SiolNET. Novice Slovenija
0,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za znanost in raziskovanje prvič v zgodovini več kot 200 milijonov evrov

0,09

termometer

Bakterija
Foto: Reuters

Sredstva za znanstveno in raziskovalno dejavnost se z danes sprejetim rebalansom proračuna povečujejo za 24,44 milijona evrov, od tega bo dobrih 22 milijonov evrov namenjenih za raziskovalno dejavnost, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Odločitev pozdravlja tudi resorni minister Jernej Pikalo.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je na Twitterju zapisal, da je "vesel, da se je vlada odločila, da bo prvič v zgodovini Slovenije za znanost in raziskovanje namenila več kot 200 milijonov evrov". Dodal je, da bo to pomemben pospešek slovenskemu gospodarskemu in družbenemu razvoju.

Več kot 13 odstotkov več, kot so sprva predvidevali

Gre za 13,7-odstotno povečanje proračuna v primerjavi s sprejetim proračunom za leto 2019 in 12,7-odstotno povečanje v primerjavi z lanskim proračunom. V izjavi za javnost so na ministrstvu zapisali, da so na področju raziskav in inovacij poleg finančnih potrebne tudi sistemske spremembe, zato so pripravili predlog zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti, ki bo šel kmalu v medresorsko usklajevanje.

Andrej Bertoncelj Novice Z rebalansom proračuna se zvišujejo tako prihodki kot odhodki

Poudarjajo, da je za doseganje zastavljenega cilja, ki je en odstotek BDP za znanstveno raziskovalno dejavnost v letu 2022, treba močno okrepiti financiranje znanstveno raziskovalne dejavnosti v prihodnjih treh letih. 

"V Sloveniji imamo dobro razvito, sodobno akademsko okolje, a da bi se lahko prebili med vodilne inovacijske države, mora vlada prepoznati vitalen pomen znanosti za družbo in zagotoviti stabilno financiranje raziskovalne dejavnosti," je izpostavil minister Pikalo. "V Sloveniji imamo dobro razvito, sodobno akademsko okolje, a da bi se lahko prebili med vodilne inovacijske države, mora vlada prepoznati vitalen pomen znanosti za družbo in zagotoviti stabilno financiranje raziskovalne dejavnosti," je izpostavil minister Pikalo. Foto: Nebojša Tejič/STA

Na ministrstvu so kot glavne prioritete na področju znanosti v letu 2019 navedli sistemsko financiranje znanstveno-raziskovalne dejavnosti, spodbujanje vključevanja slovenskih raziskovalcev v evropski raziskovalni prostor, financiranje podoktorskih projektov za v tujini izobražene Slovenke in Slovence in prispevek h gradnji vrhunske evropske raziskovalne infrastrukture.

Prav tako so kot prioriteto navedli sofinanciranje devetih raziskovalno-razvojnih programov, gradnje centra odličnosti InnoRenew CoE in nakupa vrhunske raziskovalne opreme ter sofinanciranje nadgradnje obstoječih HPC zmogljivosti z vzpostavitvijo superračunalniškega vozlišča HPC RIVR in podatkovnega skladišča.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin