Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 7. 2011,
21.15

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

poslanci medijski zakon mediji

Petek, 15. 7. 2011, 21.15

2 meseca, 4 tedne

Zakon v medijih ni prestal prvega branja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Poslanke in poslanci po prvem branju predlaganega zakona o medijih niso izglasovali sklepa, da je zakon primeren za nadaljnjo obravnavo, saj je za glasovalo 38, proti pa 39 poslancev.

Zakonodajni postopek je zato končan.

Proti so glasovali tudi nekateri v SD Podporo zakonu so že v razpravi odrekli v SDS, SLS in SNS, v Zares so zakon podpirali, v SD, DeSUS in LDS pa so sicer izražali zadržke do zakona, a je bilo pričakovati, da ga bodo vsaj v prvi obravnavi podprli. Kljub temu so se glasovanja vzdržali poslanki SD Janja Klasinc in Andreja Rihter, proti pa so bili njuni strankarski kolegi Julijana Bizjak Mlakar, Alan Bukovnik in Tomaž Tom Mencinger.

Proti zakonu je bil med drugim tudi predstavnik madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz, med nepovezanimi poslanci pa so Franc Žnidaršič, Alojz Posedel in Vili Rezman glasovali za, Andrej Magajna pa proti. Tisti poslanci DeSUS, Zares in LDS, ki so bili prisotni, so bili za. V SLS, SDS in SNS so bili proti, poslanec SLS Janez ribič pa se je vzdržal.

Najbolj sporna je bila določba, ki prepoveduje ustanavljanje radijskih mrež V SD in DeSUS so sicer napovedovali, da zakona v nadaljnjih obravnavah ne bodo podprli, če ne bo doživel sprememb. Najbolj sporna je bila določba, ki prepoveduje ustanavljanje radijskih mrež, sporen je bil tudi previsok prag, do katerega je treba priglasiti koncentracijo v medijih.

Tudi novinarji "na tapeti predloga" ... Prav tako je bilo nekaterim poslanskim skupinam sporno, da predlog določa, da novinar ne more dobiti statusa samostojnega novinarja, če je bil v zadnjih treh letih obsojen na častnem novinarskem razsodišču.

Svet - mehek nadzor države nad mediji?! Veliko poslancev je že v četrtek nasprotovalo tudi svetu za medije. Po mnenju SDS bi takšen svet okrepil politične pritiske na medije, po mnenju SLS pa bi svet uveljavil "nek nov koncept medijev, ki gre v smeri mehkega nadzora države nad mediji". Da svet ni potreben, je menila tudi poslanka SD Janka Klasinc.

Že v četrtek so tako v SD in DeSUS in LDS napovedali, da bo podpora zakonu v drugi obravnavi odvisna predvsem od posameznih rešitev zakona v naslednjih obravnavah, enako sta napovedala tudi poslanca obeh manjšin. V poslanski skupini nepovezanih poslancev pa so napovedali, da se bodo odločali vsak po svoje.

Ne spreglejte