Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 10. 2014,
7.58

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ebola

Torek, 21. 10. 2014, 7.58

4 leta, 11 mesecev

Zaradi ebole umrl še tretji sodelavec ZN, bolezni podleglo 70 odstotkov okuženih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na sedežu ZN v New Yorku so potrdili tretji smrtni primer zaradi ebole med osebjem ZN. V Sierri Leone je v soboto umrl moški, ki se je z virusom okužil, ko je bil v stiku s soprogo.

Edmond Bangura Sesayje bil v izolaciji od 14. oktobra, njegova žena pa je preživela in je še na zdravljenju. Gre za do zdaj tretji smrtni primer osebja ZN zaradi ebole. Septembra je umrla Liberijka, prejšnji teden pa med zdravljenjem v Nemčiji Sudanec, ki se je okužil v Liberiji.

Več sredstev v skladu V ponedeljek se je sicer okrepil poseben sklad ZN proti eboli, ki je pred dnevi znašal le 100 tisoč dolarjev. Avstralija je nakazala 8,7 milijona dolarjev, Čile, Estonija, Finska, Indija, Kazahstan, Nova Zelandija, Norveška in Romunija pa so skupaj obljubile dodatnih 43,5 milijona dolarjev.

Gre za poseben sklad, ki ni povezan s pozivom ZN za milijardo dolarjev pomoči proti eboli, namenjeno agencijam svetovne organizacije. V okviru tega poziva se je do zdaj nabralo za 433 milijonov dolarjev.

Z ebolo se je do zdaj po svetu okužilo okrog 9000 ljudi, večina v Liberiji, Gvineji in Sierri Leone, kjer so tudi našteli največ od skupaj približno 4500 smrtnih žrtev. Od tistih, ki so se okužili, je po ocenah umrlo okoli 70 odsotkov.

Nigerija uspešna v boju Bolezen se je razširila tudi v Nigerijo, v kateri pa so kljub strahu pred katastrofalnim scenarijem zabeležili le 20 okužb, od katerih se jih je osem končalo s smrtjo. Zdravstvene in druge službe so izjemno učinkovito posredovale pri odkrivanju in osamitvi primerov ter zdravljenjem bolnikov s pomočjo pitja tekočin.

V ponedeljek je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sporočila, da v Nigeriji uradno ni več ebole. Kot poroča BBC pa so se virusa znebili tudi v Senegalu.

V ZDA nadzirajo 120 ljudi Primer kaže, da je ebolo mogoče zaustaviti, kar počasi spoznavajo tudi v ZDA, kjer so do zdaj imeli en smrtni primer in dve okužbi. Center za nadzor nad boleznimi in preventivo (CDC) nadzira še 120 ljudi, ki so prišli v stik s priseljencem iz Liberije oziroma dvema medicinskima sestrama, ki sta pomagali zdraviti pokojnega Thomasa Erica Duncana.

Več kot 40 ljudi, ki so bili pod nadzorom, pa je že zunaj nevarnosti okužbe, saj je od možnosti prenosa virusa že preteklo 21 dni, kar je najdaljša možna inkubacijska doba od okužbe do izbruha simptomov. Za druge, ki so še pod nadzorom, se napeto čakanje končuje okrog 7. novembra.

Ne spreglejte