Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2014,
18.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

študentsko delo delo študent delodajalec

Ponedeljek, 1. 12. 2014, 18.12

8 let

Združenje delodajalcev ostro proti zvišanju prispevnih stopenj na študentsko delo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Združenju delodajalcev Slovenije nasprotujejo uvedbi prispevnih stopenj na študentsko delo po principu vsako delo šteje.

S tem se bo po njihovi oceni dvignil strošek delodajalcev najmanj za 10 odstotkov. Ministrstvo za delo pa opozarja, da tisti, ki zagovarjajo obstoječe stanje, zagovarjajo prekarnost študentskega dela.

Svarijo, da vladna stran glavne deležnike izključuje iz dialoga V združenju tudi svarijo, da vladna stran glavne deležnike izključuje iz dialoga in možnosti pogajanj. Danes jim je zgolj predstavila predlog zakona. Generalni sekretar združenja delodajalcev Jože Smole je v sporočilu za javnost posvaril, da se strošek dela delodajalca v primeru najema študenta ob upoštevanju bruto postavke povečuje za najmanj 10 odstotkov. Če pa upoštevajo, da se pri najemu študentskega dela običajno dogovorita študent in delodajalec za neto postavko, pa se bo ta strošek zvišal še za dodatnih 15,5 odstotka, ki jih bo nazadnje kril delodajalec, je pojasnil Smole.

Načelo "vsako delo šteje" po njegovem prepričanju ne sme in ne more biti le vsesplošno dodatno obdavčevanje in oprispevljanje vseh oblik dela z namenom polnjenja državnih blagajn. "Načelo vsako delo šteje bi bilo treba - tudi po priporočilu Evropske komisije - razumeti kot spodbujanje različnih vrst dela, kar pa zgoraj kritizirani ukrepi vsekakor niso," še ocenjuje Smole.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je namreč socialne partnerje za danes povabilo na sestanek delovne skupine in jih seznanilo s predlogom sprememb zakona za uravnoteženje javnih financ, ki spreminja obremenitve študentskega dela in uvaja minimalno bruto urno postavko.

Trenutna ureditev problematična z vidika nelojalne konkurence? Na ministrstvu so za STA poudarili, da je bila v številnih pogovorih s socialnimi partnerji ugotovljena potreba, da se stroškovna segmentacija med različnimi oblikami dela odpravi. Trenutna ureditev študentskega dela je problematična zlasti z vidika nelojalne konkurence do ostalih oblik dela, opozarjajo.

Kot navajajo, bodo dijaki in študenti po novem predlogu vključeni v sistem pokojninskega in invalidskega zavarovanja ter zdravstvenega zavarovanja, kar zagotavlja večjo socialno in ekonomsko varnost vseh, ki opravljajo to delo. Hkrati prinaša bolj primerljive obremenitve glede na ostale oblike dela.

Ministrstvo: Tudi v prihodnje bo študentsko delo ena najcenejših oblik dela na trgu Kljub navedenemu bo začasno in občasno delo dijakov in študentov tudi v prihodnje ostalo ena najcenejših oblik dela na trgu. Obremenitev delodajalca se bo po novi ureditvi z obstoječih 30,38 odstotka zvišala na 33,74 odstotka v letu 2015. V skladu z dogovorom, podpisanim med predsednikom vlade Mirom Cerarjem, ministrico za delo Anjo Kopač Mrak in predsednikom Študentske organizacije Slovenije Žigo Schmidtom, pa se v primeru padca obsega študentskega dela za 15 odstotkov strošek delodajalca zniža na 27,33 odstotka, navajajo na ministrstvu.

Spomnili so, da se v letu 2015 podaljšuje tudi ukrep za oprostitev plačila prispevkov pri zaposlovanju mladih do 30 let. Pričakujejo, da bodo delodajalci v prihodnjem letu v še večji meri izkoristili ta ukrep, ki pomembno znižuje stroške delodajalca, in bodo mlade zaposlovali za nedoločen čas.

Vlada je predlog zakonskih sprememb glede študentskega dela potrdila minuli teden. Minimalna urna postavka v višini 4,5 evra bruto je izračunana glede na minimalno plačo. V skladu z dogovorom se bo od študentskega dela za pokojninsko in invalidsko zavarovanje plačevalo prispevek delodajalca po stopnji 8,85 odstotka, prispevek delojemalca pa po stopnji 15,5 odstotka.

Ne spreglejte