Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 7. 2014,
12.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Združena levica elektromobilnost

Sreda, 2. 7. 2014, 12.12

8 let

Združena levica: Za električno mobilnost ne potrebujemo NEK2

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Koliko pozornosti bodo politične stranke namenile zelenim temam in elektromobilnosti.

1. Slovenija je idealna dežela za razvoj elektromobilnosti, v njej pa se še vedno vozimo na bencin in dizel. Zakaj je tako? Predvsem so v tem trenutku električna vozila predraga.

2. Evropa je Sloveniji v prid hitrejše elektrifikacije cest do leta 2020 priporočila izgradnjo vsaj 3000 javno dostopnih polnilnih postaj. Kakšni bodo vaši ukrepi za razvoj infrastrukturnih rešitev, povezanih s povečanjem deleža električnih vozil in kako jih nameravate finančno pokriti? Predvsem ni točno, da nam Evropa to priporoča. Ta cilj smo si postavili sami. Infrastrukturne rešitve so gospodarski interes dobaviteljev električne energije, za katere lahko pridobijo evropske vire financiranja iz naslova spodbujanja trajnostne mobilnosti.

3. Evropa prav tako pričakuje, da naj bi se po slovenskih cestah do leta 2020 vozilo vsaj okoli 15.000 električnih vozil. Kakšna je vaša napoved in kakšni bodo vaši ukrepi za zmanjševanje državne odvisnosti od uvoza fosilnih goriv? Ni točno, da Evropa to pričakuje. Znova, ta cilj je zrasel na domačem zelniku. Za vso letno porabo električne energije v Sloveniji, 13TWh, bi zadoščale sončne elektrarne na 20 odstotkov pozidanih površin.

Spodbudili bomo gradnjo sončnih elektrarn za lastno krajevno rabo energije, soproizvodnjo elektrike in toplote, na biomaso, vodne in vetrne elektrarne, izrabo geotermalne toplote in predvsem pospešili razvoj pametnih omrežij za omogočanje razpršene proizvodnje energije in lokalne samooskrbnosti.

Zlasti oprema za pametna omrežja je perspektiven izdelek za strokovnjake, ki bodo na voljo po ukinitvi fosilnih elektrarn. Dobro je vedeti, da bi 200 tisoč avtomobilov z dnevno vožnjo 100 km povečalo zdajšnjo porabo elektrike za dva odstotka in da niti po naključju ne potrebujemo NEK2 za električno mobilnost. Že zdaj dajejo sončne elektrarne 2 % vse elektrike.

4. Koliko denarja nameravate nameniti za spodbude za nakup električnega vozila? Spodbujali bomo predvsem proizvodnjo opreme, torej pogone in baterije za tovrstna vozila, za kar imamo v Sloveniji že nekaj patentov. Do večje in cenejše ponudbe električnih vozil ne bomo večali obsega subvencij.

Ne spreglejte