Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 2. 2019,
8.32

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,68

2

upravno sodišče škoda odstrel medved

Natisni članek

Nedelja, 10. 2. 2019, 8.32

5 let, 5 mesecev

Zavod za gozdove: Odstrel medveda je nujen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,68

2

medved | Upravno sodišče je januarja zadržalo odstrel 175 rjavih medvedov iz narave. | Foto Reuters

Upravno sodišče je januarja zadržalo odstrel 175 rjavih medvedov iz narave.

Foto: Reuters

Na Zavodu za gozdove Slovenije so ob delitvi mnenj glede odstrela rjavega medveda opozorili, da je ta nujen za dolgoročno ohranitev medveda. "Načrtovana višina odstrela ne ogroža dolgoročnega obstoja medveda, njegova prepoved pa bi ga lahko," so izpostavili.

Po raziskavi, izvedeni v okviru projekta Life Dinalp Bear, je bila številčnost medveda v Sloveniji lani ocenjena med 750 in 975 medvedov, kar pomeni, da je v zadnjih desetih letih narasla za več kot 60 odstotkov. Lokalne gostote medvedov pri nas znašajo 40 osebkov na sto kvadratnih kilometrov, kar pomeni, da imamo v Sloveniji ene od najvišjih populacijskih gostot medvedov na svetu.

Novice Zbornica svari: medvedov bo 1.200, kdo bo odgovarjal? #video

Zavod za gozdove: Odstrel ne bo ogrozil dolgoročnega obstoja medveda

Na zavodu za gozdove poudarjajo, da odstrel 175 medvedov, ki ga je za letos potrdila vlada poleg dodatnih predvidenih izgub ne bo ogrozil dolgoročnega obstoja medveda: "Predlagana višina odstrela sovpada z letnim prirastkom v populaciji. Za razliko od odstrela pa bo lahko imela njegova prepoved, o čemer trenutno odloča upravno sodišče, nepopravljive posledice."

Nadaljnje povečevanje številčnosti populacije bo po njihovem povzročilo pogostejše zahajanje medvedov v bližino naselij in s tem postopno izgubo strahu pred človekom. S tem se bo povečala možnost konfliktnih situacij, kar bo vodilo v močno nasprotovanje pri ljudeh, ki z medvedom sobivajo. To pa po njihovih opozorilih pomeni resno grožnjo dolgoročni ohranitvi medveda v Sloveniji.

Na Zavodu za gozdove Slovenije poudarjajo, da odstrel ne bo ogrozil dolgoročnega obstoja rjavega medveda pri nas. | Foto: STA , Na Zavodu za gozdove Slovenije poudarjajo, da odstrel ne bo ogrozil dolgoročnega obstoja rjavega medveda pri nas. Foto: STA ,

medved
Novice Sodišče zadržalo odvzem: 200 medvedov (za zdaj) ne bo umrlo

Sodišče zadržalo odvzem rjavega medveda iz narave

Na zavodu so še pojasnili, da medved ni vrsta, ki bi branila svoj teritorij, in tudi nima drugih izrazitih mehanizmov, ki bi preprečevali njihovo visoko gostoto na določenem območju. Rast gostote omejuje razpoložljivost hrane, česar v Sloveniji in drugje v srednji Evropi, kjer se urbana, kmetijska in gozdna krajina tesno prepletajo, ni.

V Sloveniji imamo po njihovih navedbah vzpostavljene številne primere dobre prakse upravljavskih ukrepov. Med te poleg odstrela sodijo preprečitev dostopa do hrane človeškega izvora s pomočjo medvedovarnih smetnjakov in kompostnikov, pa tudi varovanje drobnice s pastirskimi psi in visokimi električnimi ograjami. Pri izvajanju ukrepov je ključnega pomena ozaveščenost prebivalstva.

Miha Mlakar medvedji fotosafari
Novice Največji odvzem medvedov do zdaj: zakaj jih mora umreti 200

Upravno sodišče Republike Slovenije je v začetku leta zadržalo izvajanje odloka o odvzemu rjavega medveda iz narave, po katerem je do 30. septembra predviden odvzem 200 medvedov. Zahtevo za izdajo začasne odredbe je vložila okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green. Pred nepopravljivo škodo zaradi neodstrela medvedov so že posvarili v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije.

Ne spreglejte