SiolNET. Novice Slovenija
0,99

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi naraščanja nezakonitih migracij policija poostrila nadzor na meji

0,99

termometer

policija na meji
Foto: STA

Danes ob 7.58 je moški poklical policijo in povedal, da je na območju Kopra pod vasjo Butari v gozdu videl več ljudi, najverjetneje ilegalnih migrantov. Več patrulj, ki so bile napotene na kraj, je prijelo 26 tujcev, državljanov Pakistana, ki so v Slovenijo prišli nelegalno. Po opravljenih razgovorih so ugotovili, da je eden od njih, 20-letni državljan Pakistana, vodič, zato mu je bilo odrejeno pridržanje.

Na območju Policijske uprave Koper so policisti v zadnjih 24 urah skupno obravnavali 49 ilegalnih migrantov, in sicer: 

- devet državljanov Iraka in 28 državljanov Pakistana na območju Kopra,

- enega državljana Sirije na območju Ilirske Bistrice,

- štiri Afganistance na območju Kozine in

- sedem Iračanov na območju Pirana.

Poleg tega so nam italijanski varnostni organi vrnili šest državljanov Pakistana.

Slovenska meja Novice Avgusta nov rekord odkritih ilegalnih prehodov meje

Na območju meje s Hrvaško poostren nadzor

Zaradi naraščajočega trenda nezakonitih prehodov na meji s Hrvaško se na območju šestih policijskih uprav (Novo mesto, Ljubljana, Koper, Murska Sobota, Celje in Maribor) danes začenja akcija poostrenega nadzora državne meje. Potekala bo do 18. septembra.

Cilj nadzora je preprečevanje, odkrivanje in obravnava nezakonitih prehodov meje. V prvih osmih mesecih letošnjega leta je namreč policija obravnavala že 10.163 (v enakem obdobju lani 9.896) ljudi, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo, kar je največ v zadnjih 19 letih.

Pri tem se je število obravnavanih ljudi letos močno povečalo, zlasti v zadnjih treh mesecih (junij–avgust), kar 90 odstotkov vseh obravnavanih tujcev pa je bilo prijetih na območju policijskih uprav Ljubljana, Novo mesto in Koper.

Hrvaška policija Novice Prijeli migranta, okuženega s koronavirusom

Mejo bodo nadzirali tudi z droni

V nadzoru bodo poleg policistov rednih patrulj sodelovali še policisti vodniki službenih psov, policisti konjeniki in policisti policijskih postaj za izravnalne ukrepe, pri čemer bodo uporabljali vsa razpoložljiva tehnična sredstva, vključno s policijskimi helikopterji in droni. Enako kot do zdaj bodo policistom pomoč nudili tudi pripadniki Slovenske vojske.

Z varovanjem zunanje meje se preprečujejo nezakoniti prehodi meje zunaj mejnih prehodov, preprečuje se čezmejna kriminaliteta, izvajajo se učinkovito odkrivanje nezakonitih migrantov ter ukrepi za obravnavo oseb, ki so nedovoljeno prestopile zunanjo mejo.

Lezbos, požar, migrantski center Novice Največji grški center za migrante na Lezbosu zajel požar #foto #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin