SiolNET. Novice Slovenija
0,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zakaj zdravnika, ki je zlorabil 16-letnico, ni prijavila zastopnica pacientovih pravic #video

0,09

termometer

Potem ko je sodišče izreklo pogojno kazen za družinskega zdravnika, ki je z otipavanjem zlorabil 16-letnico, se postavlja vprašanje, zakaj ga ni prijavila zastopnica pacientovih pravic, kamor se je dekle po neprijetnem pregledu obrnilo po pomoč.

Milojka Kolar Celarc Novice V UKC so skrivaj brskali po njeni kartoteki #video

Dva dni po neprijetnem pregledu se je dekle v pisarni varuhinje pacientovih pravic Vlaste Cafenik v solzah izpovedalo o zdravniku, ki se je s prsti dotikal njenih sramnih ustnic. Varuhinja ji je razložila, da lahko na podlagi zakona sproži tako imenovano prvo obravnavo.

Med obravnavo sklenili dogovor, s katerim se postopek konča

Cafenikova pojasnjuje, da so med prvo obravnavo sklenili dogovor, s katerim se zadeva konča tudi po zakonu o pacientovih pravicah. Spolnega delikta takrat nihče ni prijavil policiji, dogovorili so se le za zamenjavo osebnega zdravnika.

Ob dogovoru z dekletom, njenim očetom, zdravnikom in varuhinjo je bil tudi direktor lenarškega zdravstvenega doma Jožef Kramberger. Kot pravi sam, takrat ni mogel sklepati, da je šlo za spolni delikt.

Zdravstveni dom ugotovil neprimernost pregleda

So pa v Zdravstvenem domu Lenart nesporno ugotovili, da je bil pregled opravljen nestrokovno, brez ustreznih razlag o poteku postopka. Zato je direktor vsem zaposlenim kmalu po dogodku dal posebna navodila, da mora biti ob pregledu mladoletnih oseb prisotna medicinska sestra ali zdravstveni tehnik.

Odvetnik: Dekle bi morali zaščititi

Znani odvetnik David Sluga je odločen, da bi morala zastopnica pacientovih pravic in direktor zdravstvenega doma v Lenartu zaščititi 16-letno dekle in zdravnika Kolarića ovaditi policiji ali tožilstvu. To namreč spada v okvir njunih obveznosti, zatrjuje odvetnik.

Davorin Kolarić, ki je kljub svojem početju obdržal licenco in službo, je nekaj mesecev po tem zapustil Lenart in zdaj že dve leti kot koncesionar dela na Razkrižju.

zdravnik halja Novice Zdravniku za otipavanje mladoletnice 18-mesečna pogojna zaporna kazen #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 16
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin