Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 4. 2022,
12.43

Osveženo pred

1 leto, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,39

47

Natisni članek

Tanja Fajon SD poslanec Jonas Žnidaršič

Torek, 26. 4. 2022, 12.43

1 leto, 12 mesecev

Zakaj si Jonas Žnidaršič želi, da Fajonova postane ministrica?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,39

47

Jonas Žnidaršič | Če bi Tanja Fajon zasedla ministrsko funkcijo, bi jo v državnem zboru nadomestil Jonas Žnidaršič. | Foto Bojan Puhek

Če bi Tanja Fajon zasedla ministrsko funkcijo, bi jo v državnem zboru nadomestil Jonas Žnidaršič.

Foto: Bojan Puhek

V primeru, da bi predsednica SD Tanja Fajon zasedla ministrsko funkcijo v vladi, ki jo bo najverjetneje sestavil prvak Gibanja Svoboda Robert Golob, bi v parlament kot nadomestni poslanec prišel Jonas Žnidaršič. Če bi pa se slučajno zgodilo, da bi tudi Žnidaršič zasedel eno od funkcij v vladi, pa bi ga v državnem zboru nadomestil nekdanji novinar Blaž Zgaga.

Kot smo poročali včeraj, bo po izvolitvi za poslanko državnega zbora zaradi nezdružljivosti funkcij Tanja Fajon prekinila mandat evropske poslanke. Med kandidati, ki so upravičeni do njenega mandata, je prvi v vrsti Matjaž Nemec, sledita mu Dominika Švarc Pipan in Neva Grašič. Kdo jo bo nasledil, bo odvisno tudi od koalicijskih pogajanj z Gibanjem Svoboda, so pojasnili v pisarni Tanje Fajon.

Volitve, Cankarjev dom, SD, Tanja Fajon
Novice Tanja Fajon zapušča Evropski parlament

Z dnem konstituiranja DZ Fajonovi preneha mandat v Evropskem parlamentu

Kot je za STA pojasnil asistent v pisarni Fajonove Jure Tanko, ji z dnem konstituiranja DZ preneha mandat v Evropskem parlamentu, zadnji se mora s tem sicer še formalno seznaniti.

Predsednik DZ o tem obvesti Evropski parlament, ta pa potem formalno obvesti DZ, da je mesto Tanje Fajon izpraznjeno, in ga pozove, da na njeno mesto imenuje nadomestnega poslanca, ki ga mora potrditi DZ in o tem obvestiti Evropski parlament.

"Mislim, da je 48-urni rok, da se kandidat, ki bi moral nastopiti mandat, lahko temu odpove, potem pa je kandidat naslednji na seznamu," je dejal Tanko.

Kdo bo prevzel mandat Fajonove v Evropskem parlamentu, je po Tankovih besedah še prezgodaj govoriti tudi zaradi koalicijskih pogajanj za sestavo 15. slovenske vlade.

Jernej Pikalo, Tanja Fajon
Novice Pikalo odstopil. O tem, ali mora oditi tudi Fajonova, pa pravi: To ni več moja stvar.
Robert Golob
Novice Veliki zmagovalci in poraženci volitev 2022

Golob in Fajonova po neformalnem srečanju zadovoljna s pogovori

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob in predsednica SD Tanja Fajon sta se danes srečala na neformalnem kosilu. Po srečanju sta bila sicer redkobesedna, a zadovoljna s pogovori, ki za zdaj po njuni oceni tečejo dobro. "Če bo šlo tako naprej, bomo vlado sestavili v rekordnem času," je po srečanju ocenil Golob.

Predsednica SD Tanja Fajon je po srečanju dejala, da je bil pogovor "krasen" in da so na dobri poti.

SD je na volitvah dobila 6,68-odstotno podporo, kar je stranki prineslo sedem poslanskih mandatov. Gibanju Svoboda Roberta Goloba pa je uspela prepričljiva zmaga, s 34,53-odstotno podporo so osvojili 41 poslanskih mandatov.

Koalicijska pogajanja se bodo sicer uradno začela naslednji teden, ko se bo Golob pogovarjal tudi z Levico, ki je na volitvah dobila 4,39 odstotka podpore in pet poslanskih mandatov. Zaradi rezultata stranke je koordinator Levice Luka Mesec in z njim celoten izvršni odbor Levice svetu stranke ponudil odstop. Svet stranke naj bi se po neuradnih informacijah sestal še v tem tednu.

Ne spreglejte