal.

"Vsi vemo, da je kongres čas, ko pridejo na plan različne ideje in prav je bilo tako," je v izjavi novinarjem povedal Bogovič. Skupaj s potrjenimi programskimi resolucijami je po njegovem mnenju to dobra popotnica za njihovo delo naprej.

V zadnjem času je namreč prišlo tudi do trenj v SLS, kritike so prihajale iz Slovenske kmečke zveze. Ta je za kandidata za predsednika predlagala Larisa Gaiserja, a je izvršilni odbor stranke ugotovil, da kandidatura ne izpolnjuje pogojev.

"Kar še ni bilo urejenega do kongresa, se bomo zagotovo pogovorili po kongresu" Bogovič se zaveda, da je Slovenska kmečka zveza mati SLS in jo tudi sam ceni. "Kar še ni bilo urejenega do kongresa, se bomo zagotovo pogovorili po kongresu. Če so ostale kakršne koli zamere, jih bomo odpravili in se podali k delu, ki pa ga je za vse dovolj," je dejal.

Ponovil je, da SLS ne bo šla v vlado, ki se oblikuje, saj je "obremenjena z enako hipoteko kot vlada, iz katere smo izstopili". "SLS je tista stranka, ki je v prejšnjem mandatu jasno pokazala, kako lahko tudi opozicijska stranka naredi veliko dobrega za Slovenijo," je dejal. O sodelovanju s strankami, ki bodo ob verjetni novi vladi ostale v opoziciji, pa je povedal, da je SLS samostojna stranka in jih "ne zanimajo drugi kolegi v opoziciji".

"Kje je danes SLS? Na strani ljudi. In kje je slovensko ljudstvo? Na ulicah in trgih" Sicer pa Bogovič izpostavlja, da so trdo delo, načelnost, etičnost in spoštovanje institucij države vodilo SLS. "Kje je danes SLS? Na strani ljudi. In kje je slovensko ljudstvo? Na ulicah in trgih," je spomnil. SLS je po njegovih besedah odgovor na to, kar danes zahteva ljudstvo. Poudaril je, da je upornik po duši, da so "zemlja, delo, spoštovanje in demokratični dialog z ljudmi" njegovo vodilo v vsakodnevnem političnem sodelovanju.

Žerjav je v svojem poslovilnem, na koncu zelo čustvenem nagovoru delegatom izpostavil, da ni čas, ko bi lahko prevladovali osebni interesi, temveč čas, ko je treba energijo usmeriti v interes stranke in ljudi. Delegatom je citiral programske točke iz svojega nagovora, ko je prevzel stranko, in izpostavil uspehe ter stabilizacijo stranke v tem obdobju.

"Danes ni čas za pranje umazanega perila, čas je, da stopimo skupaj in enotno podpremo novo obdobje stranke," je dodal in Bogoviču zaželel, da bo "najboljši predsednik SLS". Po izvolitvi Bogoviča pa izjav medijem ni več dajal.

Presečnik: Podpora novemu predsedniku je zelo pozitivno sporočilo Poslanec SLS Jakob Presečnik je dejal, da je podpora novemu predsedniku zelo pozitivno sporočilo. "To je sporočilo, da je mogoče pridobiti k sodelovanju tudi tiste, ki imajo morda kakšen pomislek glede prihodnjega vodenja ali prihodnje poti stranke," je dejal.

Nekaj takih pomislekov je bilo že pred in tudi med samim kongresom. Udeleženci kongresa SLS so spregovorili tudi o pričakovanjih glede prihodnosti stranke, zlasti v luči aktualnih političnih dogodkov in odločitev SLS. Nekaj trenj pa je povzročil tudi neuspešen predlog za kandidaturo Larisa Gaiserja.

Zagožen: Kandidatura Gaiserja je bila poskus prevzema SLS Starosta SLS Franc Zagožen je ocenil, da Gaiser ni zagotavljal nobene kontinuitete stranki, pač pa je bila po njegovem mnenju njegova kandidatura poskus prevzema SLS s strani drugih političnih opcij, da bi stranka skrenila z začrtane poti. "Ne morem vseh naštevati. Verjetno je bil delegiran od SDS, a verjetno še od koga," je dejal in poudaril, da ima SLS veliko nasprotnikov. "Kdor je hotel ljudski stranki škoditi, je imel praviloma široko podporo," je dodal.

Gaiser je Zagožnove očitke zavrnil in poudaril, da so njegova stališča zelo jasna. "Dejstvo, da se me skuša popredalčkati, je tipično slovensko," je dodal.

Po mnenju nekdanjega predsednika SLS Marjana Podobnika pa bo Franc Bogovič, ki je edini kandidat za predsednika stranke, uspešen in dober naslednik Žerjava. Glede na slovenske razmere pa ocenjuje, da je SLS "med bolj enotnimi strankami".

Prevc prepričan, da bo Bogovič nadaljeval politiko, ki jo je začrtal Žerjav Vodja poslancev SLS Mihael Prevc pa je prepričan, da bo Bogovič nadaljeval politiko, ki jo je začrtal Žerjav. Za težjo preizkušnjo stranke, kot je menjava vodstva, pa je izpostavil zadnje dogodke v stranki v luči aktualnega političnega dogajanja. Stranka je namreč stopila v opozicijo in se odpovedala sodelovanju v novi vladi.

Delegati so sicer danes volili tudi ostale organe stranke. Za podpredsednike SLS sta bila tako znova izvoljena dosedanja podpredsednika Janez Tomšič in Olga Franca, poleg njiju pa še Jasmina Opec. Izvolili so še člane glavnega, izvršilnega in nadzornega odbora.

Ne spreglejte