SiolNET. Novice Slovenija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zakaj v Slovenijo prihaja prekaljeni vatikanski diplomat?

0

termometer

 | Foto:
V Sloveniji se bo od torka do četrtka mudil prvi mož vatikanske diplomacije, kardinal Pietro Parolin. Uradno je v središču njegovega obiska odprtje nove stavbe nunciature v Ljubljani.

Državni tajnik Parolin se bo v Sloveniji srečal tako s premierjem Mirom Cerarjem kot predsednikom države Borutom Pahorjem.

Blagoslovitev nunciature Kot pravi generalni tajnik Slovenske škofovske konference Tadej Strehovec, je glavni namen kardinalovega obiska blagoslovitev nunciature (diplomatsko predstavništvo Svetega sedeža v Ljubljani, ki je v Ulici stare pravde, op. p.).

Glede pogovorov s predstavniki slovenske države je Strehovec dejal, da je sama vsebina tem pogovorov zaupne narave. Med odprta vprašanja med državo in Katoliško cerkvijo je generalni tajnik prištel financiranje zasebnega šolstva, vojaški vikariat, umestitev Karitasa v begunski krizi …

Štuhec ne pričakuje veliko od obiska Teolog Ivan Štuhec pravi, da sta v Sloveniji – na področju odnosov med državo in Cerkvijo – dve temeljni zadevi, ki še nista razrešeni s sporazumom in sta še do danes neurejeni. "Prvo je vprašanje gmotnega odnosa med Cerkvijo in državo, drugo vprašanje sta religijska vzgoja in izobraževanje. To sta temeljni težavi, ki ju v primerjavi z drugimi evropskimi državami še nismo uredili."

Ta vprašanja niso urejena zato, ker v Sloveniji ni bilo nikoli prave politične volje, da bi jih uredili, je prepričan teolog, ki od obiska Parolina v Sloveniji ne pričakuje veliko. "To so diplomatska srečanja, od diplomatskih srečanje pa ni ravno veliko rezultatov, zato sem dokaj zadržan in realist."

Kaj bo glavno Štuhec še pravi, da ni imel občutka, da bi se za ta obisk pripravljajo kaj posebej vsebinskega, in da je v ospredju razrešitev vprašanja nunciature. To je po njegovem mnenje bolj ali manj vse, kar se bo dogajalo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin