Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 11. 2015,
15.23

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

antibiotiki zdravniki

Ponedeljek, 16. 11. 2015, 15.23

1 leto, 3 mesece

Zdravniki opozarjajo na preveliko rabo antibiotikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zaradi antibiotikov se je zmanjšala umrljivost za številnimi pogostimi boleznimi, a zaradi pretirane rabe postajajo tudi vse manj učinkoviti, opozarjajo strokovnjaki v UKC Ljubljana.

Svetovna zdravstvena organizacija obeležuje teden smotrne rabe antibiotikov, saj odpornost bakterij predstavlja resen zdravstveni problem. "Po eni strani gre za pogoste okužbe recimo pljučnice, sečil, pri katerih nam zmanjkuje učinkovitih enostavnih varnih zdravil. Po drugi strani pa gre za razvoj medicine, veliko kirurgijo, kajti z zdravili, ki zmanjšujejo imunost, lahko zdravimo rakave in revmatološke bolezni," pravi Bojana Beovič z infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Antibiotiki le za bolnike z resnimi okužbami Vse to po njenih besedah povečuje tveganje, da bolniki zbolijo za različnimi okužbami. In če pri teh okužbah ni učinkovitih zdravil za zdravljenje, je ves napor ostalih vej medicine nesmiseln, opozarja Beovičeva. Tako se tudi v UKC Ljubljana že vrsto let ukvarjajo s tem, kako bi predpisovanje antibiotikov čim bolj racionalizirali, da bi izbrali prave antibiotike in jih dejansko nudili tistim bolnikom, pri katerih gre za resne okužbe.

Vodja Nacionalne komisije za smotrno rabo protimikrobnih zdravil v Sloveniji Milan Čižman je povedal, da pri nas približno 90 odstotkov antibiotikov predpišejo družinski zdravniki, 10 odstotkov pa se jih predpiše v bolnišnicah. "V zadnjem desetletju smo dosegli nekaj uspehov, znižala se je poraba antibiotikov v ambulantah in tudi nekaj v bolnišnicah, a to pa je premalo. Imamo še vedno odporne bakterije na antibiotike, še zlasti v bolnišnicah in tudi v ambulantah," opozarja Čižman.

Predolgo jemanje antibiotika je najpogostejša napaka Za Metko Derganc, ki dela na intenzivni terapiji novorojenčkov in otrok, je poleg pravilnega antibiotika najpomembnejši čas trajanja jemanja. "To je populacija, ki je imunsko še nerazvita, a je izpostavljena številnim okužbam. Ti otroci imajo nespecifične znake okužbe, zato je pomembno, da jim damo primeren antibiotik. Počakamo dva do tri dni in, če je klinična slika stabilna, prenehamo z antibiotikom," je pojasnila. Najpogostejša napaka je predolgo jemanje antibiotika, dokazano je, da otroci, ki predolgo uživajo antibiotike, imajo slabše izide zdravljenja, je še navedla Dergančeva.

Ne spreglejte