SiolNET. Novice Slovenija
4,04

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Zaradi napadov zveri je aktivnosti koordiniral premier

4,04

termometer

Marjan Šarec
Foto: STA

Premier Marjan Šarec je aktivno spremljal in koordiniral aktivnosti pristojnih ministrstev pri reševanju problematike napadov volkov na rejne živali, kar bo tudi nadaljeval, so pojasnili v njegovem kabinetu. O zaupanju ministru Simonu Zajcu odgovarjajo, da jasno sporočijo, ko katerikoli minister ne uživa več zaupanja premierja.

Simon Zajc Novice V boj z onesnaževalci pošilja strankarskega kolega brez referenc

Sindikat kmetov Slovenije zaradi vse pogostejših napadov zveri na rejne živali namreč vztraja pri odstopu ministra za okolje in prostor Zajca, ker po njihovem mnenju ne ukrepa ustrezno pri reševanju problematike. Interventni zakon, ki ga je DZ potrdil 20. junija, dovoljuje odvzem 200 medvedov, od tega 175 z odstrelom, in 11 volkov iz narave.

Po zadnjih podatkih zavoda pa so lovci doslej po zakonu odstrelili 75 medvedov in nobenega volka. Za odstrel volka veljajo posebni pogoji, ki pa so jih pristojni ta teden omilili, da bi lovci lažje izvajali lov.

Če komu več ne zaupajo, mu to povejo

Kot je razvidno iz odgovora kabineta predsednika vlade, je v reševanje problematike vskočil Šarec. "V primeru, ko katerikoli minister ne uživa več zaupanja premierja, pa je to na primeren in jasen način sporočimo," pa so odgovorili na vprašanje, ali Zajc uživa premierjevo zaupanje.

rjavi medved Novice Medvedka z mladičem napadla lovca: ugriznila ga je v nogo in popraskala po telesu

Minister je očitke sicer zavrnil in pozive k odstopu označil za neutemeljene. Položaj v državi - zaradi nerednega izvajanja odvzema so se tako medvedi kot volkovi prenamnožili - je po ministrovih pojasnilih posledica dolgoletnega zanemarjanja upravljanja tako medveda kot volka.

Vlada je sicer zakon o interventnem odvzemu medveda in volka pripravila zato, ker se odvzem omenjenih zveri iz narave po odločitvi upravnega sodišča ne izvaja. Zato se posledično povečujejo škode, med prebivalci na območjih z največjo gostoto zveri ali tam, kjer jih doslej ni bilo, pa je občutek varnosti omajan. V državi je po ocenah okoli tisoč medvedov in 80 volkov.

Komentarji

11

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • januar / 15.08.2019. ob 05:41 +6 - 1

  vse je komično,taflonski ERJAVEC, neodločen CERAR ,izredno razgledana BRATUŠKOVA /NA EVROPSKEM NIVOJU SE JE IZKAZALA Z S SVOJIM ZNANJEM -tako,da se ji je smejala cela EVROPA /,Ermenčeva-BOLJE DA SEM TI HO,-----ODLIČEN ORKESTER,VSE PA VODI SPOŠTOVANI TOVARIŠ ŠAREC,pod taktirko in kontrolo tov, LUKE MESCA ,najbolj pa me moti,da se tov. ŠAREC IZDAJA ZA KRISTJANA ,kar pa po mojem mnenju glede na njegova dejanja /vsakdo ima lahko svoje mnenje/ sigurno ni,prej nasprotnik

  +6 - 1
 • DiscoViking / 14.08.2019. ob 20:49 +6 - 2

  Dobra roba se sama hvali, takšna bolj kilava pa rabi kak reklamni članek.

  +6 - 2
 • marsal / 14.08.2019. ob 22:37 +5 - 3

  daj raje napišite kako je Slovenija okupirana dežela s strani anglosaksonskih medijev , NATA, EU, kako imamo smešno vlado , ki jo oni podpirajo ! Napišite kako imamo močno vojsko , ki jo vodi smešna oseba ! Slovenija je okupirana dežela : njeno nebo preletavajo madžarska in italijansaka letala - lovci !

  +5 - 3
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin