Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 5. 2011,
12.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

loterija casino

Torek, 10. 5. 2011, 12.57

8 let

Za igre na srečo v povprečju 140 evrov na leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Polnoletni prebivalec Slovenije za igre na srečo nameni v povprečju 139,7 evra na leto, medtem ko tisti, ki so v zadnjem letu igrali katero od iger na srečo, zanje namenijo 235,9 evra.

Raziskava, ki jo je za Fundacijo za financiranje humanitarnih in invalidskih organizacij na vzorcu 1038 polnoletnih prebivalcev opravila agencija Giedon, je v primerjavi z lanskimi rezultati pokazala, da se še naprej spreminjajo igralne navade med Slovenci, predvsem med mladimi, in da se igranje iger na srečo in športnih stav seli na svetovni splet. Hkrati se povečuje delež igranja tistih iger, kjer sta rezultat in dobitek znana takoj oziroma še isti dan. Tri četrtine vprašanih so igrale v zadnjem letu Slabe tri četrtine anketirancev (72,6 odstotka) je sicer odgovorilo, da je v zadnjem letu igralo kakšno igro na srečo. V primerjavi z lani je delež tistih, ki so priznali, da so v zadnjem letu vsaj enkrat poskusili srečo z igrami na srečo, upadel za 8,7 odstotne točke. Rednih igralcev je okoli 30 odstotkov Rednih igralcev iger na srečo - gre za tiste, ki igrajo vsaj enkrat na mesec - je sodeč po letošnji raziskavi 31,3 odstotka polnoletnih državljanov.

Najbolj priljubljen je še vedno Loto Loto ostaja najbolj priljubljena igra na srečo, saj je 64,5 odstotka anketirancev dejalo, da je v zadnjem letu vsaj enkrat igralo Loto. V večini so sicer tisti anketiranci, ki igrajo samo takrat, ko je dobitek velik. Takih je 49,1 odstotka, med njimi pa prevladujejo pa igralci loterijskih iger.

Polnoletni prebivalec Slovenije za igre na srečo, športne stave in igranje v igralnicah oziroma igralnih salonih v povprečju porabi 139,7 evra na leto, kar je 5,9 evra manj, kot je pokazala lanska raziskava. Tisti, ki so dejali, da so v zadnjem letu igrali kakšno od iger na srečo, športno stavili ali igrali v igralnicah oziroma igralnih salonih, pa so porabili 235,9 evra oz. 46,5 evra več kot lani.

Igralcev je manj, tisti, ki igrajo, pa porabijo več Kot poudarjajo v fundaciji, to pomeni, da je igralcev sicer manj, a tisti, ki igrajo, v povprečju zapravijo več. Največji delež (58,1 odstotka) je sicer tistih igralcev iger na srečo, ki mesečno namenijo za igranje do 10 evrov. Med temi prevladujejo igralci loterijskih iger in tisti, ki stavijo samo takrat, ko je dobitek velik.

Obratno pa tisti, ki za igre na srečo mesečno zapravijo največ, igrajo dnevno ali tedensko. Med temi je največji delež tistih, ki igrajo spletne igre na srečo ali pa športne stave. V primerjavi z letom 2010 se je za 5,4 odstotne točke povečal delež tistih, ki za igre na srečo mesečno namenijo nad 51 evrov.

Dve značilni skupini igralcev Glede na raziskavo v Sloveniji še naprej obstajata dve značilni skupini igralcev. V prvo spadajo tisti, ki igrajo klasične loterijske igre na srečo, kot so Loto, Lotko in 3x3, v drugo pa tisti, ki športno stavijo ali igrajo oziroma stavijo prek spleta oz. zahajajo v igralnice in igralne salone.

Tisti, ki igrajo klasične loterijske igre, zapravijo manj Povprečni igralci iz teh dveh skupin se občutno razlikujejo po letni porabi za igre na srečo. Iz prve skupine je povprečen igralec za igre namenil namenil 187,3 evra, kar je 26,7 evra več kot po lanski raziskavi. Iz druge skupine pa vsak igralec v povprečju za igre na srečo nameni 369,5 evra na leto, kar je 91 evrov več kot po lanski raziskavi.

Tuje spletne stavnice in igralnice so odnesle dobrih 70 milijonov evrov Pri tujih spletnih ponudnikih športnih stav in iger na srečo vsak polnoletni prebivalec Slovenije vplača v povprečju 41,6 evra na leto, kar pomeni, da se je v zadnjem letu sodeč po tej javnomnenjski raziskavi na ta način v tujino odlilo okoli 70,7 milijona evrov.

Ne spreglejte