Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 1. 2024,
11.00

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

Natisni članek

Ljubljana policija

Sreda, 3. 1. 2024, 11.00

3 mesece, 3 tedne

Janković: Dve leti in pol bo življenje okoli železniške postaje izjemno težko #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

"Dve leti in pol bo življenje okoli železniške postaje izjemno težko in pestro," je na novinarski konferenci poudaril ljubljanski župan Zoran Janković in vse udeležence v prometu pozval, naj se izogibajo temu delu Ljubljane in naj spoštujejo delovne zapore. Ob 1. ponoči se namreč začenja prva faza del na Dunajski cesti, kjer bodo porušili južni del železniškega nadvoza. Pot v prestolnico bo daljša, zastoji se bodo najverjetneje pojavljali tudi tam, kjer jih sedaj ni bilo. 

Ljubljanski župan Zoran Janković je v uvodu poudaril, da bomo v prihodnjih dneh potrebovali predvsem strpnost, saj se ob enih ponoči začenjajo obsežnejša dela, ki bodo vplivala na potek prometa na celotnem območju mesta. Postavili bodo betonsko zaporo, ostal bo prostor za dostop tovornjakov, ki bodo vozili na gradbišče. Podiranje južnega dela nadvoza nad Dunajsko cesto je ena najkompleksnejših faz v sklopu gradnje novega Potniškega centra Ljubljana.

"Dve leti in pol bo življenje okoli železniške postaje izjemno težko in pestro," je poudaril ljubljanski župan Zoran Janković in vse udeležence v prometu pozval, naj se izogibajo temu delu Ljubljane. Predvsem pešci in kolesarji naj ne poskušajo prečkati delovišča, je poudaril. "Moja prošnja, moje opozorilo, naj se ne vozijo skozi gradbišče. To je pomembno za varnost," je še dejal. 

"Ocenjujem, da bo na tem delu prometna konica praktično cel svetli del dneva. Bomo videli, mogoče pa nas čaka presenečenje in bomo spoštovali navodila ter se poskušali izogibati temu delu mesta," je dejal.

Največ sivih las bo voznikom povzročala prav popolna zapora Dunajske ceste. Ta bo neprevozna prihodnje štiri dni, od 4. do 7. januarja, v nadaljevanju pa bo obnova in zapora Dunajske ceste potekala v več fazah. 

Od 8. 1. do 21. 2. 2024 bo Dunajska cesta neprehodna za pešce, zaprt bo en vozni pas, odprta pa bosta dva vozna pasova v vsako smer. Od 22. 2. do 30. 3. 2024 bosta zaprta pločnik in kolesarska steza, medtem ko bo v vsako smer na voljo dodaten vozni pas. Od 1. 4. do 26. 6. 2024 bosta pločnik in kolesarska steza le še delno zaprta, od 27. 6. 2024 pa se bo vse skupaj zaradi del na severni strani železniškega nadvoza še enkrat ponovilo. 

Takoj za Celovško cesto je prometno najbolj obremenjena Dunajska cesta. Po Dunajski cesti se v povprečju na dan pelje 25 tisoč vozil, 12,5 tisoč v eno in drugo stran. 

Velika sprememba za pešce in kolesarje

Kot je na današnji novinarski konferenci izpostavil Janković, bo sprememba izjemno velika za pešce, ki gredo z juga proti severu.

"Tisti, ki bodo prišli s strani Trga Osvobodilne fronte, bodo imeli dve možnosti - ali gredo kolesarji in pešci v podhod, ki jih pripelje na Vilharjevo cesto, ali pa gredo obvezno čez križišče čez pešprehod proti Tivolski cesti. Tam bo eden od pasov na cestišču širok tri in pol metre, ograjen z betonskimi ograjami in razdeljen na dva dela, kjer bodo lahko hodili pešci in vozili kolesarji," je pojasnil.

Pešce in kolesarje je župan pozval, naj ne poskušajo prečkati gradbišča. "Naredite tistih 50 korakov več in poskrbite za varnost," je dejal.

podvoz na Dunajski cesti
Novice Po praznikih prometni kolaps, ki se mu bo težko izogniti #foto

Širitev podvoza pri Orto baru: občina kupila 12 hiš, stanovalci se bodo izselili v roku enega leta

Trenutno je zaradi obnove delno zaprta Linhartova cesta, dela bodo potekala tudi na Vilharjevi cesti in Šmartinski cesti pri Orto baru.

"Vse stavbe nasproti Orto bara smo že kupili, stanovalci se bodo izselili v roku enega leta. Odkupili smo 12 hiš, saj ta prostor potrebujemo za širitev tamkajšnjega podvoza," je povedal Janković.

Promet bo zaradi navedenih del povečan na območju Ljubljane, tako v središču mesta kot tudi na vpadnicah v mesto, saj se bo promet, ki je do zdaj potekal po Dunajski cesti, predvidoma preusmeril na preostale vpadnice. Obvoz bo tako potekal po Tivolski cesti, Celovški cesti in Drenikovi cesti nazaj na Dunajsko cesto. Najverjetneje se bodo vozniki preusmerili tudi na Trg OF, mimo Kolodvora, na Masarykovo cesto in Šmartinsko cesto, pričakujejo na policiji. 

V času obnove bo na terenu prisotnih več policistov. Promet bodo poleg rednih patrulj urejali tudi dodatni policisti iz vseh mestnih policijskih enot, ki bodo v času prometnih konic urejali promet v različnih križiščih.

Kot so sporočili s PU Ljubljana, bodo policisti predvidoma urejali promet v križišču na Bavarskem dvoru in Ajdovščini ter v križiščih Topniška–Šmartinska–Vilharjeva, Celovška–Ruska in Dunajska–Samova.

Kadunc: Ne pričakujte, da zaradi policista v križiščih tam zastojev ne bo

Kot je v današnji izjavi za javnost izpostavil vodja oddelka za cestni promet v sektorju uniformirane policije PU Ljubljana Primož Kadunc, vozniki, ki se bodo vozili skozi Ljubljano, ne smejo pričakovati, da zaradi policista v križiščih tam zastojev ne bo.

"Policisti bodo v križiščih zgolj nudili asistenco, kar pomeni, da bodo ustavljali tiste voznike, za katere bodo ocenili, da bi ostali v križišču, tudi če bi prevozili semafor pri zeleni luči in s tem zaprli pot ostalim smerem," je pojasnil. To so tudi najpogostejše napake, ki so jih po Kandučevih besedah ugotovili decembra.

Pri urejanju prometa bodo policistom v križiščih pomagali tudi mestni redarji Mestne občine Ljubljana, predvidoma v križišču Slovenske in Aškerčeve ceste. 

Na policiji voznike opozarjajo, naj se na pot odpravijo pravočasno in naj pozorno spremljajo promet in navodila policistov. "Opažamo, da se vozniki pogosto zmedejo, ko promet ureja policist in to kljub temu, da mora znake policista poznati vsak voznik. Zato vsem priporočamo, da se podučijo o znakih in jih tudi upoštevajo," so zapisali na policiji.

Zoran Janković in Robert Golob
Novice Kaj sta drugega januarja skupaj počela Golob in Janković?
Ne spreglejte