Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 8. 2018,
12.27

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,82

14

Natisni članek

zdravstvo zdravnik tožilstvo korupcija

Ponedeljek, 6. 8. 2018, 12.27

5 let, 8 mesecev

Zaradi korupcije tožilstvo vložilo obtožnico zoper več zdravnikov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,82

14

Specializirano državno tožilstvo (SDT) je danes na Okrožno sodišče v Ljubljani vložilo obtožnico zoper petnajst fizičnih in eno pravno osebo, in sicer zoper osem zdravnikov, njihova družinska člana, farmacevtki in tri komercialiste. Zoper deset uslužbencev bolnišnic je bila obtožnica vložena zaradi kaznivih dejanj nedovoljenega  sprejemanje daril, so nam potrdili na SDT.

Med obtoženimi sta po neuradnih informacijah portala 24ur.com tudi predstojnik Ortopedske klinike v Ljubljani Vane Antolič in travmatolog iz celjske bolnišnice Miodrag Vlaović.

Očitana  kazniva  dejanja  so  bila  po besedah SDT storjena v zvezi z dobavo medicinskega materiala  in  zdravil bolnišnicam. Od teh desetih oseb je bila zoper dve osebi  vložena  obtožnica  tudi  zaradi kaznivega dejanja pranja denarja.  Zoper eno osebo je bila vložena obtožnica tudi zaradi kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin  in  zaradi kaznivega dejanja preprečitve dokazovanja.

Obtožnica  je  bila  vložena tudi zoper tri osebe zaradi kaznivega dejanja nedovoljenega  dajanja daril in zoper dve osebi zaradi  kaznivega dejanja pranje denarja. Podan je  utemeljen  sum, da so trije od obdolženih prejeli nedovoljene denarne nagrade v višini okoli 100 tisoč evrov, dva pa preko 100 sto tisoč evrov. Navedena zadeva sodi med najbolj obsežne zadeve, saj ima spis preko 20 tisoč prilog, obtožnica pa obsega dobrih 500 strani, poudarjajo na SDT.

celje bolnišnica
Novice V celjskem urgentnem centru bodo zaračunavali nenujne zdravstvene storitve

Decembra 2013 so kriminalisti obiskali več slovenskih bolnišnic in tam opravili hišne preiskave. Med preiskavo so našli tudi gotovino in zlate palice. Na podlagi izsledkov je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) septembra 2014 na specializirano tožilstvo ovadil 15 ljudi, ki so utemeljeno osumljeni kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril.

Med kazensko ovadenimi zaradi korupcije v zdravstvu so po poročanju POP TV tudi ugledni zdravniki, ki naj bi za svoje usluge prejemali bodisi denar v gotovini ali z nakazili na račune, odprte na Hrvaškem, Avstriji in Nemčiji. Kot je poročala televizija, naj bi Zoran Miloševič iz UKC Ljubljana prejel vsaj 100 tisoč evrov, a končna številka še ni znana.

Poleg Miloševiča naj bi več kot 80 tisoč evrov gotovine prejela vodja lekarne v ortopedski bolnišnici Valdoltra Nataša Faganeli, spornih poslov pa je osumljena tudi vodja lekarne na onkološkem inštitutu Monika Sonc.

Novice "V zdravstvu bi morali ukiniti kriminal in korupcijo" #video

Različne zneske v obliki donacij naj bi za svoje usluge zahteval tudi predstojnik ortopedske klinike v Ljubljani Vane Antolič. Kot je še poročala omenjena televizija, naj bi na avstrijski račun nekaj denarja prejel še ortoped iz Valdoltre Robert Cirman. Nezakonitega sprejemanja daril pa je osumljen tudi travmatolog v celjski bolnišnici Miodrag Vlaović.

Ortoped v novomeški bolnišnici Gregor Kavčič pa naj bi skoraj 90 tisoč evrov dobil kar na ženin račun v Avstrijo, zato so kriminalisti poleg njega ovadili tudi njegovo soprogo. Podoben primer je pri vodji oddelka za radiologijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor Jožefu Mateli. Ta naj bi nakazilo dobil na sinov račun v Avstrijo, zato je ovaden tudi njegov sin.

Glavna oseba, ki naj bi skrbela za podkupnine, naj bi bila po neuradnih informacijah Jana Šturm, zaposlena v podjetju Advanta. Za darilo zdravnikom naj bi skrbel tudi osumljeni Marin Tadič, s podkupninami pa naj bi se ukvarjal tudi Darko Žafran iz podjetja Remedium.

Novice Tri ključna področja v zdravstvu, ki po besedah Tonina potrebujejo spremembe #video

NPU je pet hišnih preiskav v zdravstvu opravil tudi danes, in sicer v zvezi z obnovo vodovoda Onkološkega inštituta. Že pri gradnji stavbe so bile odkrite hude napake, pa tudi legionela, danes pa naj bi kriminalisti na petih lokacijah iskali predvsem dokaze za domnevno prirejen razpis za obnovo vodovoda, ocenjeno na sedem milijonov evrov.

Po neuradnih informacijah POP TV so v današnji kriminalistični preiskavi glavni osumljenci Tadej Štular, ki je vodja investicij na ministrstvu za zdravje, Tanja Frantar Zabret iz Medicoengineeringa in njen partner Igor Zabret.

"V Splošni bolnišnici Celje in v Ortopedski bolnišnici Valdoltra z obtožnico uradno niso seznanjeni. V celjski bolnišnici so dodali, da Vlaovič in Fokter tam nista več zaposlena, v Valdoltri pa novice ne morejo ne potrditi, ne zanikati.

"UKC Ljubljana še ni seznanjen z vložitvijo obtožnic zoper zaposlene v zavodu. Ko bo z obtožnicami uradno seznanjeno, bo vodstvo UKC Ljubljana sprožilo postopke, ki jih določa delovno pravna zakonodaja," pa so sporočili z največje bolnišnice.
Ne spreglejte