Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 1. 2020,
8.01

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

6

Natisni članek

Greta Thunberg Davos Marjan Šarec

Torek, 21. 1. 2020, 8.01

4 leta, 3 mesece

Šarec v Davosu za članstvo držav Zahodnega Balkana v EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

6

Marjan Šarec | Premier Marjan Šarec je v Davosu poudaril, da je širitev EU na Zahodni Balkan ključnega pomena za stabilizacijo regije. | Foto Reuters

Premier Marjan Šarec je v Davosu poudaril, da je širitev EU na Zahodni Balkan ključnega pomena za stabilizacijo regije.

Foto: Reuters

Premier Marjan Šarec je imel danes ob robu Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v Davosu tudi več dvostranskih srečanj. Med drugim se je na kratko pogovoril s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in se sestal z generalno direktorico Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalino Georgievo, so navedli v kabinetu premierja.

Predsednik vlade Marjan Šarec je danes spet izrazil razočaranje, ker države članice EU konec preteklega leta niso zmogle sprejeti odločitve o začetku pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo. Brez implementacije širitvene politike EU razprava o prihodnosti EU po njegovem mnenju ne bo celovita. Regija je pomemben partner EU tudi v luči soočanja z izzivi, kot so boj proti organiziranemu kriminalu in korupciji ter sodelovanje z EU pri upravljanju z migracijami, je še opozoril Šarec.

Alenka Ermenc, Karl Erjavec
Novice Se bo morala po Erjavcu posloviti tudi Alenka Ermenc?

Šarec: Članstvo regije v EU mora biti naš cilj

"Na koncu dneva je nadaljevanje širitvenega procesa edina izbira, ki jo imamo, če želimo stabilno in močno Evropo. Le takšna Evropska unija bo lahko imela pomembno in odgovorno vlogo v globaliziranem in nestanovitnem svetu," je še dejal Šarec. Izrazil je tudi prepričanje, da bodo prihajajoče razprave med članicami EU dokazale, da je EU sposobna dosegati soglasje o tako pomembnem vprašanju, kot sta evropska perspektiva in evropska pripadnost Zahodnega Balkana.

"Članstvo regije v EU mora biti naš končni cilj, korake do cilja pa je treba ob izpolnjenih pogojih pospešiti in ne upočasnjevati," je dejal predsednik slovenske vlade in izrazil pričakovanje, da bo znotraj EU marca doseženo soglasje za začetek pogajanj o članstvu v EU s Severno Makedonijo in Albanijo. Razprava na panelu je bila sicer osredotočena na vprašanje, kako z okrepljenim regionalnim sodelovanjem pospešiti razvoj regije.

Greenpeace: Udeleženci Davosa v fosilna goriva vložili 1400 milijard dolarjev

Nekatere največje svetovne banke, zavarovalnice in pokojninski skladi so od leta 2015 skupaj vložili 1400 milijard dolarjev v podjetja, ki se ukvarjajo s fosilnimi gorivi, je danes opozorila okoljska organizacija Greenpeace. V izračunih so upoštevali zgolj podjetja, ki se udeležujejo Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu, piše STA.

"Članstvo regije v EU mora biti naš končni cilj, korake do cilja pa je treba ob izpolnjenih pogojih pospešiti in ne upočasnjevati," je v Davosu dejal Šarec. | Foto: STA , "Članstvo regije v EU mora biti naš končni cilj, korake do cilja pa je treba ob izpolnjenih pogojih pospešiti in ne upočasnjevati," je v Davosu dejal Šarec. Foto: STA ,

Po razpravi o Zahodnem Balkanu se je Šarec sestal z bolgarskim premierjem Bojkom Borisovom, s katerim sta potrdila dobre odnose med državama in poudarila potencial gospodarskega sodelovanja. Oba premierja sta se v pogovoru strinjala o pomenu vključevanja držav Zahodnega Balkana v EU, naslovila pa sta tudi druge teme iz aktualnih razprav EU.

Marjan Šarec
Novice Šarec: Počivalšek mi je zagotovil, da ni nobenih pogovorov v drugo smer

Greta Thunberg opozorila, da ni bilo za podnebje storjenega ničesar

Še pred uradnim začetkom foruma so mladi podnebni aktivisti na čelu z Greto Thunberg naslovili zahtevo po svoji večji vključitvi. Thunbergova je dejala, da v boju proti podnebnim spremembam ni bilo storjenega ničesar: "Borimo se za okolje in podnebje. Če pogledamo s širše perspektive, v osnovi ni bilo storjenega ničesar. Potrebujemo mnogo več od tega. To je šele velik začetek." Ob tem se je zavzela tudi za večjo vključenost znanstvenikov in kritizirala, da v središču razprave niso znanstveniki in mladi.

"Borimo se za okolje in podnebje. Če pogledamo s širše perspektive, v osnovi ni bilo storjenega ničesar," je pred začetkom foruma v Davosu poudarila Greta Thunberg. | Foto: Reuters "Borimo se za okolje in podnebje. Če pogledamo s širše perspektive, v osnovi ni bilo storjenega ničesar," je pred začetkom foruma v Davosu poudarila Greta Thunberg. Foto: Reuters

Po navedbah organizatorjev je udeležbo na eni najpomembnejših svetovnih konferenc napovedalo okoli 250 političnih voditeljev z vsega sveta, vodje mednarodnih organizacij in ustanov, predstavniki vodilnih svetovnih gospodarskih korporacij in udeleženci iz nevladnega sektorja. Med prisotnimi voditelji bodo ameriški predsednik Donald Trump, nemška kanclerka Angela Merkel in voditelji institucij EU, še poroča STA.

Joe Biden
Novice Težke besede človeka, ki je najbolj nevaren Donaldu Trumpu

Trump v Davosu zavrnil opozorila glede podnebne krize

Ameriški predsednik Trump je danes v Davosu zavrnil opozorila glede podnebne krize in jih označil za smešne. Prav tako si je pripisal zasluge za razcvet ameriškega gospodarstva. "Moramo zavrniti večne preroke pogubljenja in njihove napovedi apokalipse," je dejal Trump, ki je nastopil nekaj ur po govoru Thunbergove. Najstnica je opozorila, da vlade niso naredile tako rekoč nič v boju proti podnebnim spremembam.

Trump je ob tem dejal, da se pretekle prerokbe niso uresničile, na primer, da bo Zemlja prenaseljena in da bo zmanjkalo nafte. "Nikoli ne bomo dovolili, da bi radikalni socialisti uničili naše gospodarstvo," je zatrdil Trump, pri čemer je očitno meril na tekmece iz demokratske stranke. Trump je na oder prišel po nastopu švicarske predsednice Simonette Sommaruga, ki je pozvala svetovne voditelje, naj skrbijo za planet.

Kljub njenemu pozivu ameriški predsednik še naprej stavi na fosilna goriva. Pohvalil se je, da so ZDA največji proizvajalec nafte in zemeljskega plina. Po njegovih besedah ameriški potrošniki na ta račun veliko privarčujejo. Ob tem je evropske države pozval, naj kupujejo več ameriških energetskih proizvodov. Povečanje proizvodnje nafte, plina in premoga je bilo "tako uspešno, da ZDA ni treba več uvažati energije iz sovražnih držav", se je pohvalil.

Ne spreglejte