SiolNET. Novice Slovenija
2,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zdenka Čebašek - Travnik je nova predsednica zdravniške zbornice

2,50

termometer

Zdenka Čebašek Travnik
Foto: Bor Slana

V drugem krogu volitev za predsednika Zdravniške zbornice Slovenije, v katerem sta se pomerila Andrej Možina in Zdenka Čebašek - Travnik, je največ glasov prejela druga.

Člani Zdravniške zbornice Slovenije z volilno pravico so za novo predsednico zbornice izvolili nekdanjo varuhinjo človekovih pravic Zdenko Čebašek - Travnik. V drugem volilnem krogu, ki se je iztekel danes, je zbrala 2.780 glasov, njen tekmec, dozdajšnji predsednik zbornice Andrej Možina pa 2.694. Skupno število veljavnih glasovnic je bilo 5.474.

Drugi krog volitev predsednika zbornice je bil potreben, ker nihče od petih kandidatov v prvem krogu 13. decembra ni prejel polovice podpore tistih, ki so glasovali. Možina in Čebašek-Travnikova pa sta prejela največ glasov podpore, zato sta se uvrstila v drugi krog.

Kako bo Čebašek-Travnikova izkoreninila korupcijo v zdravstvu?

"V glavnem gre za dvoje: spremeniti sistem naročanja (brez posrednikov) in dovolj zaščititi tiste posameznike, ki upajo opozarjati na korupcijo. Kolikor spremljam, so v Sloveniji na tem področju največ naredili mediji z razkritjem nepravilnosti, ki (lahko) vodijo v korupcijo. Poskrbeti je treba za varnost prijaviteljev korupcije. Na potezi je zdaj vlada s spremembami zakonodaje, ki bo možnosti za korupcijo zmanjšala na minimum," je v pogovoru za Siol.net zatrdila Čebašek-Travnikova.

Nova predsednica je avtorica številnih strokovnih in poljudnih prispevkov s področja alkoholne politike in odvisnosti od alkohola, pa tudi s področja družinske terapije in izvedenstva. Uredila je več knjig in zbornikov ter s sodelavci organizirala več mednarodnih strokovnih srečanj. Je sodna izvedenka za področje psihiatrije in članica domačih in mednarodnih strokovnih združenj.

Po končanem mandatu varuhinje človekovih pravic se je vrnila v medicino in k poklicu zdravnice psihiatrinje, ob tem se poglobljeno ukvarja tudi z vprašanji človekovih pravic na področju duševnega zdravja, profesionalizmom v medicini in na drugih področjih dela z ljudmi ter s posredovanjem znanja o človekovem dostojanstvu študentom medicine in zdravstvene nege, piše na Wikipedii.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 71
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin