Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 1. 2017,
20.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

vreme mraz sneg veter Agencija ARSO

Četrtek, 5. 1. 2017, 20.52

6 let, 6 mesecev

Zaradi vetra nas bo še bolj zeblo, kdaj pa bomo dobili sneg?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85
Mraz | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Do konca tedna meteorologi napovedujejo suho vreme, bo pa mrzlo, od četrtka do sobote zaradi severnega vetra še toliko bolj. Tudi za petek je Agencija za okolje (Arso) izdala opozorilo. Kdaj pa bomo dobili kakšno resno pošiljko snega? Prav kmalu ne, nam je pojasnila meteorologinja Veronika Hladnik.

"Bolj zanesljive napovedi so mogoče le za en teden vnaprej in konec prihodnjega tedna se bo povečala možnost za padavine. Sprva sicer kaže na dež, ki bi lahko prehajal v sneg, a ne gre za tako velike količine, da bi se ga lahko pretirano veselili," na vprašanje, kdaj lahko pričakujemo kakšno resnejše sneženje, odgovarja Veronika Hladnik z Arsa.

Zaradi vetra nas bo še bolj zeblo, na Primorskem burja

Snega je tudi v visokogorju bolj za vzorec, zato pa je Slovenijo zajel pravi zimski mraz. K še večjemu občutku mrazu bo vse do sobote pripomogel tudi veter, opozarja Hladnikova: "Od danes pa vse do sobote zjutraj imamo ta severni veter, največ pa ga bo v višjih legah in severni Sloveniji, zaradi tega smo izdali tudi opozorilo, ker bodo sunki dosegali tudi več kot 70 kilometrov na uro.

Nekoliko vetrovno bo potem tudi na Primorskem. Že danes in tudi jutri bo pihala zmerna do močna burja s sunki tam nekje nad 100 km/h. Poleg vetra pa prihaja tudi mrzel zrak in od petka do nedelje pričakujemo nekoliko nižje temperature, zjutraj okoli minus deset stopinj, čez dan pa bodo temperature kar po večini celinske Slovenije ostale pod lediščem. Jutri bo občutek mraza zaradi vetra morda še nekoliko večji, v soboto pa bo veter ponehal."

Tudi v visokogorju snega letos ni veliko. "Pravzaprav je samo na Kredarici tam okrog meter snega, nižje pa ga je le za vzorec. Kakšnih posebnih opozoril zaradi plazov zato ni," pravi Veronika Hladnik. | Foto: Klemen Korenjak Tudi v visokogorju snega letos ni veliko. "Pravzaprav je samo na Kredarici tam okrog meter snega, nižje pa ga je le za vzorec. Kakšnih posebnih opozoril zaradi plazov zato ni," pravi Veronika Hladnik. Foto: Klemen Korenjak

V hribe te dni ni priporočljivo hoditi

Jutri in v soboto bodo temperature tudi čez dan ostale pod lediščem. Najnižje jutranje bodo od -7 do -13, ob morju okoli 0, najvišje dnevne od -4 do -1, na Primorskem do 3 stopinje Celzija. Pihalo bo. "Največ vetra v teh dneh bo pod Karavankami in v zgornjem Posočju, jutri pa kar v vsej severovzhodni Sloveniji. Previdnost ni odveč, še najbolj zaradi tega dodatnega občutka mraza, ki ga ta povzroča veter.

Malce bolj se bo treba obleči, tudi v hribe morda v teh dneh ni najbolj priporočljivo hoditi. Tam bo tega vetra namreč še toliko več in bo še hladneje," nam je še povedala dežurna vremenarka in dodala, da v začetku prihodnjega tedna prihaja manjša otoplitev, "a bo vreme ostalo hladno, kot smo ga zdaj že vajeni, torej jutranje temperature tam nekje okoli minus pet stopinj, čez dan pa nad ničlo."

Previdnost pri drsanju ni nikoli odveč

Medtem ko se v osrednjih in severnih Alpah v Avstriji veselijo snežnih padavin in se ob Jadranu spopadajo z močno burjo, so pri nas zaradi dolgega obdobja hladnega vremena zamrznili ribniki in jezera, zato so se pogumnejši zimski rekreativci že lotili drsanja. Lahko to z otoplitvijo prihodnji teden postane nevarno?

"Če bodo temperature nekoliko višje, bo seveda treba nekoliko več pozornosti posvetiti debelini ledu in spremljati, kaj se dogaja z jezeri. Sploh tistimi, ki imajo kakšen odtok. Tam je negotovost na ledeni ploskvi večja tudi zaradi odtekanja vode. Treba bo spremljati razmere," pravi Hladnikova.

Pogumnejši zimski rekreativci so se že lotili drsanja.  | Foto: Vid Ponikvar Pogumnejši zimski rekreativci so se že lotili drsanja. Foto: Vid Ponikvar

Bomo sneg spet kidali marca?

Bo torej letos zima bolj ali manj zelena in bomo o snežni idili poslušali zgolj ob pripovedih staršev, starih staršev, so današnje zime res le še bleda senca tistih izpred desetletij? "Nihanja so bila že v preteklosti in bodo tudi v prihodnosti. Malce nenavaden je ta suhi december, ki smo ga imeli že lani, tudi letos to sušno obdobje traja že precej časa. Smo pa morda v zadnjih letih vseeno opazili, da prvi sneg pride pozneje, potem pa se še v kakšnem spomladanskem mesecu pojavi sneženje. Čeprav tudi letos tole obdobje nekoliko hladnejšega vremena še kar vztraja. Je pa res, da kakšnih ekstremov v zadnjih letih ni bilo. Niti glede temperatur niti glede sneženja," še pravi Hladnikova. O morebitnem marčevskem kidanju snega pa dodaja: "Bomo videli, pustimo se presenetiti. Kako že pravijo? Zelen božič, bela velika noč. Morda bo tudi letos takrat malo pobelilo."  

Ne spreglejte