SiolNET. Novice Slovenija
0,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaporna kazen mariborski pediatrinji zaradi smrti 16-mesečne deklice

0,53

termometer

Zdravstvo. Zdravnik. Oprema.
Foto: Thinkstock

Mariborsko višje sodišče je potrdilo sodbo okrajnega, ki je lani že upokojeno pediatrinjo Olgo Krajnc obsodilo na deset mesecev zapora zaradi smrti 16-mesečne deklice leta 2009 na pediatrični kliniki UKC Maribor. Sodišče je odločilo, da je pediatrinja opustila dolžno ravnanje, ker ni zadostno spremljala otrokovega stanja.

Po poročanju časnika Slovenske novice sta se na izrečeno zaporno kazen, ki jo je prvostopenjsko sodišče Krajnčevi izreklo oktobra lani, pritožila tako obramba kot tožilstvo. Njen zagovornik Josip Sever je predlagal oprostilno sodbo, tožilec Darko Simonič pa je želel zvišanje kazni na 14 mesecev zapora. Senat višjega sodišča je vseeno potrdil izrečeno kazen, obsojeni pa zgolj nekoliko znižal plačilo sodnih stroškov.

Na pediatričnem oddelku so ugotovili veliko pomanjkljivosti

Krajnčeva je bila 29. marca 2009, ko so starši 16-mesečno deklico pripeljali na pediatrično kliniko v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, dežurna zdravnica. Deklica je ob prihodu v bolnišnico kazala simptome rotavirusa, prejela je terapijo, ki ji jo je predpisala omenjena zdravnica.

Dekličina mama je pet ur po sprejetju v bolnišnico opazila, da deklica težko diha. Na pomoč je poklicala medicinske sestre, ki so deklico, ne da bi jo takoj začele oživljati, odnesle v oddelek intenzivne nege. S pomočjo aparatov je deklica tam znova zadihala, dva dneva pozneje je umrla.

ošpice Novice Za ošpicami v Mariboru zbolel še dojenček #video

Sprva je tožilstvo odgovornost za dekličino smrt pripisalo zdravnici in še trem medicinskim sestram, ker pa je izredni nadzor v mariborskem UKC ugotovil veliko pomanjkljivosti pri organizaciji dela na pediatriji, je tožilstvo od kazenskega pregona zoper njih odstopilo.

Kranjčeva očitke zavrača, pri deklici naj bi šlo za nepričakovan zaplet

Obtožni predlog zoper zdravnico je zastopal sedanji vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič, ki je sodišču predlagal, da zdravnico spozna za krivo in jo obsodi na 14 mesecev zapora.

Krajnčeva je očitke tožilstva odločno zanikala. V svojem zagovoru je poudarila, da se je pri deklici zgodil nepričakovan zaplet. Njen odvetnik Josip Sever je med drugim v uvodu sklepne besede dejal, da je Krajnčeva v svoji 38-letni praksi zdravila več kot tisoč otrok z rotavirusom in vedno pravilno ocenila stopnjo dehidracije.

Prepričan je, da ni bilo vzročne zveze med očitanim dejanjem in nenadnim nepredvidljivim zapletom, zato je za zdravnico predlagal oprostilno sodbo, saj da obdolžena občutnega poslabšanja zdravja male bolnice ni mogla pričakovati.

zdravnica Novice Starši pozor, dojenček lahko umre tudi zaradi herpesa #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 17
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin