Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
16. 11. 2016,
9.11

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

3

Natisni članek

UKC Maribor zdravstvo

Sreda, 16. 11. 2016, 9.11

2 meseca

Nova napaka v našem zdravstvu: zamenjali bolnici in ...

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

3

UKC Maribor | Foto Marko Vanovšek

Foto: Marko Vanovšek

Decembra lani je bila 84-letna ženska iz okolice Maribora zaradi težav z žolčnimi kamni operirana v UKC Maribor. Po operaciji je dobro okrevala, junija pa je prejela vabilo Onkološkega inštituta v Ljubljani na obsevanje, čeprav ni imela raka.

Kljub temu ji je za obsevanje napotnico izdala tudi osebna zdravnica. Ženska je obsevanje v Ljubljani tudi opravila, v Večeru poroča Jana Juvan.

Zdaj se je izkazalo, da so nekje na relaciji UKC Maribor-Onkološki inštitut Ljubljana zamenjali dve bolnici UKC Maribor z istim imenom in priimkom ter isto letnico rojstva. obsevali so žensko, ki raka ni imela. Tista, ki ga je imela, pa je že pokojna. 

UKC Maribor: gre za prvi primer obsevanja napačne bolnice

Pacientke niso poslali na Onkološki inštitut in ji tudi niso izdali napotnice. Bolnico z enakim imenom in priimkom je obravnaval onkološki konzilij, ki je predlagal paliativno obsevanje, radioterapevtka pa se je nato po telefonu z zdravniki onkološkega inštituta dogovorila za obsevanje bolnice, pojasnjuje strokovna direktorica UKC Maribor Darja Arko.

"Gre za prvi, nam znani primer, da je bila obsevana napačna bolnica. Sicer v zdravstvu obstajajo protokoli, da do takšnih primerov oziroma zamenjav ne bi prišlo. Pred terapijo oziroma operativnim posegom je vedno potrebno preveriti identiteto pacienta, ustno in na osnovi izvidov. Pred samim posegom oziroma terapijo mora zdravstveno osebje opraviti pojasnilno dolžnost o operativnem posegu oziroma terapiji, kar pacient verificira z lastnoročnim podpisom," še pravijo na UKC Maribor.

Onkološki inštitut sprožil vse ustrezne postopke

Vodstvo Onkološkega inštituta (OI) Ljubljana je potrdilo, da je do zamenjave dejansko prišlo, in sicer zaradi napačnih podatkov UKC Maribor, danih po telefonu. OI je po besedah njene generalne direktorice Zlate Štiblar Kisić sprožil vse ustrezne postopke oziroma izvedel strokovni nadzor.

Štiblar Kisićeva je v izjavi za javnost potrdila, da je pri postopku obsevanja prišlo do zamenjave dveh pacientk, in sicer zato, ker sta imeli obe enako ime in priimek ter letnico rojstva, obe pa sta bili tudi vodeni v evidenci pacientov UKC Maribor.

OI je takoj ob seznanitvi z možnostjo zamenjave pacientk, o čemer jih je po besedah Štiblar Kisićeve seznanila zastopnica pacientovih pravic iz Maribora, sprožil vse ustrezne korake in postopke. "Najprej smo zadevo interno obravnavali, izvedli strokovni nadzor in sprejeli takojšnje ukrepe," je pojasnila. Dodala je, da so stopili v kontakt z bolnico in svojci in se jim opravičili ter jim dali vsa ustrezna pojasnila.

Pravi tudi, da so bili ves čas v stiku z zastopnico pacientovih pravic in UKC Maribor, prav tako z osebno zdravnico prizadete bolnice. V naslednjem tednu se bo vodstvo OI po njenih navedbah v mariborski bolnišnici sestalo z vsemi deležniki. Po sestanku bo tako znanega več, je dejala. Na UKC Maribor sicer po poročanju Radia Slovenija zatrjujejo, da so OI posredovali prave podatke.

Zaradi dogodka je bil na OI po njenih navedbah izveden strokovni nadzor, na podlagi katerega so sprejeli ukrepe, da se to več ne bo dogajalo. Med drugim so uvedli dvojno preverjanje identitete vsakega bolnika, kot tudi pravilo, da lahko zdravljenje začnejo samo na podlagi pisne dokumentacije in nič več samo na podlagi telefonskih podatkov, razen ko gre za urgentne primere.

Ob tem je Štiblar Kisićeva poudarila, da je bila bolnica obsevana le enkrat in to z dozo, ki je nizka in se uporablja pri zdravljenju nerakastih obolenj, zlasti s protibolečinskim namenom, kot je denimo pri bolečini t. i. teniškega komolca, trnu petnice, trdovratnih psoriazah in podobno.

V Zdravstvenem domu Adolfa Drolca, kjer so pacientki izdali napotnico, napako obžalujejo in pravijo, da je šlo za administrativno napako in da zdravniki zaupajo izvidom drugih institucij.

Zadevo je družina obsevane bolnice prijavila policiji, ki smo jo prosili za dodatna pojasnila. Odgovore še čakamo.

 


 

Ne spreglejte