Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2011,
7.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Aleš Primc družinski zakonik

Četrtek, 1. 9. 2011, 7.48

8 let

Za razpis referenduma o družinskem zakoniku zbrali več kot 10.000 podpisov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Svoj podpis za razpis referenduma o družinskem zakonu je v prvem dnevu zbiranja po nepopolnih podatkih oddalo že več kot 10.000 državljanov.

Tako je dejal vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleš Primc. To je eden najboljših rezultatov v zgodovini zbiranja podpisov za razpis referenduma v Sloveniji, je dodal. Primc: To je izjemen rezultat Primc ocenjuje, da je to "izjemen rezultat". Ob tem se zahvaljuje vsem, ki so "pokazali zavezanost družini". Dodal je še, da v številko še niso všteti vsi podpisi, denimo elektronski. Natančnejši podatki bodo zato znani v petek zjutraj.

"Prvič v slovenski zgodovini imamo možnost, da demokratično in javno izrečemo spoštovanje materam in očetom. Žal družinski zakonik mater in očetov ne spoštuje, zato je potreben referendum, je ob začetku zbiranja podpisov pred izpostavo Upravne enote Ljubljana Center dejal Primc.

SD: Vsi lahko staršem izrazimo spoštovanje vsak dan Na te Primčeve navedbe so se odzvali v poslanski skupini SD, kjer menijo, "da lahko vsi, ne glede na praznične ali druge dni, svojim staršem izrazimo in dokažemo svoje spoštovanje vsak dan". Govoriti o današnjem dnevu kot o zgodovinskem, je po njihovem mnenju "nesramno, če ne ponižujoče do vseh tistih mater in očetov, ki ne živijo po 'njihovem merilu tradicionalne družine'".

"Popolnoma kontradiktorno njihovim argumentom"

"Zagovorniki referenduma se sklicujejo predvsem na skrb in zaščito otrok, kar je popolnoma kontradiktorno njihovim argumentom proti družinskemu zakoniku, kajti prav skrb za pravice vseh otrok in njihovo zaščito je največja prioriteta družinskega zakonika," so zapisali v sporočilu za javnost.

V SD se zavzemajo za ustavno presojo o posledicah referenduma o družinskem zakoniku. O zahtevi za presojo ustavnosti referendumske pobude bo DZ sicer odločal v petek. K oddaji podpisov so na novinarski konferenci pozvali tudi predsedniki mestnih odborov SDS, SLS in NSi. Na upravni enoti na Adamič-Lundrovem nabrežju v Ljubljani je podpise za referendum danes od 8. ure oddalo že več kot 300 ljudi.

Mate: Zakonik ni pripravljen tako, kot bi moral biti

Predsednik ljubljanskega mestnega odbora SDS Dragutin Mate je spomnil, da je SDS že v DZ odločno nasprotoval sprejetju takega družinskega zakonika. Menijo namreč, da zakonik ni pripravljen tako, kot bi moral biti in da krši osnovne družbene principe. Mate je izpostavil, da se v SDS zavzemajo za zaščito najbolj ranljivega člena v tem zakonu, in sicer otroka.

In ker nimamo, kot po njegovih besedah trdijo številni pravniki, psihologi in psihologi, nedvoumnega dokaza, da v istospolni skupnosti lahko "otrok odrašča v normalno zdravo osebnost, takega zakonika ne smemo podpreti". SDS zato vse državljane poziva, da stopijo "na stran otroka in oddajo glas za referendum, na katerem bomo ljudje lahko odločili to, kar trenutna politična elita ni sposobna dojeti".

Kucler Dolinar: Zdrava družina - mater in oče

Predsednica ljubljanskega mestnega odbora NSi Mojca Kucler Dolinar je poudarila, da je narava dala dva spola in "rušiti te stvari, bi bilo kot rušiti strukturo družbe". Po njenem prepričanju je "zdrava družina, mater in oče, zagotovo okolje, v katerem se lahko otrok najboljše razvije tako psihično kot telesno".

Družinske vrednote so nekaj posebnega in nekaj, kar izvira iz naravnega reda, je poudarila Kucler Dolinarjeva. To spreminjati "tako na silo, kot se to počne v Sloveniji, je zelo neodgovorno do naslednjih generacij". Spomnila je, da je NSi ves čas nasprotovala sprejemu zakonika v takšni obliki, zato državljane vabi k podpisu za referendum.

Žagar: Naša družba in svet drsita v negotovost

Tudi v SLS so vseskozi podpirali tak zakonik, ki "družini zagotavlja obstoj tudi v prihodnje", je dejal predsednik ljubljanskega mestnega odbora te stranke Janez Žagar. Po njegovih besedah naša družba in svet drsita v negotovost in dolžni smo preprečiti, "da bi državni organi pripomogli k še večji negotovosti ustroja in strukture slovenske družbe". Zato tudi v SLS vse člane stranke pozivajo, da podpišejo referendumsko zahtevo.

"Vse sodobne ustave imajo institut referenduma" Predsednik Liste za čisto pitno vodo Mihael Jarc se je ostro odzval na očitke, da bo referendum kršil ustavne pravice manjšine. "Poslanci so pooblaščenci volivcev v parlamentu. Vse sodobne ustave imajo institut referenduma, da volivci, ki so pooblastitelji pooblaščencev, popravijo, kar so poslanci narobe sklenili," je dejal in opozoril, da Slovenija drvi v demografski samomor.

Zbrati morajo najmanj 40.000 podpisov Pobudniki morajo za razpis referenduma zbrati najmanj 40.000 podpisov volivcev, čas za to pa imajo do 5. oktobra oziroma 35 dni. Pobudnik zbiranja podpisov za referendum o družinskem zakoniku je Civilna iniciativa za družino in pravice otrok, podporo referendumskim aktivnostim pa so napovedale tudi SDS, SLS, SNS in NSi.

Ne spreglejte