Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 9. 2020,
14.28

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,82

4

Natisni članek

Tadej Golob

Sreda, 9. 9. 2020, 14.28

3 leta, 7 mesecev

Kakšno je zdravstveno stanje Tadeja Goloba?

"Tadej Golob je ob izjemni smoli imel tudi izjemno srečo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,82

4

Tadej Golob | Zdravstveno stanje Tadeja Goloba, priljubljenega pisatelja in vrhunskega alpinista, je resno, a stabilno. | Foto Vid Ponikvar

Zdravstveno stanje Tadeja Goloba, priljubljenega pisatelja in vrhunskega alpinista, je resno, a stabilno.

Foto: Vid Ponikvar

52-letni Tadej Golob, priljubljeni pisatelj, publicist in izkušen alpinist, ki se je prejšnji petek hudo poškodoval pri sestopu z Loške stene na območju Bovca, je še vedno v umetni komi, poročajo Slovenske novice. "Imel je izjemno smolo, pa hkrati tudi izredno srečo," nam je povedal alpinist Viki Grošelj. Če padca ne bi zadržalo grmovje, bi bila nesreča, ki jo je povzročila odkrušena skala, lahko usodna.

Nesreča, v kateri je Tadej Golob utrpel hude poškodbe, se je zgodila na višini 1700 metrov, med sestopom z Loške stene po zavarovani planinski poti in ne med plezanjem.

Kot nam je povedal alpinist Viki Grošelj, je nesrečnemu Golobu zdrsnilo na sestopni poti, na grebenu, kjer se mu je pod nogami na najbolj neprimernem mestu spodmaknila skala. Grošelj predvideva, da je h krušenju skale pripomoglo neurje v začetku prejšnjega tedna.

Po 20 metrih ga je ustavilo grmovje

"Če bi padel na desno, bi padel na gozdnato pobočje, tako pa je zdrsnil na levo stran poti nad dolino Bavščice. K sreči se je po nekem srečnem naključju po 20 metrih padca po skalovju ujel v grmovje oz. ruševje, ne smem si niti misliti, kaj bi se zgodilo, če bi omahnil v globino. Tam je 800-metrski prepad," je pojasnil eden najbolj izkušenih slovenskih alpinistov.

Ko smo se leta 2010 z Golobom pogovarjali o njegovi prvi nagrajeni knjigi – za Svinjske nogice je prejel kresnika –, nas je povabil na plezanje. | Foto: Simon Plestenjak Ko smo se leta 2010 z Golobom pogovarjali o njegovi prvi nagrajeni knjigi – za Svinjske nogice je prejel kresnika –, nas je povabil na plezanje. Foto: Simon Plestenjak

"Na tem območju do take nesreče ne bi smelo priti. Tadej in njegov soplezalec Blaž Stres sta izjemno izkušena in v zavidljivi alpinistični kondiciji. Tadej je imel res izjemno smolo," je poudaril Grošelj.

"Z Blažem nista bila ne utrujena, niti se jima ni nikamor mudilo, pot sta poznala, saj sta se po njej tudi vzpenjala – na vrh stene sta znosila nekaj opreme za prihodnji projekt –, skratka, nič ju ni preganjalo, nobenih dejavnikov tveganja, ki lahko spodbudijo nesrečo, ni bilo. En promil možnosti je bil, da se kaj takega zgodi, a se je."

Izjemna sreča ob izjemni smoli

A če je imel Golob izjemno smolo, pa je imel hkrati izjemno srečo, da je grmovje ustavilo njegov nadaljnji padec v globino in da je bil z njim tudi gorski vodnik Stres, ki se je v hipu in – po besedah Grošlja – briljantno odzval.

"K sreči je na tem območju signal in je Blaž lahko takoj poklical pomoč. Helikopter je bil na kraju nesreče v 45 minutah. Do kraja nesreče so dodatno pripeljali še dva člana GRS Bovec, ki sta pomagala urediti prostor, da je bil primeren za sidrišče za helikopter," je povedal Grošelj.

V umetni komi

Nesrečnega pisatelja so najprej prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice, od tam pa v UKC Ljubljana.

Golob je trenutno v umetni komi. Kljub sprva črnogledim in dramatičnim napovedim zdravnikov naj bi bil Golob že iz najhujšega in naj ne bi utrpel trajnejših posledic. V prihodnjih dneh naj bi ga začeli zbujati iz umetne kome.

Golob je napisal serijo odmevnih biografij, najbolj pa je zaslovel s serijo kriminalnih romanov o Tarasu Birsi. | Foto: Ana Kovač Golob je napisal serijo odmevnih biografij, najbolj pa je zaslovel s serijo kriminalnih romanov o Tarasu Birsi. Foto: Ana Kovač

Izkušen alpinist, nagrajen pisatelj

Tadej Golob je izkušen alpinist, ki ima med drugim za pasom dva osemtisočaka. Pred 20 leti se je že povzpel na najvišjo goro sveta, Mount Everest – takrat je spremljal Dava Karničarja med njegovim prvenstvenim smučanjem z Everesta in o tem napisal knjigo –, dve leti prej pa je stal tudi na vrhu Daulaghirija.

Zadnja leta se je intenzivno posvečal pisanju. Zaslovel je s serijo kriminalnih romanov o Tarasu Birsi, podpisal pa se je tudi pod več odmevnih biografij, tudi o nekdanjem košarkarju Petru Vilfanu, glasbeniku Zoranu Predinu, košarkarju Goranu Dragiću, političarki Alenki Bratušek, igralki Mileni Zupančič in odvetniku Petru Čeferinu.

Preberite še:

jez
Trendi Knjižni umor, ki mu je spremenil življenje #video
Tadej Golob
Trendi Vas je Jezero navdušilo? Detektiv Birsa se kmalu vrača.
Milena Zupančič, Tadej Golob, biografija
Trendi Milena Zupančič je v Slovenijo padla, kot bi Luna padla na Zemljo
Alenka Bratušek, Tadej Golob: V svojih čevljih
Trendi Knjiga Alenke Bratušek: V njej je marsikaj, česar do danes niste vedeli
Trendi Alenka Bratušek: Izvedeli boste, kaj pomeni biti v mojih čevljih
Tadej Golob
Trendi Tadej Golob: Svojo knjigo bi rad videl v izložbi knjigarne na frankfurtskem letališču #intervju
Sportal Vse oči uprte v Gorana Dragića

 

Ne spreglejte