Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 7. 2022,
10.24

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,24

92

Natisni članek

avtocesta avtocesta policija

Četrtek, 28. 7. 2022, 10.24

1 leto, 9 mesecev

Začasno bodo ukinjene tri enote avtocestne policije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,24

92

Primorska avtocesta | Ostala bo le še ljubljanska enota avtocestne policije.  | Foto STA

Ostala bo le še ljubljanska enota avtocestne policije.

Foto: STA

S prvim avgustom bodo začasno ukinjene tri enote avtocestne policije. Koprsko, celjsko in mariborsko enoto avtocestne policije bodo s ponedeljkom začasno napotili na postaje prometnih policij na območjih, kjer so bile ustanovljene. Odločitev so na generalni policijski upravi sprejeli zelo hitro, policiste so o tem že obvestili. Od štirih enot avtocestne policije po omenjeni odločitvi tako ostaja le še ljubljanska.

Po navedbah policije so omenjeni organizacijski ukrepi nujni za zagotavljanje učinkovitega nadzora cestnega prometa, še posebej v času turistične sezone, ko so varnostni dogodki, ki zahtevajo ukrepanje prometnih policistov, pogostejši. 

"Ta trenutek govorimo o začasni ukinitvi avtocestne policije. Za čas turistične sezone bomo policiste napotili na prometno policijo, da pokrijemo nadzor. Za zdaj je to za čas turistične sezone, potem pa bo generalni direktor ustanovil delovno skupino, ki bo preverila vse možnosti, in šele potem se bo videlo, kaj in kako," so pojasnili na generalni policijski upravi. 

Razlog je kadrovska podhranjenost 

"Želimo še poudariti, da nikakor ne ukinjamo nadzora na avtocestah, ampak ga zaradi kadrovske podhranjenosti organizacijsko spreminjamo. Namreč, da se zagotovi učinkovit nadzor cestnega prometa tako na avtocestah kot tudi na drugih cestah, še posebej zdaj v času turistične sezone, ko so varnostni dogodki, ki zahtevajo ukrepanje prometnih policistov, pogostejši, so ti organizacijski ukrepi nujni," so dejali na GPU in dodali, da bodo policiste koprske, mariborske in celjske avtocestne policije v začetku avgusta 2022  začasno napotili na enote PPP na območjih, na katerih so ustanovljeni.

Postaje prometnih policij so se s kadrovskim primanjkljajem soočale že pred ustanovitvijo avtocestne policije in že takrat niso mogle izvajati nadzora v takem obsegu, kot bi si ga v policiji želeli. Enote so bile v povprečju 60-odstotno zasedene, nekatere tudi manj. Z ustanovitvijo avtocestne policije se je kadrovski primanjkljaj samo še povečal, saj so bili v večjem odstotku v avtocestno policijo  razporejeni prav policisti postaj prometnih policij, so še pojasnili.

V preteklosti so kadrovski primanjkljaj na prometnih policijskih postajah reševali s pomočjo policistov območnih policijskih postaj, ker pa je tudi pomanjkanje policistov v teh enotah, tak način popolnjevanja zdaj ni mogoč.

"Odločitev za ustanovitev prometne policije je bila nekoliko prenagljena"

"Zavedamo se, da je pomemben segment zagotavljanja varnosti na avtocestah ravno nadzor prometa. Ta se je na avtocestah izvajal že pred ustanovitvijo avtocestne policije in se bo zagotavljal tudi zdaj," so zagotovili.

Kaže pa se, da  je bila odločitev, da se ustanovi avtocestna policija iz obstoječih kadrov, ki jih je že tako premalo, brez zagotovitve novih policistov nekoliko prenagljena, saj imamo zdaj na eni strani enote avtocestne policije, ki imajo med 10 in 14 policistov (razen ljubljanski), na drugi pa okrnjene prometne policije. Zato, kot so zapisali, to stanje poskušajo popraviti.

Na avtocestah vse več smrtnih žrtev 

"Uspešnost avtocestne policije se meri predvsem po varnosti na avtocestah in hitrih cestah. To stanje pa ni takšno, kot bi si ga želeli," so še sporočili z GPU. 

"Predvsem je bistveno več smrtnih žrtev. V prvem polletju je bilo 13 smrtnih žrtev, lani v tem obdobju pet. Tudi leta 2021 je umrlo 17 udeležencev na cesti, kar je tudi največ v zadnjih petih letih. Letos beležimo tudi več lažje in hudo poškodovanih. Beležimo tudi več prometnih nesreč, kjer so udeleženi vinjeni vozniki," so našteli. 

Na Darsu o ukinitvi niso uradno obveščeni in jo obžalujejo 

Za odziv smo zaprosili tudi Dars, od koder so nam sporočili, da z ukinitvijo avtocestne policije uradno niso seznanjeni. "Obžalujemo, če se bo to res zgodilo, saj si želimo, da bi še naprej delovala," pravijo na Darsu.

Dodali so, da so učinki avtocestne policije vsekakor pozitivni. "V družbi Dars namreč menimo, da avtocestna policija pomembno pripomore k večji varnosti in posledično tudi pretočnosti prometa na našem avtocestnem omrežju. Dejstvo je, da lahko avtocestna policija pri interventnih dogodkih ter prometnih nesrečah na avtocestah in hitrih cestah hitreje posreduje in odpravlja zastoje, prav tako pa tudi lažje preprečuje in odkriva objestno vožnjo in druge kršitve. Obenem pa tudi razumemo, da je za vzpostavitev delovanja vseh njenih ekip potrebno več časa," so pojasnili. 

V družbi Dars menijo, da je treba policijski nadzor na avtocestah in hitrih cestah okrepiti zaradi:

- zmanjšanja števila prometnih nesreč in njihovih posledic,
- povečanja pretočnosti avtocestnega prometa,
- povečanja spoštovanja prometnih predpisov, predvsem z vidikov hitrosti, varnostne razdalje, vožnje pod vplivom alkohola, odvoza okvarjenih vozil z avtocest,
- zmanjšanja števila intervencij na avtocestah in posledično zmanjšanja zastojev,
- zmanjšanja preobremenjenosti tovornih vozil in posledično zmanjšanja poškodb avtocestnega telesa kot celote,
- povečanja preverjanje tehnične brezhibnosti tovornih vozil in sodelovanja med delom cestninskega nadzora in policije,
- zmanjšanja deviantnih dejanj s področja kriminalitete.

Dars: Po načrtu bi konec leta morala začeti delovati še novomeška enota avtocestne policije 

Avtocestno policijo smo sicer dobili spomladi, v času vlade Janeza Janše. Prva, ljubljanska specializirana enota avtocestne policije je začela delovati že junija lani, pozneje še mariborska, celjska in koprska enota, do konca letošnjega leta pa naj bi se jim po načrtu pridružila še novomeška enota. Tako bi bilo pokrito celotno avtocestno omrežje, so zapisali na Darsu.

Glede na statistiko Darsa se je v obdobju, ko smo na slovenskih avtocestah imeli avtocestno policijo, število prometnih nesreč zmanjšalo, pomembno sta se zmanjšala tudi delež tovornih vozil s prekoračeno osno obremenitvijo in število poškodb cestne infrastrukture, za katero povzročitelj ni znan.

Na novico se je na Twitterju odzval tudi nekdanji notranji minister Aleš Hojs

reševanje policija gore gorski reševalci
Novice Pogrešanega v obsežni iskalni akciji našli poškodovanega
požar Ribnica
Novice Ostrešje zagorelo zaradi udara strele
nemška policija
Novice Drama na bencinski črpalki v Nemčiji, v državljana BiH streljal Hrvat
Darko Muženič
Novice Darko Muženič kljub kazenski ovadbi prevzel vodenje NPU
Ne spreglejte