Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 9. 2023,
15.13

Osveženo pred

7 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,66

Natisni članek

Kamniška Bistrica Kamnik most poplave

Petek, 1. 9. 2023, 15.13

7 mesecev, 4 tedne

Začasni most skoraj že povezuje bregova Kamniške Bistrice #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,66

V Stahovici pospešeno gradijo nov začasni most čez Kamniško Bistrico, katerega ogrodje so danes postavili v le štirih urah. Starega je voda odnesla med avgustovskimi poplavami, o čemer pričajo tudi dramatični posnetki. Ko je most popustil pod vodno silo, je bilo na njem vozilo, k sreči pa nihče ni bil poškodovan. Promet bo čez nov začasni most predvidoma stekel 7. septembra.

Predvidoma v nedeljo bo preko dveh montažnih mostov znova stekel promet čez Kamniško Bistrico pri Beričevem oz. Dolu pri Ljubljani na državni cesti med Ljubljano in Zasavjem, so potrdili na Direkciji RS za infrastrukturo. Istega dne bo predvidoma stekel tudi promet prek drugega montažnega mostu čez Kamniško Bistrico v Domžalah.

Pobudo za postavitev montažnega mostu čez Kamniško Bistrico na odseku na glavni cesti Šentjakob - Litija na odseku med naseljema Beričevo in Dol pri Ljubljani, kjer se je v ujmi v začetku meseca posedel eden o nosilnih stebrov mostu, so na upravo za zaščito in reševanje naslovili zasavski župani, to je Hrastnika, Litije, Šmartna pri Litiji, Trbovelj in Zagorja ob Savi, skupaj z županoma Domžal in Dola pri Ljubljani. Gre namreč za pomembno povezavo širšega območja Zasavja z osrednjo Slovenijo, še posebej za tovorni promet.

Fotogalerija
1 / 19

Foto: Ana Kovač
Novice Župani občin na porečju Kamniške Bistrice za podaljšanje roka za vnos škode #video

Kot so sredi avgusta pojasnili na direkciji za infrastrukturo, bosta montažna mostova postavljena gorvodno od obstoječega mostu, na njih pa bo vzpostavljen dvosmerni promet.

Povodenj je v začetku meseca uničila tudi mostova preko Kamniške Bistrice v Domžalah in Zgornjih Stranjah na državnih cestah Domžale-Želodnik in Kamnik-Stahovica. Postavitev enega od dveh montažnih mostov med Domžalami in Želodnikom so zaključili 25. avgusta, s čimer je znova stekel promet v smeri proti Želodniku. V nedeljo pa bo promet omogočen tudi preko drugega montažnega mostu v Viru, s čimer bo znova vzpostavljena cestna povezava proti Trzinu.

Vlada: Solidarnostni prispevek začasen ukrep kot vir za obnovo

Solidarnostni prispevek, ki ga določa v četrtek sprejeti zakon o interventnih ukrepih za pomoč po poplavah, bodo plačevali le tisti, ki se ne bodo odločili za delovno soboto. Gre za začasen ukrep, namenjen obnovi, je danes pojasnila vlada. Ocenjuje, da odmera prispevka zaradi razmeroma nizkih zneskov ne bo ogrozila položaja oškodovanih v poplavah.

V skladu z interventnim zakonom lahko delodajalec določi eno soboto v letu 2023 in eno v letu 2024 kot solidarnostno delovno soboto. Za delo na ta dan se delodajalec in delavec odpovesta svojemu zaslužku - delavec svoji neto plači, delodajalec pa prispeva v enakem znesku. Kot solidarnostna delovna sobota se šteje tudi kak drug dan, če je delovni proces pri delodajalcu oblikovan tako, da redno delo poteka tudi v soboto.

Kdor se ne bo odločil za delovno soboto, bo v skladu z zakonom plačal solidarnostni prispevek. Prvič se bo odmeril in plačal šele v letu 2024, naslednji pa leta 2025, je že v četrtek v DZ pojasnil premier Robert Golob. Z vlade so danes dodatno sporočili, da skupaj v prvem letu pričakujejo okoli 156 milijonov evrov prihodkov iz tega naslova, gre pa za začasen ukrep, ki vsebuje tudi varovalke glede oseb z najnižjimi prihodki. Te bodo namreč plačila solidarnostnega prispevka oproščene.

Zakon sicer solidarnostni prispevek določa v višini 0,3 odstotka od obračunane dohodnine zavezanca, pri čemer se bo v osnovo za izračun vštelo tudi dohodke iz kapitala in oddajanja v najem ter del plačila za poslovno uspešnost.

Kaj se dogaja na političnem parketu v zvezi s poplavami si poglejte v spodnjem videoposnetku Planet Tv: 

Državni svet zavrnil možnost odložilnega veta na interventni zakon

Državni svet ni izglasoval odložilnega veta na interventni zakon, ki prinaša nujne ukrepe za odpravo posledic in pomoč prizadetim v nedavnih vremenskih ujmah. Svetniki so se namreč strinjali, da je pomembna čimprejšnja uveljavitev zakona.

Svetniki in svetnice so se žrtvam ujme na začetku seje poklonili z minuto molka.

DZ je zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 sprejel v četrtek. Zastavljen je v štirih sklopih. To so ukrepi za pomoč gospodinjstvom, gospodarstvu in občinam ter sanacijski in preventivni ukrepi na javni infrastrukturi, vodotokih in protipoplavni zaščiti. Slednji bodo nadgrajeni z zakonom o obnovi, ki ga bo še pripravila vlada, sta na seji svetnikom predstavila ministra za finance ter naravne vire in prostor Klemen Boštjančič in Uroš Brežan. STA

Stahovica most
Novice Mostu čez Kamniško Bistrico ni več. V nekaj tednih bodo postavili novega. #video

DZ preprečil možnost referenduma o interventnem zakonu za pomoč po poplavah

Poslanke in poslanci so na današnji izredni seji s 50 glasovi za in brez glasu proti potrdili sklep o nedopustnosti zakonodajnega referenduma o interventnem zakonu, ki prinaša nujne ukrepe za odpravo posledic in pomoč prizadetim v nedavnih vremenskih ujmah. Sklep so sprejeli z namenom, da se z ukrepi čim prej pomaga prizadetim v ujmah.

Ne spreglejte