Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 3. 2017,
21.56

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,65

3

Varnost Nato Evropska unija

Natisni članek

Ponedeljek, 13. 3. 2017, 21.56

6 let, 10 mesecev

Zakaj bi evropsko politiko do Rusije morali voditi Finci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,65

3

Trump EU varnost | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

"Severnoatlantsko zavezništvo temelji na čezatlantski povezavi. Tega Evropejci, nekdanji Jugoslovani in današnji Slovenci nočejo razumeti in nočejo videti," je na okroli mizi o Trumpu, Natu in varnosti Evrope dejal stalni predstavnik Slovenije pri zvezi Nato Jelko Kacin.

"Težava Evrope je, da še vedno sanja o slavni preteklosti in se noče zbuditi v sedanjosti, še manj pa želi prevzeti vse potrebne odgovornosti za svojo lastno prihodnost," je na razpravi z naslovom Trump, Nato in varnost Evrope uvodoma dejal stalni predstavnik Slovenije pri zvezi Nato Jelko Kacin.

V prvi debati v sklopu pogovorov o prihodnosti EU, ki jih organizira gibanje Fokus 2031, sta sodelovala še ustavni sodnik in nekdanji veleposlanik v ZDA Ernest Petrič in vodja magistrskega študija ameriške, nemške in svetovne študije na fakulteti za družbene vede Bogomil Ferfila.

"Enajst milijonov nedokumentiranih priseljencev. Zamislite si, da bi bilo v Sloveniji 150 tisoč nezakonitih priseljencev. To je težava," je dejal Ferfila o Trumpovi imigracijski politiki. | Foto: Klemen Korenjak "Enajst milijonov nedokumentiranih priseljencev. Zamislite si, da bi bilo v Sloveniji 150 tisoč nezakonitih priseljencev. To je težava," je dejal Ferfila o Trumpovi imigracijski politiki. Foto: Klemen Korenjak

Trump Kitajski odprl pot do svetovne vladavine

Trump je nekatere stvari zastavil pogajalsko. Na primer grožnje Mehiki z zidom, grožnje, da bo postavil carine na njihove izdelke, so iz trte izvite, meni Ferfila. "Te grožnje so iz trte izvite, saj ZDA kot članica Svetovne trgovinske organizacije ne sme postaviti uvoznih carin."

Ena od njegovih napak je globalna trgovina, meni Ferfila. "Transpacifiški sporazum je imel nalogo zelo zamejiti vpliv Kitajske in povečati vpliv južnoazijskih držav. S tem, ko ga je uničil, je Trump Kitajski odprl pot, da postane voditeljica globalnega sveta."

"Najbolj ranljivi smo, ko kdo načne našo enotnost"

"Severnoatlantsko zavezništvo temelji na čezatlantski povezavi. Tega Evropejci, nekdanji Jugoslovani in današnji Slovenci nočejo razumeti in nočejo videti. Kanadčani so v Evropi že 70 let in nas branijo na našem ozemlju," poudarja Kacin.

"Kaj je interes Kanade, da vsa ta leta iz svojega žepa plačuje navzočnost njihove vojske in njihovega letalstva v varnostnih in obrambnih operacijah v Evropi. Isto vprašanje lahko zastavimo tudi, ko gre za ZDA. Gre za kolektivno obrambo, za našo solidarnost in dejstvo, da smo skupaj močnejši. Predvsem smo pa bolj prepričljivi pri odvračanju nepredvidljivih dejanj morebitnih nasprotnikov," je prepričan stalni predstavnik pri Natu.

"Samo s konsenzom se je mogoče odločiti o kakršni koli uporabi Natovih sil, se seveda zavedamo, da smo najbolj ranljivi takrat, ko kdo načne našo enotnost in jo ogroža," je poudaril Kacin. "Ko ena država ni več v stanju sodelovati v tej zavezniški strukturi in sprejemati skupnih odločitev. Takrat je naša varnost načeta." | Foto: Ana Kovač "Samo s konsenzom se je mogoče odločiti o kakršni koli uporabi Natovih sil, se seveda zavedamo, da smo najbolj ranljivi takrat, ko kdo načne našo enotnost in jo ogroža," je poudaril Kacin. "Ko ena država ni več v stanju sodelovati v tej zavezniški strukturi in sprejemati skupnih odločitev. Takrat je naša varnost načeta." Foto: Ana Kovač

Pozitivno o Trumpovih sodelavcih

Ferfila je Trumpova sekretarja za varnost in za zunanje zadeve ocenil kot odlična. Temu je pritrdil tudi Kacin, ki je sekretarja za obrambo označil za "največjo kapaciteto v ameriški administraciji" – za osebo z izjemno osebno integriteto in visoko čustveno inteligenco. "On je most med Natom, Evropo in ZDA," je prepričan Kacin.

Nezaupanje med Rusko federacijo in Zahodom je večje, kot je bilo pred petimi leti. To nezaupanje vodi do vseh mogočih stvari. Nazadnje se lahko bližamo nekemu položaju, ki si ga ne želimo. Mogoče je Trump z njegovimi najavami, da bo take odnose z Rusijo presekal, pozitivna možnost, da se spirala tveganja zaustavi, pravi Petrič. | Foto: Matej Leskovšek Nezaupanje med Rusko federacijo in Zahodom je večje, kot je bilo pred petimi leti. To nezaupanje vodi do vseh mogočih stvari. Nazadnje se lahko bližamo nekemu položaju, ki si ga ne želimo. Mogoče je Trump z njegovimi najavami, da bo take odnose z Rusijo presekal, pozitivna možnost, da se spirala tveganja zaustavi, pravi Petrič. Foto: Matej Leskovšek

Odnos do Rusije

Največ pozornosti so sogovorniki posvetili varnostnim grožnjam Rusije zahodnemu svetu. "V Sloveniji levica in sredina ZDA ne marata preveč. Desnica pa načeloma zelo favorizira ZDA. Mi imamo kapelico na Vršiču in vsakoletna ceremonialna srečanja, kjer se vsi objemajo, Vzhodna Evropa in Finska sta pa okusili trdi ruski in sovjetski škorenj," opozarja Ferfila. "Tam ni šlo za intelektualne diskusije, ampak so vlaki pridno vozili konvoje v Sibirijo."

Vzhodnoevropsko politiko bi morala po njegovem mnenju veliko bolj voditi Finska. Finci so se navadili živeti z veliko sosedo, volili so takšne politike, ki ne izzivajo Rusije, po drugi strani pa so izdatno profitirali z bližino ogromnega ruskega trga. To je tip politike, ki bi jo morala Evropska unija voditi proti Rusiji.

Ne spreglejte