Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 4. 2022,
22.22

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,02

47

Natisni članek

Siol.net Društvo novinarjev Slovenije farmacevtka Zoran Janković 8. marec Nika Kovač

Četrtek, 21. 4. 2022, 22.22

11 mesecev

Zaradi Nike vam ne bomo prikrivali, komu župan Janković "rihta" službo za seks

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,02

47

Nika Kovač | Po besedah Nike Kovač iz 8. marca je Siol.net propagandno trobilo oblasti, "ki laže in zavaja". | Foto STA

Po besedah Nike Kovač iz 8. marca je Siol.net propagandno trobilo oblasti, "ki laže in zavaja".

Foto: STA

Organizacija 8. marec je na Novinarsko častno razsodišče Društva novinarjev Slovenije prijavila medij, ki ga berete, zaradi razkritja imena K. R., ki ji je župan Ljubljane v zameno za seks zagotovil delo za nedoločen čas v mestnih lekarnah. Zavod osmi marec v pritožbi trdi, da sta Siol in urednik Siola neupravičeno razkrila zasebnost K. R., in opozarja, da bi ne smeli razkriti identitete osebe, ki je "doživela spolno zlorabo". Spor, da bi morali na Siolu prikrivati identiteto, so, kot so zapisali, sprožili kot del svojega boja proti spolnemu nadlegovanju in nasilju, k čemur po njihovem sodi "zagotavljanje etičnih standardov novinarskega poročanja in medijske obravnave spolnega nasilja, njihovih žrtev in storilcev". Vendar ...

Smo v času tik pred volitvami. Proteste zaradi objave člankov (v katerih smo opozorili na koruptivno ravnanje župana) in spor pred častnim razsodiščem, pa je Zavod (ki v kampanji močno sodeluje s sedanjo opozicijo) sprožil ob člankih, ki so bili objavljeni po tem, ko je bil župan Ljubljane Jankovič slavnostni gost na volilni konvenciji Roberta Goloba. Kjer je bil predstavljen kot zgled vladanja. Golob je bil sicer v preteklosti tudi funkcionar stranke Zorana Jankovića.

Koga vse je zaposlil Janković in zakaj?

Nevladno organizacijo, ki je sprožila postopek, pa vodi Nika Kovač, ki je bila kot K. R. zadnja leta zaposlena v instituciji, ki sodi pod mestno občino. Zdaj pa organizacija, ki jo vodi, kritizira, da bi naj razkrili preveč o tem, kako župan vpliva na zaposlovanja na ravni podjetij in institucij, ki sodijo pod mesto. 

Očitki zavoda, ki ga vodi Nika Kovač, so nenavadni. Očitajo, da smo po nepotrebnem razkrili ime in priimek žrtve seksualnega nasilja K. R. Ime K. R. je razkril novinar Bojan Požar pred več kot sedmimi leti. Z imenom, priimkom in sliko je dogajanje že takrat opisal tudi najbolj brani tiskani medij v državi Slovenske novice. O tem, da je Zavod 8. marec Siol.net zaradi objave imena K. R. v letošnjem letu že večkrat kritiziral, smo že pisali (več v članku Nika Kovač ne obsoja Jankovića na Golobovi konvenciji). K. R. je že pred leti spremenila priimek. Novo poimenovanje K. R. smo v dokumentih, ki smo jih objavili s sojenja in pri poročanju, prikrili. 

Slovenske novice | Foto:

Sodni postopki so javni in sodbe se izrekajo javno

Zahteva, da bi morali ime in priimek K. R. tudi sicer prikriti, pa je dodatno nenavadna, ker je K. R. sama tožila kriminalista zaradi uradnega zaznamka, ki smo ga objavili. Po ustavi so sodni postopki javni in se sodbe izrekajo javno. Javni interes za poročanje, če gre za sume zlorabe župana ali kriminalistov, ki to preiskujejo, je v tem primeru povsem nesporen. Sodišče postopka, ki je potekal proti kriminalistoma, in spisov (tudi pričanja K. R. pred sodiščem o dogajanju) ni označilo kot izjemo, ki mora biti skrita pred javnostjo zaradi varovanja žrtve spolnega nasilja. Očitke o kršenju pravic domnevne žrtve spolnega nasilja K. R. bi morala nevladna organizacija v tem primeru torej nasloviti na sodišče, in ne na medij, ki poroča o dogajanju na sodišču. 

Kdo so člani upravnega odbora 8. marca?
V dokumentu o sproženem postopku proti Siolu 8. marca, ki so nam ga poslali iz društva novinarjev, je zapisano, da je avtor programski odbor Inštituta 8. marec, ni pa nobenih imen in priimkov in ne podpisov pobudnikov spora. Zato smo Društvo novinarjev Slovenije prosili za imena oseb, ki so sprožile postopek proti Siol.net. Z vprašanji, kdo so sploh osebe, ki so v programskem odboru nevladne organizacije, smo se obrnili tudi na 8. marec. Kot so nam obljubili, bomo odgovore kmalu prejeli. Potem jih bomo tudi objavili.

8. marec Jankoviću očita, da je "seksualni predator"?

Sporna pa je tudi trditev nevladne organizacije 8. marec, da je bila K. R. v tem primeru žrtev spolnega nasilja in bi zaradi tega morali javnosti prikriti dogajanje v županovi pisarni, pri njej doma ali na sodišču. Še enkrat: K. R. je postopek proti kriminalistoma sama sprožila. In kot je K. R. pred sodiščem sama povedala, je župan k obisku in k spolnim odnosom ni silil, za to se je odločila sama, da bi si pridobila ugodnost: to je zaposlitev za nedoločen čas v lekarniškem podjetju, ki je v lasti MOL. Da hoče seks, kot je pričala pred sodiščem K. R., bi naj župan niti ne izrekel. To je ji je bilo samoumevno, saj to moški, kot je povedala, "vedno hočejo". 

K. R., vsaj po tem pričanju, ni bila predmet nadlegovanja na delovnem mestu ali kaj podobnega. Trditev nevladne organizacije 8. marec v pritožbi, da je bila K. R. žrtev spolnega nasilja in zlorabe, je zaradi tega neutemeljena in celo nepoštena do župana, saj pri dogajanju ni znakov, da bi bil župan nasilen ali da bi bili spolni odnosi neprostovoljni.

Zoran Janković kongres Svoboda
Novice Jankovićeva farmacevtka: S kom jaz spim, ne zanima nobenega

Tudi nobenega postopka proti županu zaradi spolnega nasilja nikoli ni bilo in ga organizacija, ki zahteva cenzuriranje poročanja o dogajanju na Siolu, tudi ne sproža. Častnemu razsodišču bomo na pritožbo, ki jo predstavljamo javno, odgovorili še obširneje. 

Jankovic farmacevtka
Novice Farmacevtka: želela si je, da bi jo imel nekdo rad in je ne bi le izkoriščal
Nika Kovač.
Novice Nika Kovač ne obsoja Jankovića na Golobovi konvenciji

V nadaljevanju objavljamo celotno prijavo 8. marca.

prijava 8. marec | Foto:

prijava 8. marec | Foto:

Ne spreglejte