Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 12. 2016,
17.23

Osveženo pred

7 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Milojka Kolar Celarc Ministrstvo za zdravje reforma zakoni Konrad Kuštrin zdravnik

Petek, 2. 12. 2016, 17.23

7 let, 4 mesece

Podpis sporazuma med vlado in Fidesom bo v ponedeljek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Milojka Kolar Celarc Konrad Kuštrin podpis sporazuma | Foto Bobo

Foto: Bobo

Podpis sporazuma med vlado in zdravniškim sindikatom Fides bo v ponedeljek ob 12. uri, je povedal predsednik sindikata Konrad Kuštrin. Dogovor, ki je v minulih dneh povzročil nemalo razburjenja tako v odnosih med koalicijskimi partnerji kot v drugih sindikatih javnega sektorja, bodo podpisali na ministrstvu za zdravje.

Dan po tistem, ko je vlada dala zeleno luč podpisu sporazuma s Fidesom, do podpisa še ni prišlo, pač pa ga je predsednik sindikata Konrad Kuštrin napovedal za ponedeljek ob 12. uri.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je sporazum dosegla že 21. novembra, parafirali pa so ga dan pozneje. Isti dan so zdravniki tudi zamrznili stavko za dva meseca.

A ker sta sporazumu nasprotovali koalicijski SD in DeSUS - predsednik slednje Karl Erjavec je celo omenjal možnost predčasnih volitev - je vlada sporazum potrdila šele več kot teden po parafiranju.

Sporazum s Fidesom je bil tako na vladi potrjen le s podporo ministrov SMC, a kljub temu koalicija za zdaj ostaja skupaj. Si je pa vlada s tem odprla drugo fronto, in sicer z drugimi sindikati javnega sektorja.

Po mnenju Koprivnikarja dogovor s sindikati javnega sektorja še vedno mogoč

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar ocenjuje, da je dogovor s sindikati javnega sektorja možen kljub dogovoru, ki ga je z zdravniškim sindikatom Fides sklenila vlada. Dogovor z zdravniki je sicer po njegovih besedah zgolj okvir za nadaljnja pogajanja, zato "o kakšni dokončni finančni injekciji v zdravstvo še ne moremo govoriti".

Zdravstvena ministrica razkrila imena zakonov

Ministrica Kolar Celarčeva bo s sodelavci do 12. decembra koalicijskim partnerjem predstavila predloga sprememb zakona o zdravstveni dejavnosti in sprememb zakona o pacientovih pravicah, predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter predlog izhodišč zakona o vodenju in upravljanju javnih zdravstvenih zavodov.

Predlog sprememb zakona o zdravstveni dejavnosti je bil že v javni razpravi, zato na ministrstvu pričakujejo, da ga bo vlada lahko obravnavala še ta mesec.

Preostali trije predlogi zakonov bodo morali po ustaljenem postopku najprej v javno razpravo, zatem na vlado in potem v parlamentarno obravnavo, so zapisali na ministrstvu za zdravje.

Ne spreglejte