Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 3. 2018,
8.36

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

poslanci Borut Pahor Slovenska vojska Sindikat slovenske vojske

Ponedeljek, 5. 3. 2018, 8.36

6 let, 1 mesec

Začenja se izredna seja o Slovenski vojski

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Borut Pahor | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

V DZ se bo danes začela izredna seja o stanju v Slovenski vojski na zahtevo SDS in NSi. Poslanci bodo najprej odločali o predlogu sklepa za pridobitev mnenja predsednika republike Boruta Pahorja o tem vprašanju. Glede na dozdajšnje napovedi je pričakovati, da bo večina predlog podprla. V tem primeru bodo sejo prekinili in jo nadaljevali v sredo.

V prvem delu izredne seje, ki se bo začela ob 14. uri, bodo predlagatelji seje in predstavniki poslanskih skupin predstavili svoja stališča do predloga za pridobitev Pahorjevega mnenja. Za ta del je predvideno približno pol ure.

Če predlog ne bi bil izglasovan, bodo danes sejo nadaljevali s sedemurno razpravo o predlaganih priporočilih vladi glede Slovenske vojske, kar pa je malo verjetno.


Preberite si še: Sindikat vojakov predlog za dvig plače poslal še poslancem


 

Predlogu za pridobitev Pahorjevega mnenja so namreč naklonjene tudi vse koalicijske poslanske skupine. Tako bodo sejo danes najverjetneje prekinili in jo nadaljevali v sredo ob 14. uri.

seja DZ | Foto: STA , Foto: STA ,

Poslanci SDS in NSi so zahtevo za sklic izredne seje vložili po slabi oceni bataljonske bojne skupine, po kateri se je zgodila tudi menjava na mestu načelnika generalštaba.

Bo Slovenska vojska izvzeta iz enotnega plačnega sistema?

V zahtevi za sklic so med sklepi predlagali priporočila vladi, in sicer da Slovensko vojsko izvzame iz enotnega plačnega sistema javnega sektorja, da vojakom dvigne plače za 30 odstotkov ter da vojsko reorganizira tako, da bi ohranili poklicno stalno sestavo in vzpostavili hibridno rezervno sestavo, ki bi bila sestavljena iz prostovoljne pogodbene rezerve in selektivne vojaške obveznosti.

Parlamentarni odbor za obrambo sicer prejšnji teden ni potrdil nobenega od predlaganih priporočil. V večurni razpravi na odboru so spregovorili predvsem o kadrovski podhranjenosti, primernosti opreme in višine plač, pa tudi o odgovornosti in nedavni menjavi na mestu načelnika generalštaba.

Ne spreglejte