Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 10. 2013,
17.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

knjige

Ponedeljek, 21. 10. 2013, 17.14

8 let

Zavod RS za šolstvo: Vitan Mal že več let ne gostuje po šolah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Dela Vitana Mala so res v učnih načrtih za osnovno šolo, a kot predlagano, ne kot obvezno branje," na vprašanje, zakaj dela Mala ostajajo v učnih načrtih, odgovarjajo na ministrstvu za šolstvo.

Kot pojasnjujejo, ob vsakem novem opozorilu, da naj bi bila dela Vitana Mala v učnih načrtih sporna, to preverijo pri vseh pristojnih organih in jih prosijo za presojo. "Zadnji odgovor Zavoda RS za šolstvo, v okviru katerega deluje Predmetna skupina za slovenščino, smo prejeli v avgustu 2013. Iz odgovora je razvidno, da dela Vitana Mala za osnovnošolce niso obvezno branje."

Šolski okoliši so varovana območja Na ministrstvu nimajo podatka o tem, koliko in katere knjige mladinskega pisatelja so v šolskih knjižnicah, saj te knjige kupujejo same. Enako velja za odločitve, katere pisatelje bodo na posamezni šoli povabili v goste. To je stvar šole in ministrstvo na to nima vpliva.

"Želimo pa opozoriti na to, da so šolski okoliši varovana območja, kamor nepooblaščene osebe ne smejo vstopati. Prav tako vodstva ne smejo na šole povabiti nekoga, ki bi lahko kakor koli ogrožal otroke. Na vse to bo MIZŠ vodstvo šol znova spomnil tudi z okrožnico. Komentarjev glede sodb, ki še niso bile izrečene, ne moremo dajati," na očitke nekaterih strokovnjakov, da prisotnost knjig Vitana Mala v učnih načrtih za osnovno šolo ni ustrezna, odgovarjajo na ministrstvu.

Zavod RS za šolstvo: "Besedila je treba ločiti od življenja avtorjev" "Dela Vitana Mala v učnih načrtih za slovenščino niso 'predpisana', ampak so uvrščena med t.i. predlagana besedila, ki jih učitelj lahko izbere za doseganje ciljev književnega pouka, njihova obravnava pa ni obvezna. Učni načrt v didaktičnih priporočilih posebej določa, da je izhodišče in središče obravnave književno besedilo, ne pa življenjepis avtorja," pojasnjuje mag. Mojca Poznanovič Jezeršek, v imenu predmetne skupine za slovenščino na Zavodu RS za šolstvo.

Sreča na vrvici in Baronov mlajši brat v učnih načrtih Kot pojasnjujejo, sta v posodobljenem učnem načrtu za slovenščino v osnovni šoli med predlaganimi besedili za obravnavo pri pouku dve besedili Vitana Mala, in sicer Sreča na vrvici (knjiga in film) v drugem triletju ter Baronov mlajši brat v tretjem triletju, nobeno od teh del pa po njihovem mnenju ne vsebuje pornografskih ali pedofilskih vsebin.

"V predmetni skupini za slovenščino se zavedamo občutljivega obdobja odraščanja in pomembnosti vpliva literature na oblikovanje vrednot mladih bralcev, zato smo po letu 2000 skrbno pregledali vsa besedila omenjenega avtorja in ohranili samo tista, ki ustrezajo temeljnim merilom kakovostne mladinske književnosti. Pri tem smo sledili predvsem literarnorecepcijskemu načelu. Zagovarjamo namreč stališče, da literarna dela ohranjajo svojo vrednost ne glede na življenjske okoliščine njihovih avtorjev." Na Zavodu RS za šolstvo zatrjujejo, da Vitan Mal v zadnjih letih več ne gostuje po šolah in šolskih knjižnicah in da je torej očitek v zvezi s tem neresničen. Učitelji v zvezi z obravnavo Malovih del v šolah nimajo konkretnih navodil.

"Po našem mnenju jih namreč ne potrebujejo, saj predlagani besedili ne vsebujeta spornih sestavin in nista obvezni za obravnavo. Učni načrt tudi določa, da je izhodišče obravnave književno besedilo, ne življenjepis ustvarjalca," so še pojasnili na Zavodu RS za šolstvo, v okviru katerega deluje predmetna skupina za slovenščino.

Ne spreglejte