SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Žbogar poudaril krepitev odnosov s sosednjimi državami

2

termometer

Svet je 67 let po tem, ko se je zgodil najbolj tragičen dan za Brice, sedaj zelo drugačen, namesto ideoloških razlik pa se krepijo povezave preko državnih meja.

Tako je na slovesnosti v spomin žrtvam nacističnega nasilja v Peternelu v Goriških Brdih dejal minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar. Dodal je, da so nekdanji sovražniki sedaj zavezniki.

Spomnil je na "brezumna okrutna dejanja" Kot so zapisali na ministrstvu za zunanje zadeve, je Žbogar na slovesnosti spomnil na "brezumna okrutna dejanja, s katerim so se pred 47 leti okupatorji septembra leta 1944 znesli nad prebivalstvom teh krajev". Kljub italijanski kapitulaciji pa si Primorci ob koncu druge svetovne vojne niso mogli popolnoma oddahniti, kajti bitka za novo slovensko oziroma jugoslovansko-italijansko mejo je ostala še vrsto let po koncu druge svetovne vojne nedorečena, je dejal.

"Zgoreli so zaprti v hiši pri Peternelu" "Prišli smo, da se mi, ki lahko živimo v svobodi in miru, poklonimo spominu na deset ustreljenih talcev v Gornjem Cerovem in na dvaindvajset otrok, žena in mož, ki so tako okrutno končali. Zgoreli so zaprti v hiši pri Peternelu", je dejal minister. Ob tem je dodal, da simbolično obeležujemo tudi dan slovenske diplomacije v spomin na 22. maj 1992, ko je Slovenija postala članica Organizacije združenih narodov. Od rojstva slovenske države se je po njegovih besedah v mednarodni skupnosti veliko spremenilo.

"Odnosi s sosedami še nikoli niso bili tako zgledni" Slovenija je po ministrovem mnenju postala enakopraven del evropske družine, normalizirala in okrepila je odnose s sosedami in soseščino. "Ob pogledu na celotnih 20 let samostojne države lahko ugotovimo, da pravzaprav odnosi s sosedami še nikoli niso bili tako zgledni, tako intenzivni in na tako visoki ravni", je poudaril Žbogar.

"Sklenitev Arbitražnega sporazuma s Hrvaško je državi in državljane razbremenil napetosti. Nedavni dogovor na avstrijskem Koroškem ravno tako predstavlja korak naprej h graditvi partnerskih in dobrososedskih odnosov z Avstrijo", je še dodal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin