Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 3. 2008,
7.24

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 8. 3. 2008, 7.24

8 let, 6 mesecev

Ženske po svetu praznujejo svoj praznik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Ženske v Sloveniji in po vsem svetu danes praznujejo svoj praznik - osmi marec. Praznik simbolizira ekonomsko, politično in socialno enakopravnost žensk.

Dan žena so sicer prvič začeli praznovati leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem. Takrat so ga praznovali še 19. marca, od leta 1917 pa se praznuje 8. marca. Zahteve, ki so jih ženske v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja postavljale na množičnih zborovanjih pretežno v zahodnem svetu, so bile pravica do dela, enako plačilo za enako delo, enake možnosti za delo in izobrazbo, svobodna vzgoja otrok in možnost otroškega varstva, brezplačna, varna kontracepcija ter legalna in varna možnost abortusa.

V Rimu shod za pravice žensk

V središču Rima je bil velik shod za pravice žensk. Shodu so nasprotovali privrženci prepovedi pravice do splava in so nedaleč stran napovedali svoj shod. Velikega shoda za pravice žensk so se med drugimi udeležile tudi ministrica za zdravje Livia Turco, ministrica za pravice in enake možnosti Barbara Pollastrini ter predstavnice Demokratske stranke (PD) in Mavrične Levice. Pred mikrofone so stopile delavke, študentke in upokojenke. Govorile so o zaposlenosti in o razlikah v plačah z moškimi kolegi, o negi družine in o svobodi odločanja.

"100 let boja žensk, 100 let neizpolnjenih obljub"

Ob današnjem mednarodnem dnevu žensk je Hrvaško združenje žensk v sodelovanju z nekaterimi sindikati v središču Zagreba pripravilo protestni shod z naslovom "100 let boja žensk, 100 let neizpolnjenih obljub." Predsednica Zveze neodvisnih sindikatov Hrvaške (SSSH) Ana Knezević je spomnila na vse pogostejše zapostavljanje vloge matere.

"Ženske ne morejo biti matere, saj jih ob iskanju zaposlitve delodajalci sprašujejo, ali se imajo namen poročiti in imeti otroke, v nekaterih primerih pa jim celo delijo tablete proti zanositvi," je dejala Knezevićeva.

Pri zaposlovanju žensk Slovenija nad povprečjem EU Položaj žensk v Sloveniji je na področju zaposlovanja nekoliko boljši kot v povprečju EU. Zaposlenost žensk v Sloveniji je namreč 61,8-odstotna, v EU pa 57,2-odstotna, medtem ko imajo najugodnejši položaj Danska (73,4 odstotka), najmanj ugodnega pa Malta (35 odstotka.

Med osebami, ki nimajo stalne zaposlitve, v Sloveniji prevladujejo ženske. Konec lanskega leta je bilo tako na zavodu za zaposlovanje registriranih 68.411 brezposelnih oseb, med njimi 53,7 odstotka žensk. Stopnja registrirane brezposelnosti je bila 7,3-odstotna (8,9-odstotna za ženske in 6,1-odstotna za moške).

Ženske prejemajo nižjo plačo od moških Povprečna mesečna bruto plača žensk je za sedem odstotkov nižja kakor plača moških. Razlika med plačo žensk in plačo moških je bila sicer najmanjša v uradniških poklicih (šest odstotkov), največja pa v poklicih za neindustrijski način dela. Pri obeh skupinah poklicev je plača ženske znašala v povprečju približno 75 odstotkov plače moških.

Ženske so imele lani višje plače kakor moški le v dejavnostih gradbeništva in prometa, skladiščenja in zvez, vendar je bil delež v teh dejavnostih zaposlenih žensk precej nizek (10 odstotkov v gradbeništvu). Ženske so v teh panogah opravljale zahtevnejša, bolje plačana dela.

Študira več žensk Ženske pa so v prednosti tudi pri izobraževanju. Leta 2006 je namreč na terciarni ravni diplomiralo 17.145 študentov, od tega 61,9 odstotkov žensk. Te so v največjem številu zastopane med diplomanti univerzitetnega študija (66,6 odstotka), v najmanjšem številu pa med novimi doktorji znanosti (49,6 odstotka).

Navzočnost žensk v politični sferi narašča zelo počasi. Po zadnjih podatkih so ženske v nacionalnih parlamentih držav članic EU zastopane v povprečju 23-odstotno. Povprečni delež žensk - ministric - v nacionalnih vladah dosega komaj 22 odstotkov, v Sloveniji pa 20 odstotkov.

Ženski del prebivalstva Slovenije je številnejši kakor njegov moški del. Konec leta 2006 je na primer v Sloveniji živelo 1.023.395 žensk in deklic, to je 51 odstotkov od celotnega števila prebivalcev (vseh skupaj je bilo 2.010.377).

Še nekaj statistike... Ženske v EU živijo šest let dlje od moških, prvič se poročijo v starosti 28 let, takrat imajo tudi prvega otroka, zasedajo pa tretjino vodilnih mest v podjetjih, je pred sobotnim mednarodnim dnevom žena objavil Evropski statistični urad Eurostat.

Proslave in prireditve

Ta dan bodo danes počastili tudi z nekaterimi proslavami in prireditvami. Društvo onkoloških bolnikov Slovenije bo tako med drugim v Cankarjevem domu priredilo proslavo Nova pomlad življenja, na kateri se bodo srečale ženske z rakom dojke iz vse Slovenije. Ta dan bo hkrati tudi zadnji dan tedna boja proti raku, ki vsako leto združi ženske, ki so zbolele za to boleznijo.

Socialni demokrati se bodo v Novi Gorici s čestitkami spomnili prebivalk tamkajšnjega območja in jim na ta način sporočili, da se zavedajo pomembne vloge, ki jo ženske igrajo pri oblikovanju vseh segmentov našega življenja. Istočasno bo prav tako v Novi Gorici Mladi forum z nageljni razveseljeval mimoidoče ženske.

Cotmanova: Za cilj se moramo zavzemati vsi Že v četrtek je ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman na konferenci o vlogi ženk v Evropskem parlamentu spregovorila o vlogi žensk v družbi. Kot je poudarila, je uskladitev poklicnega, družinskega in zasebnega življenja predpogoj za višjo zastopanost žensk v procesih odločanja, na vodilnih položajih in zastopanosti na lokalni, nacionalni in evropski ravni. To pa lahko dosežemo le, "če se za cilj zavzemamo vsi, tako ženske kot moški, tako socialni partnerji, država kot tudi Evropska unija", je dejala.

Ne spreglejte