Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 5. 2014,
11.19

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Andrej Možina

Petek, 16. 5. 2014, 11.19

7 let, 12 mesecev

Zdravniki o primeru Renejeve nogice: Treba je po drugo mnenje na Dunaj (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Primer malega Reneja je strokovno zelo zahteven, zato je treba pridobiti še eno mnenje, je po sestanku s predstavniki odgovornih institucij povedal predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina.

Sestanka, ki ga je sklical predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina, sta se udeležila tudi generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samo Fakin in predstavnik Ortopedske klinike v Ljubljani Vane Antolič. Namen je bil, da se dogovorijo in poiščejo rešitev za primer, ki je v javnosti trenutno zelo aktualen.

Če Avstrijci potrdijo smiselnost rekonstrukcije, bo ZZZS kril stroške Na srečanju so se navzoči dogovorili, da bodo upoštevali zahtevo staršev po izvajanju ohranitvenih metod, pred končno odločitvijo o zdravljenju dečka pa predlagajo, da se pridobi še eno mnenje strokovnjakov, in sicer na dunajski ortopedski kliniki Speising. Če bodo tamkajšnji ortopedi potrdili, da je rekonstrukcija smiselna, bo ZZZS kril stroške operacije, je potrdil Fakin. Dodal je, da ZZZS zagovarja operacije in izbiro operacij v priznanih referenčnih klinikah, "tako da našim pacientom jamčimo tudi kakovost storitve". Prepričan je tudi, da je avstrijska klinika ena izmed teh.

Dodajajo, da gre za edinstven primer, ki bo moral biti zdravstveno pojasnjen. Podpirajo odločitev najhitrejšega zdravljenja z najboljšim rezultatom. Kot je na novinarski konferenci povedal Možina, gre za strokovno zelo zahteven primer, ob katerem se večina ortopedov v svetu odloča za odstranitev dela nepopolnega stopala, nekateri pa v skladu z vestjo izvajajo tudi ohranitvene postopke. Dodal je, da je konzilij pri odločitvi upošteval študije, strokovne razprave in lastne dolgoletne izkušnje na tem področju.

Antolič: Dolgoročni rezultat bi bil boljši z odstranitvijo nepopolnega dela stopala Na sestanek staršev otroka niso povabili, saj, kot je dejal Možina, je bil to sestanek stroke, tako medicinske kot zavarovalniške. "V tem primeru moramo mi najti skupni jezik za najbolj ustrezno rešitev. Ker gre za tako zapletene medicinske in pravne vidike, se mi ne zdi potrebno, da so starši zraven. Se bodo pa verjetno vključili v nadaljevanju," je pojasnil.

Antolič je dejal, da imajo s tovrstno kirurgijo večdesetletne izkušnje. "Imamo paciente, kjer smo se odločili za ohranitev stopala, vendar v tem konkretnem primeru menimo, da je dolgoročni rezultat za otroka boljši, če začnemo kot prvo operacijo delno odstranitev nepopolnega dela stopala," je pojasnil.

S prostovoljnimi prispevki zbrali dovolj denarja za operacijo Dveletni Rene se je rodil z zakrnelim stopalom in brez kosti mečnice, zaradi česar se mu noga vedno bolj krivi. Slovenski zdravniki so predlagali amputacijo, vendar pa njegova družina ni bila za to.

Obstaja namreč tudi možnost rekonstrukcije noge in ko je za to izvedela Renejeva mama, je začela zbirati podatke in v ZDA odkrila zdravnika Drora Paleyja, ki v primerih, kot je Renejev, izvaja rekonstrukcije.

Po tem, ko je mnenje podal ortopedski konzilij UKC Ljubljana, je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije zdravljenje zavrnil, zato mami ni preostalo drugega, kot da začne zbirati prostovoljne prispevke, s katerimi bi pokrili stroške zdravljenja.

Uspelo jim je zbrati dovolj denarja za prvo operacijo, ki bo v Milanu 20. junija, plačali pa so tudi že predračun.

Ne spreglejte