SiolNET. Novice Slovenija
3,86

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Končno spodbudne novice: pisatelj Tadej Golob po nesreči dobro okreva

3,86

termometer

Šest tednov po hudi nesreči, ki se je zgodila med sestopom z Loške stene na območju Bovca, se stanje priljubljenega pisatelja, publicista ter izkušenega plezalca in alpinista Tadeja Goloba izboljšuje. 53-letni pisatelj, v zadnjem obdobju znan predvsem po seriji kriminalnih romanov o detektivu Tarasu Birsi, je že v domači oskrbi in s pomočjo hodulje lahko tudi že hodi.

Šest tednov po hudi nesreči v gorah se Tadej Golob počasi vrača v aktivno življenje. S pomočjo hodulje lahko tudi že hodi.  | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Šest tednov po hudi nesreči v gorah se Tadej Golob počasi vrača v aktivno življenje. S pomočjo hodulje lahko tudi že hodi. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl "Ravno včeraj sva po Stari Ljubljani prehodila skoraj dva kilometra," nam je povedala Golobova žena Mojca, ki je bila v času moževega zdravljenja v kliničnem centru v Ljubljani ves čas ob njegovi bolniški postelji.

Golob je bil 14 dni v umetni komi. Zbujati so ga začeli že peti dan, a je za popolno prebuditev potreboval dlje časa. Pri tem je bila ženi v veliko oporo dr. Suada Fileković Ribarič iz Oddelka za intenzivno terapijo (CIT), ki je bila zdravnica poškodovanega pisatelja.

"Vsak dan me je obveščala o Tadejevem zdravstvenem stanju, v težkih dneh mi je bila v veliko oporo," je povedala Mojca, ki si je po dolgih tednih negotovosti končno lahko oddahnila.

"Tadej bo tak, kot je bil," je sporočila novico, ki so jo številni tako težko čakali.

Napovedi so bile namreč na začetku precej črnoglede. Pisatelj si je namreč pri padcu zlomil vsa vratna vretenca, imel je tudi hud pretres možganov s posamičnimi krvavitvami, zlomil si je tudi stegnenico, ki so mu jo konec septembra uspešno operirali. Posledic nesreče, ki se je sam ne spominja, k sreči na dolgi rok ne bo čutil.

Naslednja faza okrevanja ga čaka v URI Soča.

Golob je tudi avtor biografije slovenske igralke Milene Zupančič. | Foto: Ana Kovač Golob je tudi avtor biografije slovenske igralke Milene Zupančič. Foto: Ana Kovač

Izkušen alpinist, nagrajen pisatelj

Tadej Golob je izkušen alpinist, ki ima med drugim za pasom dva osemtisočaka. Pred 20 leti se je že povzpel na najvišjo goro sveta Mount Everest – takrat je spremljal Dava Karničarja med njegovim prvenstvenim smučanjem z Everesta in o tem napisal knjigo –, dve leti prej pa je stal tudi na vrhu Daulagirija.

S knjižnim junakom, detektivom Tarasom Birso, je obnorel Slovence. Po njegovi knjižni uspešnici Jezero so posneli tudi nadaljevanko s Sebastijanom Cavazzo in Niko Rozman v glavnih vlogah.  | Foto: Ana Kovač S knjižnim junakom, detektivom Tarasom Birso, je obnorel Slovence. Po njegovi knjižni uspešnici Jezero so posneli tudi nadaljevanko s Sebastijanom Cavazzo in Niko Rozman v glavnih vlogah. Foto: Ana Kovač

Zadnja leta se je intenzivno posvečal pisanju. Zaslovel je s serijo kriminalnih romanov o Tarasu Birsi, po katerem je TV Slovenija posnela nadaljevanko Jezero, podpisal pa se je tudi pod več odmevnih biografij, tudi o nekdanjem košarkarju Petru Vilfanu, glasbeniku Zoranu Predinu, košarkarju Goranu Dragiću, političarki Alenki Bratušek, igralki Mileni Zupančič in odvetniku Petru Čeferinu.

Za svoj prvi roman Svinjske nogice je dobil nagrado kresnik za roman leta. | Foto: Simon Plestenjak Za svoj prvi roman Svinjske nogice je dobil nagrado kresnik za roman leta. Foto: Simon Plestenjak

Za svoj prvi roman Svinjske nogice je dobil nagrado kresnik za roman leta na Slovenskem, napisal je tudi dve mladinski deli, in sicer Kam je izginila Brina? in Zlati zob.

Na srečo je četrti del romana o Tarasu Birsi napisal že pred nesrečo, tako da bo izšel še letos.

Preberite še:

jez Trendi Knjižni umor, ki mu je spremenil življenje #video Milena Zupančič, Tadej Golob, biografija Trendi Milena Zupančič je v Slovenijo padla, kot bi Luna padla na Zemljo Alenka Bratušek, Tadej Golob: V svojih čevljih Trendi Knjiga Alenke Bratušek: V njej je marsikaj, česar do danes niste vedeli Tadej Golob Trendi Tadej Golob: Svojo knjigo bi rad videl v izložbi knjigarne na frankfurtskem letališču #intervju
delitve: 37
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin