Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 4. 2015,
10.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Patria ustavno sodišče Janez Janša Janez Janša Tone Krkovič Ivan Črnkovič

Četrtek, 23. 4. 2015, 10.14

6 let, 6 mesecev

Zadeva Patria se razveljavljena vrača na prvo stopnjo (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ustavno sodišče je razveljavilo obsodilne sodbe Janeza Janše, Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča v zadevi Patria. Primer se vrača na prvo stopnjo v ponovno odločanje, so sporočili s sodišča.

Upokojeni brigadir Tone Krkovič in prokurist Rotisa Ivan Črnkovič sta zapor na Dobu zapustila ob 15.40, prvak SDS Janez Janša pa bo po odločitvi lahko ostal na prostosti. Krkovič se je ob odhodu novinarjem, ki so se zbrali v bližini oddelka zaporov na Puščavi, izognil. Trojica ima zdaj ponovno status obtoženih, in ne več obsojenih.

Odločitev o razveljavitvi sodbe in dodelitvi zadeve drugemu sodniku ljubljanskega okrajnega sodišča je sodišče sprejelo soglasno, pritrdilni ločeni mnenji pa sta podala sodnica Jadranka Sovdat, ki se ji je pridružil Miroslav Mozetič, in Mitja Deisinger. Sodnik Jan Zobec je bil pri odločanju izločen.

Zakaj so ustavni sodniki razveljavili sodbo Ustavni sodniki so med drugim ugotovili, da že prvostopenjsko sodišče iz vseh ugotovljenih dejstev zgodovinskega dogodka ni izluščilo tistih dejstev o ravnanju pritožnikov, ki omogočajo zanesljivo sklepanje o obstoju zakonskih znakov "sprejem" oziroma "dajanje" obljube nagrade.

Janši pa je bila po mnenju ustavnih sodnikov kršena pravica do nepristranskega sojenja. Pri sojenju je namreč na vrhovnem sodišču sodeloval njegov predsednik Branko Masleša, ki je v javnem govoru, v katerem se je odzval na napade na sodstvo, kritiziral tudi ravnanje pritožnika.

Obrazložitve ustavnega sodišča v posameznih primerih si lahko preberete tukaj: - Janez Janša - Ivan Črnkovič - Tone Krkovič

Ustavni sodniki danes spet obravnavali pritožbe Ustavni sodniki so sicer na današnji seji ponovno obravnavali pritožbe vseh treh obsojenih v zadevi Patria. Zakaj, generalni sekretar ustavnega sodišča Sebastian Nerad ni mogel povedati.

Poslovnik ustavnega sodišča namreč določa, da lahko do končne odprave odločbe vsak ustavni sodnik pisno predlaga ponovno odločanje na seji, predlog pa zadrži odpravo. Pri ponovnem odločanju se najprej odloča o predlogu zanj in če je ta sprejet, se po razpravi o razlogih za drugačno odločitev ponovno glasuje o že sprejeti odločitvi. Če to ni mogoče, se ponovno odločanje preloži.

Ustavno sodišče je primer Patria začelo obravnavati v drugi polovici marca, o primeru pa je odločalo le osem sodnikov, saj se je sodnik Jan Zobec iz postopka izločil.

Zdaj morajo odločiti tudi o ustavnosti prenehanja poslanskega mandata Janši, kar pa naj bi po nekaterih napovedih naredili zelo kmalu po odločitvi o pritožbah.

Ne spreglejte